Južno od Save i Dunava nemamo partnera koji razume probleme Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Subota, 19. 03. 2022. | Komentara: 0

Južno od Save i Dunava nemamo partnera koji razume probleme Vojvodine

BEOGRAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine podržava izbomu listu „Vojvođani“ kao platformu koja će omogućiti svim stanovnicima Vojvodine, koji imaju isti vrednosni sistem kao i članovi i simpatizeri LSV, da u republičkoj skupštini nameću i bore se za ključna pitanja koja se tiču života u Vojvodini. Ovo u intervjuu za „Blic“ kaže Bojan Kostreš, generalni sekretar LSV. 

LSV

- Mi na ovim izborima učcstvujemo na taj način što bezrezervno pružamo podršku ovoj listi. Ni u jednoj drugoj listi mi ne vidimo ono što mi suštinski jesmo. Na ovim izborima Vojvodinu možemo da vratimo u parlament, a time i u politički život Srbije jedino tako što ćemo zaokružiti broj 12, jer o nama mora da odlučuje neko od nas. U aktuelnom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije na 14 redovnih sednica, na vanrednim i posebnim sednicama, reč Vojvodina pomenuta je u 37 od 9.716 izlaganja poslanika. Dakle, problemi Vojvodine su pomenuti u 0,21 odsto svih rasprava, što jasno pokazuje da, ako poslanika sa liste Vojvođani nema u parlamentu, za Vojvodinu neće imati ko da se bori. 

Zašto je odluka pala da podržite ovu manjinsku listu, a ne na izbore da izađete kao do sada? 
- Liga socijaldemokrata Vojvodine u ovom trenutku ne vidi nijednog partnera južno od Save i Dunava koji suštinski razume i spreman je da se bori za rešavanje problema Vojvodine. Centralizam, zloupotreba nacionalističkog sentimenta za sitne dnevnopolitičke dobiti i rusofilija su dominantni narativi na ovim izborima. Jednostavno ne možemo da Vojvodinu vraćamo u skupštinu sa takvim partnerima ili strankama koje jesu građanske orijentacije, ali koje kao da se stide da jasno i glasno osude ove pojave i da kažu da je evropska, decentralizovana, sekularna Srbija sa bogatom i autonomnom Vojvodinom jedini pravi put. 

I izvesno je da ćete ući u parlament? 
- Ulazak u Skupštinu nije upitan jer za listu Vojvođani važi prirodni prag, što znači da se svaki glas „pretvara“ u poslanike bez obzira na osvojeni broj glasova. Ukoliko listu broj 12 „Vojvođani“ podrži onaj broj građana koji je za Ligu glasao u prethodna dva izborna ciklusa, lista „Vojvođani“ će osvojiti bar pet mandata. U situaciji kada je još uvek na snazi Šešeljev izborni zakon koji regionalnim strankama onemogućava ravnopravno učešće na izborima i namerno otežava ulazak u Skupštinu, Liga socijaldemokrata Vojvodine pronalazi jedini mogući način da se autentični Vojvođani u Skupštini bore za Vojvodinu tako što ćemo podržati listu broj 12. 

Koji su urgentni problemi Vojvođana, za šta ćete se boriti u parlamentu? 
- Ono što Vojvođanima treba je sistem regionalnih vodovoda koji će dovesti zdravu pijaću vodu do gotovo 700.000 Ijudi koji danas to nemaju i decentralizovani poreski sistem koji će omogućiti da se u Vojvodinu ulaže ono što se u njoj stvori. Potrebno je ujednačavanje subvencija poljoprivrednicima sa onima koje se primenjuju u nama susednim evropskim zemljama, koje će im omogućiti da žive od svog rada. Vojvođanima su potrebni poslanici koji će se u republičkoj skupštini boriti za očuvanje raznolikosti i bogatstva Vojvodine koje se otima i uništava. Poslanici liste Vojvođani će se u Skupštini Srbije boriti za izjednačavanje položaja naših poljoprivrednika i privrednika sa stranim investitorima. Važno je i da se zaustavi mahnita seča šuma, pre svega na Fruškoj gori i u Deliblatskoj peščari, ali i ogoljavanje cele Vojvodine, da se zaustave prljave tehnologije. Ako ne bude vojvođanskih poslanika u parlamentu, raspavljaće se samo o Rio Tintu, ali ne i o Ling Longu. 

Vratio nam se nacionalizam na velika vrata. Dešavanja u čitavoj državi stvaraju nelagodu. Koliko se to oseti u Vojvodini? 
- Svakim danom Vojvodina je sve manje nalik onoj u kojoj njeni građani zaslužuju da žive i to ne samo u pogledu kvaliteta života nego i slobode, jer se Vojvođani osećaju sve nebezbednije. Narastajuća mržnja i političko nasilje prete da unište naš način života baziran na toleranciji i prihvatanju razlika kao naseg bogatstva, prednosti i snage. To je još jedan od razloga zašto ovu listu snažno podržavamo, jer mi u Vojvodini možemo deliti ljude samo na one koji poštuju zakone i na kriminalce ili na one koji plaćanjem poreza izražavaju svoj patriotizam i one koji to ne čine. Mi znamo da je bogata Vojvodina najboiji put ka stvaranju jake i prosperitetne Srbije. 

Ukrajinskom zastavom branimo čast Srbije 

Na prostorijama LSV razvili ste ukrajinsku zastavu u znak podrške ukrajinskom narodu koji trpi rusku agresiju već više od 20 dana. Kako komentarišete skupove podrške Rusiji i Vladimiru Putinu koji su organizovani dva puta dosad? 
- Ukrajinsku zastavu na sedištu LSV razvili smo u znak podrške državi čiji građani masovno stradaju zbog imperijalne i agresivne politike iz Kremlja. Ali to je podrška i građanima Rusije koji se bune protiv zločinačkog režima, hrabro izlaze na ulice, uprkos drakonskim kaznama i brutalnosti aparata sile. Nama je jasno da svojim postupcima branimo i čast i obraz Srbije. Podršku Putinu i ratu vidim kao poslednje trzaje propagande jednog nakaradnog režima koji nestaje poražen u ratu koji je pokrenuo. Slobodna Ukrajina biće početak oslobađanja i građana Rusije. 
 
(SzILSV, 19.03.2022)




Iz medija | Ponedeljak, 11. 04. 2022. | Komentara: 0

Vučić će morati da se odrekne partija koje sarađuju sa Putinom

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da se međunarodno javno mnjenje sve više okreće protiv Rusije i sada se oštrim pogledom gleda ko je s koje strane. Prema njegovim rečima, Aleksandar Vučić ne sme da rizikuje da ostane sam sa Rusijom jer će biti udavljen.
Iz medija | Ponedeljak, 07. 03. 2022. | Komentara: 0

Zemlje regiona moraju hitno u EU i NATO ili postaju ruski poligon

Veoma sam zabrinut za sudbinu regiona, iz jasnog razloga što Putinova spoljna politika zemlje Zapadnog Balkana vidi kao monetu za potkusurivanje sa Zapadom. On bi pokrenuo i novi rat na Balkanu da bi skrenuo pažnju sa svojih strateških interesa, to je u ovom trenutku agresija na Ukrajinu - a sutra, recimo, na Moldaviju – kaže Nenad Čanak
Iz medija | Nedelja, 30. 01. 2022. | Komentara: 0

Rezultati referenduma pokazuju pukotine u redovima vlasti

„Ono što je moj politički osećaj, to je da je to duboko nerealno“, kaže Čanak u intervjuu za Al Jazeera Balkans dovodeći u pitanje cijeli narativ konstruisan oko pitanja mogućeg atentata na Vučića.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook