Čanak bi bio najbolji vojvođanski premijer

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Četvrtak, 09. 02. 2012. | Komentara: 0

Čanak bi bio najbolji vojvođanski premijer

BEOGRAD – Samo DS ima snagu da pobedi naprednjake i samo demokrate mogu da daju predsednika Vlade Srbije. Bilo bi neodgovorno kada bi LSV prelivanjem glasova omogućila SNS da posle izbora prvi predlože mandatara za sastav nove vlade - kaže za Danas Bojan Kostreš, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, na nedavnom kongresu Lige predstavljen kao „budući gradonačelnik Zrenjanina“.

Bojan Kostres
 
Kongres LSV je promovisan kao skup pravih autonomaša. Pa, ko nije pravi autonomaš?
 - Iako nemamo licencu za procenjivanje ko je autonomaš, a ko ne, mislimo da su autonomaši svi oni koji u prvi plan stavljaju interese Vojvođanki i Vojvođana i koji smatraju da Pokrajina treba da ima zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, izvornu imovinu i prihode garantovane Ustavom, da novac koji se zaradi u Vojvodini i ostane u njoj, kao i da moraju da joj se vrate svi prerogativi i imovina koje je imala pre Miloševićevog puča.
 
Da li je konačno odlučeno s kim će LSV izaći na republičke izbore?
 - Kongres LSV je bio programskoj karaktera i takve odluke nisu donete. Na lokalnom nivou i u Pokrajini sigurno idemo samostalno. Najracionalnije i najizvesnije je da ćemo prvo razgovarati sa DS i da ćemo s njom postići dogovor, ako i kod nje postoji takav stav. Razlog je jednostavan, Liga se ne slaže s DS o nivou autonomije koji Vojvodina treba da ima, ali se slaže oko evropskog puta, saradnje s Hagom i ostalim stvarima koje su urađene za vreme vlade Mirka Cvetkovića. Možda postoje druge stranke s kojima bi Liga mogla da razgovara, ali samo DS može da pobedi naprednjake i samo demokrate mogu da daju premijera Srbije. Bilo bi neodgovorno kada bi Liga podržavala bilo koga drugog i prelivanjem glasova omogućila naprednjacima da pojedinačno budu najveća stranka i prvi predlože mandatara za sastav nove vlade.
 
Kandidatkinja LSV za gradonačelnika Novog Sada je Aleksandra Jerkov. Kako će se boriti protiv aktuelnog gradonačelnika Igora Pavličića iz DS i Maje Gojković iz URS?
 - Aleksandra Jerkov je energična, mlada i obrazovana osoba koja sigurno može da ponudi vođstvo u Novom Sadu, kako bi taj grad zaista bio drugi po snazi u Srbiji. Ne vidim da ona ima ikakav hendikep u odnosu na druge kandidate, jer rezultat zavisi od upornosti, rada, sposobnosti. Bez obzira na to što su njeni konkurenti već počeli da je diskvalifikuju zbog godina, to je potpuno pogrešan pristup.
 
Da li je Glavni odbor LSV raspravljao o tome da li će Nenad Čanak biti vaš kandidat za premijera Vojvodine?
- Lično mislim da će on to biti i podržao bih ga ako izrazi želju da se kandiduje, jer bi bio najbolje rešenje. Ipak, u Ligi o tome još nismo razgovarali, prvo liste moraju biti usvojene i moramo da vidimo da li ćemo i kako ići u koaliciji na republičkom nivou. Ako budemo išli sa DS, onda ćemo videti kako da pozicioniramo našu pokrajinsku kampanju. Moramo jasno da istaknemo razlike, ali one ne treba da budu takve da doprinosimo oduzimanju glasova jedni drugima, nego da ih sabiramo. Ostavili smo Čanku da razmisli do početka izborne kampanje hoće li se kandidovati za premijera Vojvodine.
 
Da li i dalje mislite da bi predsednik Vlade APV Bojan Pajtić morao da bude agresivniji u odnosu prema Beogradu?

- Sve što sam rekao i dalje mislim. Ne sporim da svako radi kako misli da je najbolje. Ja bih bio agresivniji, Ligaši bi bili agresivniji. I gradonačelnik Zrenjanina dobro radi svoj posao, ali kada bih ja bio na njegovom mestu postigao bih više za svoj grad.
 
Da li bi Čanak bio bolji premijer od Pajtića?
- On sigurno ima veću političku težinu i sigurno bi bio iz aspekta prioriteta koje postavlja Liga.
 
(BILSV, 09.02.2012.)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook