Nacionalisti uzimaju narode za taoce

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Utorak, 02. 11. 2021. | Komentara: 0

Nacionalisti uzimaju narode za taoce

NOVI SAD - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da sadašnja situacija u Bosni i Hercegovini nije opasna kao u vreme izbijanja rata devedesetih, ali da je ona posledica tih ratova sa prostora bivše Jugoslavije. On je, gostujući u emisiji „Most“ na radiju Slobodna Evropa istakao da je to tako jer „narativ koji pleni one koji podržavaju tu priču vrlo sličan onom narativu koji je vladao za vreme ratova“. 

LSV

- Ne mislim da je toliko opasno kao onda, međutim, stvari koje tinjaju uvek prete da u nekom trenutku dođe do eksplozije. Mislim da je ovo što se sada događa posledica nezavršenog rata u Bosni i Hercegovini. Da bi se rat završio mora se znati ko je pobedio, a ko je pobeđen - i to ne u nivou koja je vojska pobedila nego koja je ideja poražena, koji je plan jedne ili druge strane uspeo – kazao je on.

Čanak navodi i da Republiku Srpsku naziva severoistočnom Bosnom i Hercegovinom jer je priča o Repubici Srpskoj velika prevara. 

- Niti je to republika, niti je srpska. To je etnička odrednica koja je zloupotrebljena u političkom etnicitetu. U pitanju je istorijski faslifikat. koji se održava iz privatnih interesa jedne grupe ljudi, a hranjen je strahom od užasa rata kroz koji se prošlo devedesetih godina, da bi bila prostor za manipulaciju vladajuće tamošnje oligarhije. I mi u Vojvodini to plaćamo cenom očiglednog pranja novca iz severoistočne Bosne i Hercegovine koje se vidi na svakom koraku. Radi se o tome da prekidom rata u Bosni i Hercegovini nije završen projekt stvaranja Velike Srbije ili saveza srpskih zemalja ili kako se to danas eufemistički naziva srpskog sveta. U pitanju je kontinuitet svega toga - dodaje.

Ko stoji iza Dodika?

Upitan da prokomentariše pretnje Milorada Dodika da će ukinuti zajedničku vojsku, pravosuđe i poresku upravu i preneti ih u nadležnost Republike Srpske, Čanak kaže da ukoliko bi Dodik to uradio, onda bi potpisnici i garanti Dejtonskog sporazuma, a to su velike svetske sile, morali da reaguju. 

- On se uzda, i to ne krije, da će Rusija stati na stranu njegovih planova. Jer strateški interes Rusije je da Srbija, severoistočna Bosna i Hercegovina i Crna Gora budu nepotopljivi nosači aviona i ruskih balističkih raketa u srcu Evropske unije. To je potpuno jasno. Dodik je u tom pogledu optimista i otuda njegova junačenja što dovodi do rasta tenzija. Međutim, neće Rusija zbog Republike Srpske da zarati s planetom. To može da misli samo naivan čovek. Tim pre što je sada u toku gasni rat. Tako da mislim da od Dodikovih pretnji nema ništa, da on svojim izjavama samo junači sebe i svoje okruženje. Da bi se to raskrinkalo dovoljno je da počne da se primenjuje Zakon o zabrani negiranja genocida i da se privode pravdi oni koji ga krše. Duboko verujem da Dodik ne sme da krene s bilo kakvom silom jer bi to značilo kraj severoistočne Bosne i Hercegovine kao političke zajednice – ističe lider LSV.

Upitan da li Vučić stoji iza Dodikovih pretnji, lider LSV ističe da lider SNS ima izbore za četiri-pet meseci i vrlo pažljivo meri svoje poteze da ne bi došao u poziciju da bilo šta ugrozi izuzetno visoke standarde u pobeđivanju na izborima sa ogromnim procentom glasova koje je sebi nametnuo.

- Srpska napredna stranka se od jedne konzervativne grupacije pretvorila u populistički pokret koji ima široki zahvat u biračkom telu i Vučić stalno mora da pokazuje sve veću i veću dominaciju. Za njega bi bilo opasno da na izborima dobije samo nekoliko procenta manje nego prošli put. To bi bio opasan signal za njegovu stranku i njega lično jer tog momenta se gubi iluzija plebiscitarne podrške i počinje osipanje i rasulo. U tom smislu on dobro zna da ne sme da se svađa sa međunarodnom zajednicom, ali istovremeno pokušava i da od nje profitira koliko može – kaže Čanak.

Gabriel Escobar, američki diplomata koji je zadužen za ovaj deo sveta, rekao je da SAD podržavaju Vučića dok je na evropskom putu. Čanak ističe da ta uslovna podrška govori da Vučića percipiraju kao nekoga ko jeste na evropskom putu. 

- S druge strane, uvoz ruskog naoružanja je, po mom dubokom uverenju, direktno plaćanje reketa Rusiji da ga ostavi na miru. Uvozi se oružje iz Rusije, krvavo se preplaćuje svaki zarđali šraf, ali to je dovoljno da Rusija ne pravi veći pritisak na njega. Tako da ne verujem - bez obzira šta on lično misli i šta bi u dubini duše želeo - da bi se on u ovom trenutku usudio da ima bilo kakvu aktivnu ulogu u svemu tome. Vučićeva bliskost sa Dodikom je posledica činjenice da je ideja objedinjavanja srpskih zemalja duboko uvrežena među biračima na koje on računa. On mora nešto da odigra na tu temu ali, ponavljam, ne verujem da iza toga stoji bilo kakva aktivnost kojom bi ugrozio svoju poziciju – smatra Čanak.

Opasna igra?

Na konstataciju voditelja da postoji mišljenje da je sve ovo što se događa igra Vučića i Dodika kako bi isprobali dokle može da se ide u osamostaljenju Republike Srpske, pa, kad stigne oštro upozorenje sa Zapada, Vučić će zaustaviti Dodika i predstaviti se kao spasilac i mirotvorac, Čanak kaže da bi to bila opasna igra. 

- Mislim da je to mnogo višeslojnije nego što na prvi pogled izgleda. Verujem da bi se Vučić koliko sutra odrekao Dodika ako se pokaže da mu može zasmetati. Tu se meša jako mnogo političkih, čitajte ekonomskih, interesa. Jednom prilikom, dok sam još razgovarao sa Miloradom Dodikom pošto ga dugo poznajem, rekao mi je da mu ne pada na pamet ujedinjenje sa Srbijom i da je njegova osnovna ideja nezavisna Republika Srpska zato što je to, parafraziraću, dobro za biznis. Nema bolje stvari za biznis od nezavisne države jer onda možeš da praviš pravila kakva hoćeš. Jedino što planeta tako ne funkcioniše. I tu je cela poenta. Nije to nikakva priča o nacionalnim interesima. To je kombinacija privatnih interesa i interesa velikih sila gde smo svi mi na Balkanu sitan novac za potkusurivanje Rusije, Kine, SAD, Evropske unije. Tako nas i posmatraju, tako i postupaju s nama. A onda se pojave groteskne figure kao što je Milorad Dodik koji je od socijaldemokrate - ja sam ga kao takvog upoznao pre mnogo godina - postao sve ono protiv čega smo se zajedno borili – ističe Čanak.

Ovih dana Vučić je pozvao Bakira Izetbegovića da dođe u Beograd na razgovor o odnosima Srba i Bošnjaka. Izetbegović je najpre prihvatio poziv, pa je odustao nakon što su ga građanske partije zbog toga kritikovale. Njihova je poruka da ne treba da razgovaraju lideri naroda već predstavnici države Srbije i države Bosne i Hercegovine. Nenad Čanak kaže da je to potpuno bizarno jer Srbi i Bošnjaci nemaju problem. 

- Ne postoji problem između naroda. Postoje političke opcije koje imaju međusobne probleme. I onda bi poštenije bilo reći - hajde da razgovaramo o tome koliko naše političke opcije mogu da opstoje jedna uz drugu. Međutim, umesto toga celi narodi se uzimaju kao taoci, pa se kaže - treba da napravimo istorijsko pomirenje. Pa, nikad nije bilo istorijske svađe. Bili su samo pokolji koje su pravile vrlo organizovane jedinice vrlo jasnih političkih namera. Sve je to priča za malu decu koja služi da se zamagli suština. A suština je da je posao političara da obezbedi miran i solidan život građana, a ne da prozivodi krize zato da bi se pojavljivao kao vatrogasac. Kada to budemo shvatili, onda neće više biti ovakvih nesporazuma – navodi on.

Na obećanje Dodika da će ići do kraja, lider LSV ističe da je oni kojima su usta puna srpstva na kraju završe u Moskvi. 

- Tamo je završila porodica Milošević osim Slobodana koji je završio u Hagu. Tamo je završio i Veljko Kadijević koji za vreme rata bio sekretar za narodnu odbranu SFRJ. Zašto baš u Moskvi? Zašto baš Rusija prima takve političke emigrante? Pa zato što su za vreme svog političkog života radili za nju. I to je cela priča. Mislim da Dodik već ima rezervni položaj u Beogradu, a siguran sam da je za svaki slučaj već napravio kombinaciju kako da pobegne u Rusiju. A to što sada radi samo će ubrzati njegov hod prema kraju – zaključio je Nenad Čanak.

(SzILSV, 02.11.2021)



Iz medija | Ponedeljak, 11. 04. 2022. | Komentara: 0

Vučić će morati da se odrekne partija koje sarađuju sa Putinom

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da se međunarodno javno mnjenje sve više okreće protiv Rusije i sada se oštrim pogledom gleda ko je s koje strane. Prema njegovim rečima, Aleksandar Vučić ne sme da rizikuje da ostane sam sa Rusijom jer će biti udavljen.
Iz medija | Subota, 19. 03. 2022. | Komentara: 0

Južno od Save i Dunava nemamo partnera koji razume probleme Vojvodine

Liga socijaldemokrata Vojvodine podržava izbomu listu „Vojvođani“ kao platformu koja će omogućiti svim stanovnicima Vojvodine, koji imaju isti vrednosni sistem kao i članovi i simpatizeri LSV, da u republičkoj skupštini nameću i bore se za ključna pitanja koja se tiču života u Vojvodini. Ovo u intervjuu za „Blic“ kaže Bojan Kostreš, generalni sekretar LSV. 
Iz medija | Ponedeljak, 07. 03. 2022. | Komentara: 0

Zemlje regiona moraju hitno u EU i NATO ili postaju ruski poligon

Veoma sam zabrinut za sudbinu regiona, iz jasnog razloga što Putinova spoljna politika zemlje Zapadnog Balkana vidi kao monetu za potkusurivanje sa Zapadom. On bi pokrenuo i novi rat na Balkanu da bi skrenuo pažnju sa svojih strateških interesa, to je u ovom trenutku agresija na Ukrajinu - a sutra, recimo, na Moldaviju – kaže Nenad Čanak



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook