Sedlarević: 14 milijardi u budžetu Republika ostaje dužna APV

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Petak, 22. 12. 2017. | Komentara: 0

Sedlarević: 14 milijardi u budžetu Republika ostaje dužna APV

NOVI SAD – Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Maja Sedlarević izjavila je na jučerašnjoj sednici pokrajinskog parlamenta da se kontinuitet svih vlasti u proteklih devet godina ogleda jedino u neimanju volje za donošenjem Zakona o finansiranju nadležnosti APV. Ona je dodala i da je zbog izostanka istog Srbija dužna Vojvodini preko 214 milijardi dinara, a tim novcem je pokrajina, recimo, mogla da otkupi Naftnu industriju Srbije.

lsv

Transkript govora poslanice možete pročitati u nastavku:

Poštovani predsedniče,
poštovano predsedništvo,
poštovane koleginice i kolege poslanici,
poštovane predstavnice i predstavnici Pokrajinske vlade,

Bez izvornih prihoda i imovine nema autonomije Vojvodine S obzirom na to da autonomija Vojvodine nije definisana Ustavom, nego je tek pomenuta u 184 članu Ustava republike Srbije, ostavljeno je da se nadležnosti AP Vojvodine i finansiranje nadležnosti definišu kasnije donetim zakonima. Nažalost, u prilici smo, evo 10 godina kasnije, da svedočimo tome da Zakon o finansiranju AP Vojvodine još uvek nije donet. To samo pokazuje stalnu težnju centralnih vlasti da omoguće što manje moći i što manje novca regionalnim vlastima. Većine se menjaju, ali princip ostaje isti. Ovde se danas dosta govorilo o tome da li je nešto kontinuitet ili je nešto diskontinuitet.

Nažalost, kontinuitet je to da evo punih devet godina, skoro jednu deceniju, mi još uvek nemamo Zakon o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine. Premijer Mirović je u dva navrata u svom obraćanju rekao, citiraću: „ Lakše bi nam bilo da imamo Zakon o finansiranju, odnosno trebalo bi da imamo Zakon o finansiranju“. Skupština APV je jedan od ovlašćenih predlagača pravnih akata pa i zakona, Narodnoj skupštini Republike Srbije. Premijer Mirović i Pokrajinska vlada nemaju nikakve smetnje da skupštini APV predloži nacrt Zakona o finansiranju nadležnosti APV, a skupština taj nacrt uputi Narodnoj skupštini na razmatranje i usvajanje. Ja nekako mislim da bi to bio pravi put.

Dug Srbije prema Vojvodini

Drugi kontinuitet na koji prosto moram da ukažem i sa kojim imamo ogroman problem jeste tih famoznih najmanje sedam procenata oko kojih se vrti iznos pokrajinskog budžeta svake godine pa i ove. Duboko verujem da Ustav Republike Srbije mora da se menja, posebno da se autonomija Vojvodine definiše, ali dok je Ustav na snazi on mora da se poštuje. Nažalost upravo kod budžeta APV o kojem danas govorimo, imamo svake godine kršenje odredbe od najmanje sedam odsto budžeta, od kojih 3/7 moraju biti kapitalne investicije u APV. 

Više od 200 milijardi Republika Srbija samo na ime kapitalnih ulaganja do danas duguje APV. Ovaj trend se, nažalost, nastavlja i u ovom predlogu budžeta. 14 milijardi dinara će u ovom budžetu Republika Srbija ostati dužna APV ukoliko gledamo Ustav. A ukoliko gledamo Zakon o budžetskom sistemu biće nešto oko 700 miliona dinara. U svakom slučaju 200 i nešto milijardi plus ovih 14 je ogroman novac. Mogli smo do sada već da izgradimo Banatsku magistralu, tunel kroz Frušku goru, Kliničko-bolnički centar u Novom Sadu i recimo, da sami otkupimo Naftnu industriju Srbije.

Interesi

Međutim volje nema, to je kontinuitet kojeg smo svi svedoci i tek ona skupštinska većina, tek ona većina na republičkom ili pokrajinskom nivou koja obezbedi nesmetano funkcionisanje Vojvodine time što će imati daleko više od tih famoznih sedam procenata republičkog budžeta pokazaće da su joj interesi Vojvodine bitniji od interesa centrale svoje stranke u Beogradu.

Hvala lepo!   
 
(BILSV, 22.12.2017) 



Govori | Utorak, 23. 09. 2014. | Komentara: 0

Jasno definisati nadležnosti Vojvodine u budućem Ustavu Srbije

NOVI SAD – Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine i poslanik LSV Dušan Jakovljev istakao je danas da su promene Ustava neminovne, a da zarad precizno definisanih nadležnosti Vojvodine zakonondavne inicijative moraju krenuti iz pokrajinskog parlamenta.
Govori | Utorak, 23. 09. 2014. | Komentara: 0

Pitanje Vojvodine je pitanje boljeg života

NOVI SAD – Pokrajinski poslanik Lige scijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Aleksandar Marton istakao je danas da je Vojvodina, nekada jaka pokrajina sa širokom lepezom ovlašćenja postala stavka u Ustavu koja malo toga ima od forme, a gotovo ništa od suštine.
Govori | Utorak, 23. 09. 2014. | Komentara: 0

Kolar: Skupština da povrati izgubljenu inicijativu

NOVI SAD – Skupština AP Vojvodine izgubila je inicijativu poslednjih nekoliko godina i namera je Lige socijaldemokrata Vojvodine da se ona vrati tamo gde je bila u periodu između 2000. i 2008. godine, ukazao je tokom današnje skupštinske rasprave poslanik LSV Robert Kolar.
Transkript njegovog govora tokom rasprave o Deklaraciji o potrebi za pokretanje postupka izmene Ustava Srbije ili donošenje novog, možete pročitati u nastavku:



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook