Usvojeni amandmani LSV

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Sreda, 28. 03. 2018. | Komentara: 0

Usvojeni amandmani LSV

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga pitala je na današnjoj sednici skupštine Srbije predstavnike Vlade da li će se novim Zakonom o nacionalnom okviru kvalifikacija ispraviti nepravda prema studentima koji se školuju za nepostojeća zanimanja. Kako je kazala, u postojećem šifrarniku postoji oko 140 nepostojećih zanimanja, dok sa druge strane isti ne prepoznaje oko 80 obrazovnih profila.

LSV

-  Među tim nepostojećim zanimanjima i obrazovnim profilima su diplomirani menadžer u hotelijerstvu, strukovni zubni protetičar, diplomirani inženjer elektrotehnike i računarstva, diplomirani menadžer sporta, diplomirani politikolog evropskih integracija, osnovne akademske studije zdravstvene nege itd. Zakon o visokom obrazovanju koji je usvojen 2005. donet je prvenstveno zbog toga i Bolonjskog sistema obrazovanja, ali do danas to nije ispravljeno – ukazala je Papuga.

Udžbenici

Papuga je kazala da, u okviru seta predloga zakona o kojima se danas vodila rasprava u načelu, ipak postoji jedan koji bi želela da pohvali, jer joj se čini da su usvojeni svi amandmani koja je poslanička grupa LSV uložila 2015. godine.

- Od 2008. sam poslanica koja je vodila borbu oko drugačijeg statusa niskotiražnih udžbenika. Nikada do sada, do ovih izmena, nije bilo pomeranja niti dobre volje da se nešto ispravi. U trenutku kada smo ulagali te amandmane mi smo poslušali nacionalne savete, posebno one koji imaju oko 270 godina staža u obrazovanju na svojim maternjim jezicima – istakla je Papuga dodajući da je najveći problem bio izdavanje udžbenika na jezicima nacionalnih zajednica.

- Taj problem nije postojao dok je postojao Zavod za izdavanje udžbenika u AP Vojdini, tačnije u Novom Sadu, jer su postojale stručne službe za sve jezike nacionalnih manjina. Međutim, kada je devedesetih godina ukinut, odnosno preseljen u Beograd i kada je centralizovan, nastao je i problem sa udžbenicima na jezicima nacionalnih zajednica – objasnila je poslanica LSV izražavajući veru da će se novim zakonom rešiti ti problemi, posebno imajući u vidu i da je planiran fond za udžbenike, ali i mnogo bolja koordinacija sa Savetima nacionalnih zajednica.

Papuga je pitala ministra za lokalnu upravu i samoupravu Branka Ružića, pošto se bliže izbori za nacionalne savete, da li će državni organi biti bolje umreženi, jer to sada nije slučaj.

- Matičarske službe i policija nisu povezani sa posebnim biračkim spiskom i to je problem, iako sa jedinstvenim jeste. Posebni birački spisak ne prati matičara i policiju, pa službenici koji rade sa tim spiskovima ne znaju do kakvih je promena došlo i šta se dešava u ciklusu od četiri godine između izbora – rekla je Papuga i predložila da nadležno ministarstvo sprovede i akciju kako bi se građanima objasnilo da su u obavezi da se, nakon promene mesta prebivališta, moraju upisati u posebne biračke spiskove kako bi ostvarili svoje biračko pravo.

(BILSV, 28.03.2018)



Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Sklonost ka populizmu pokrajinske vlasti, bez rezultata u radu

Nedostatak strategije, vizije, ideje, populističko ponašanje vladajuće garniture i nedoslednost u poštovanju donetih odluka samo su neki od razloga zbog kojih poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu podržali predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu. 
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Vlast neprecizno planira budžet Vojvodine

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu jer je on posledica nepreciznog budžetskog planiranja. Kako kaže, rebalans nije opravdan i služi u promotivne svrhe. Šućurović je zamerio mala izdvajanja za poljoprivredu i što se za privredu i turizam u rebalansu ne odvaja nijedan dinar.
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

LSV ne može da prihvati izveštaj o izvršenju budžeta APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici Lige ne mogu da prihvate izveštaj o izvršenju budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu u periodu januar-jun 2019. On je ukazao da je najmanje realizacije u delu onih sredstava koji bi trebali da služe razvoju Vojvodine, da je ponovo evidentan pad prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta i prihoda od naknada za vode... 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook