Jovanović: Zašto kredit?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Četvrtak, 29. 03. 2018. | Komentara: 0

Jovanović: Zašto kredit?

Novi Sad - Da li je rebalans posledica lošeg planiranja ciljeva, rashoda, prihoda jeste stvar koja je činjenična i pokazatelj je jedne nesigurnosti budžetskog planiranja, kazao je danas pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović. Komentarišući rebalans budžeta za 2018. godinu i kreditno zaduživanje za potrebe finansiranja kapitalnih projekata u oblasti zdravstva i vodoprivrede, Jovanović je naglasio da aktuelna vlast ima priliku da donese Zakon o finansiranju nadležnosti APV, što bi građanima i građankama donelo boljitak.

Transkript govora Aleksandra Jovanovića možete pročitati u nastavku.

LSV

Nestrateško razmišljanje i promatranje

Prošlo je vrlo malo vremena, tačnije tri meseca, kada se pred nama našao rebalans budžeta. To je,  manje nego 25% od kako je prošla ne budžetska godina, imajući u vidu da su prva tri meseca  meseci kada je mali obrt sredstava, možemo da govorimo da je prošlo ispod 20 posto onoga, što bi se reklo, vremenski period, a da mi već imamo jedan rebalans. Da li je to posledica lošeg planiranja ciljeva, rashoda, prihoda jeste stvar koja je činjenična i možemo o tome da diskutujemo. Ali, jedno je sigurno, a to je da je ovo sigurno pokazatelj jedne nesigurnosti budžetskog planiranja. Ta nesigurnost je posledica jednog nestrateškog razmišljanja šta to hoćemo da uradimo sa javnim interesom kao što je energetika, zdravstvo, kao što je obrazovanje, putna infrastruktura, odnosno sve ono što bi se moglo podvesti pod javni interes, naravno, u skladu sa nadležnostima koje trenutno imamo kao pokrajina, odnosno Skupština i izvršna vlast. 

Da postoji jedan strateški cilj, ne samo na godišnjem nivou nego mnogo duže, da postoji jasna vizija, ne bi imali takav vid nesigurnosti da bi svi budžetski korisnici, direktni ili indirektni, bili u jednoj nesigurnosti šta mi želimo da ostvarimo. Naravno da nije dobro da se donosi rebalans, jer i to dovodi do nesigurnosti i neviđanja jasnih ciljeva šta pokrajina, odnosno vlast želi da ostvari. Ne bi imali sva ova silna lutanja i jednu, stvarno, poražavajuću činjenicu, a to je da mi imamo, rekao sam to i opet ću pomenuti, rebalans za faktički manje od tri meseca na skupštinskim klupama. 

Zašto kredit?

Razlog ovog rebalansa je to da se ovaj zajam ulaže u dva kredita od 1,6 milijardi za vodoprivredu i za zdravstvo. Potpuno je prirodno da apsolutno niko u ovoj sali, a mislim i van ove sale, ne misli da je to loše ulaganje. Ne mislim ni ja, niti poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine. To je vrlo važan deo javnog interesa i nešto u šta se mora ulagati i to je potpuno nesporno. Sporan je način na koji se dovodi do toga i zašto uopšte uzimamo kredit. I to je cela priča. 

Ako bi uzeli strukturu budžeta, videli bi da su prihodi 63,8 milijardi i videli bi da je faktički 66% od toga, odnosno 42,1 milijardi su stvari koji se tiču nekih tekućih transfera. Samo 33,4% su ono što bi nazvali neki sopstveni prihodi ili ustupljeni prihodi. S druge strane, imamo rashode koji su 68,3. Imamo taj deficit od 5,6 milijardi dinara, gde opet vidimo jednu nepovoljnu strukturu, a to je 49,5 milijardi dinara, odnosno 72,3% su tekući izdaci, a svega 27,7% su ono što bi nazvali kapitalni projekti ili nešto što bi bilo kapitalnog karaktera. 

Mi iz Lige socijaldemokrata Vojvodine napominjemo to godinama i uvek ćemo na to skrenuti pažnju, da imamo Ustav Republike Srbije koji tačno govori da tri sedmine budžeta AP Vojvodine treba da budu kapitalni, odnosno razvojni. A mi po ovom budžetu imamo situaciju da je 15%, odnosno 10 milijardi dinara ispod te granice. Ova sredstva su svakako sredstva koja bi se mogla davati u razvoj i u unapređenje, a ne u to da se uzimaju krediti. I smatramo da je mnogo bolje, jasnije, ekonomičnije i kvalitetnije da se dođe do ovog rebalansa, odnosno da ne bi moralo da se dolazi do rebalansa. 

Shodno tome mi apelujemo i ovaj put, kao što smo radili proteklih godina, da ne bi dolazili do ovakvih i sličnih situacija, mora da se donese Zakon o finansiranju Vojvodine. SNS ima stvarno jednu veliku povoljnost, a to je da ima apsolutnu vlast po celoj vertikali države i ima mogućnost da sprovede taj zakon u skladu sa Ustavom i da najzad donese Zakon o finansiranju Vojvodine, koji bi mnoge nedoumice, upravo iz oblasti finansijske politike, doveo do toga da bi imali jednu stabilniju sliku, a posledice toga bi bila da bi građani Vojvodine imali boljitak baš u oblasti onoga što je najvažnije, a to su kapitalne investicije.

(BILSV, 29.03.2018)




Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Sklonost ka populizmu pokrajinske vlasti, bez rezultata u radu

Nedostatak strategije, vizije, ideje, populističko ponašanje vladajuće garniture i nedoslednost u poštovanju donetih odluka samo su neki od razloga zbog kojih poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu podržali predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu. 
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Vlast neprecizno planira budžet Vojvodine

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu jer je on posledica nepreciznog budžetskog planiranja. Kako kaže, rebalans nije opravdan i služi u promotivne svrhe. Šućurović je zamerio mala izdvajanja za poljoprivredu i što se za privredu i turizam u rebalansu ne odvaja nijedan dinar.
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

LSV ne može da prihvati izveštaj o izvršenju budžeta APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici Lige ne mogu da prihvate izveštaj o izvršenju budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu u periodu januar-jun 2019. On je ukazao da je najmanje realizacije u delu onih sredstava koji bi trebali da služe razvoju Vojvodine, da je ponovo evidentan pad prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta i prihoda od naknada za vode... 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook