Prvih deset godina...

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izbori LSV | Ponedeljak, 10. 09. 2018. | Komentara: 0

Prvih deset godina...

Pre tačno deset godina, postala sam članica Lige socijaldemokrata Vojvodine, na šta je suprug u šali komentarisao da ne zna mnogo fudbalera koji su toliko dugo nosili dres istog tima, fudbalskim rečnikom rečeno. 
 
LSV
 
Mogla bih početi sa “rođena i odrasla, školovala se u Novom Sadu, glavnom gradu Vojvodine…”, umesto „biografije“ koju sam popunila aktivnostima i događajima u poslednjih deset godina, odlučila sam napisati ponešto o svakoj od faza kroz koju sam prošla, nadograđujući znanja i veštine, upoznajući sjajne ljude, ostvarujući rezultate usput.

Prvi susret sa političkim aktivizmom je bio kroz učešće u omladinskim akcijama, koje su pokušale pomoći u pronalaženju odgovora na pitanja koja su nas mučila. Još uvek se sećam prve dve akcije, na kojima sam učestvovala. Prva se ticala 9. novembra – dana borbe protiv fašizma, što je bio jedan od motiva da se učlanim u LSV. Druga akcija je obeležila Međunarodni dan ljudskih prava (10. decembar) što se meni činilo kao logičan nastavak mog aktivizma u Omladinskoj grupi Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji. Omladina LSV (LSVO) je bila odlična za razmenu znanja i iskustava, putovanja, međunarodnu saradnju, učešće na seminarima i konferencijama. Budući da je zadržala oštricu u borbi protiv fašizma, LSVO je organizovala brojne akcije sa ciljem podizanja svesti u javnosti, kao i kampanju za ukidanje obaveznog vojnog roka,  što nam je na kraju poslužilo kao predznanje za ulazak u svet „odraslih“. 

Putovanjima i razmenom iskustava, sticali smo nova znanja, gradili prijateljstva na zdravim osnovama, oslobođeni stega prošlosti i dobijali materijal za upoređivanje sa funkcionisanjem omladinskih organizacija socijaldemokratskih partija u regionu. Organizovane su posete Sarajevu, Zagrebu, Rijeci, pohađali smo omladinske seminare u Sloveniji i Hrvatskoj, dočekivali smo goste i gošće iz Mladog foruma SD Slovenije, Foruma mladih SDP Hrvatske, Foruma mladih SDP Bosne i Hercegovine, predstavnike Liste za Rijeku... Nadogradili smo dugogodišnje prijateljstvo sa predstavnicima Kluba mladih Istarskog demokratskog sabora.

Zahvaljujući političkoj edukaciji, bila sam u prilici da putujem u Brisel na seminar „Copenhagen Revisited“ kao potpredsednica LSVO, kao i da pohađam Godišnji seminar i Akademiju ženskog liderstva Beogradskog fonda za političku izuzetnost. 

Tu stalnu glad za znanjem, zadovoljila sam pohađanjem obuke za trenere političkih veština, uz pristupanje Centru za edukaciju koji je postao središte planiranja aktivnosti Lige socijaldemokrata Vojvodine, formiranjem timova trenera i obilaskom lokalnih odbora LSV. Iz ove produktivne sredine, izraslo je nekoliko odličnih ideja: kampanja za drugi krug izbora poslanika za Skupštinu AP Vojvodine po većinskom sistemu (kalili smo znanje u Žablju). Učestvovala sam u treninzima sa kandidatima i kandidatkinjama za odbornike skupština opština i gradova i poslanike za Skupštinu AP Vojvodine, sa kandidatkinjama za odbornice i članice opštinskih i gradskih veća, realizovala seriju seminara „Žene mogu sve!“ u saradnji sa Nacionalnim demokratskim institutom (NDI). Svoja znanja smo preneli na narednu generaciju trenera političkih veština, koji rade na jezicima u službenoj upotrebi. Nakon toga, organizovana je edukacija za novu generaciju trenera, koja je proširila krug saradnika i saradnica Centra za edukaciju. 

Cela 2012. godina je bila test, za mene kao članicu i kandidatkinju, po pitanju spremnosti da odgovorim na postavljena pitanja, da što vernije predstavim predizborni program i učestvujem u aktivnostima kampanje. Bilo kao inicijatorka aktivnosti kroz projekat „Trening media centar“ ili predstavnica Lige socijaldemokrata Vojvodine, ovo iskustvo mi je donelo odluku da se još spremnije borim za ideje u koje verujem.
 
Planiranje porodice i roditeljstvo su fokus interesovanja pomerili na pitanje žena, rodne ravnopravnosti i teme koje se tiču socijalne politike, kao što je kašnjenje porodiljske naknade... Uz brigu o stradanju žrtava porodičnog nasilja (otvoreno pismo Nebojši Stefanoviću, ministru unutrašnjih poslova), moja namera u rukovođenju Foruma žena LSV (FŽ LSV) kao predsednice je bila ukazati na zdravstvene rizike sa kojima se žene suočavaju, na probleme u usklađivanju privatnog i profesionalnog života. Još jednom, sjajan tim žena je radio na razmeni znanja, gradeći se akcijama, edukacijama i sastancima na kojima je bila prisutna velika količina spremnosti za rad. 

Razmena iskustva sa sestrinskim organizacijama, ukazala je FŽ LSV da imamo slične ili čak iste probleme, a rešenja smo pronalazile u dijalogu i na međunarodnim konferencijama o rodnoj ravnopravnosti, kao one u organizaciji Centralno istočno – evropske mreže (CEE Gender Network), koja se godinama unazad održava na Korčuli. Ovaj prostor je iskorišćen da se ukaže Forumima žena socijaldemokratskih stranaka iz regiona koji su izazovi sa kojima se Forum žena LSV suočavao i kako je uspeo prevazići probleme. 

Za vreme porodiljskog odsustva sa starijim sinom starim svega pet meseci, kod mene je prevagnuo društveni aktivizam, pa sam sa nekoliko članica LSV svoj entuzijazam i poznanstva iskoristila zarad „višeg cilja“ u nameri izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Svi poslanici Lige su pozitivno odgovorili na našu inicijativu, te je uspešno sprovedena akcija dala rezultate, a mi ostale odlučne u nameri da menjamo svet nabolje. 

Poslednjih pet godina, vreme merim prema odrastanju svoje dece. Tek sada, u prvom licu, mogu shvatiti probleme sa kojima se suočavaju roditelji. Moja sfera interesovanja u politici se pomera kako oni rastu, a odlučnost da se pronađu rešenja za izazove koji se postavljaju pred nas, je sve veća. 

Poslednjih godinu dana, borba protiv bolesti mlađeg sina je presudila da se uključim u podršku Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka (NURDOR) i radim na tome da njihovi predlozi na izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju dobiju svoj pozitivan rezultat. Otuda neobjašnjiva snaga sa kojom ulazim u konflikt sa svakom nepravdom na koju naiđem, zbog čega podrška porodice i okruženja znači. Sve ovo vreme, moj aktivizam su obeležile osobe sa kojima sam delila znanje, veštine i iskustvo, prijatelji i prijateljice koji su mi pomogli da „odrastem“ i postanem osoba kakva sam danas. Sa nekima sam ostala u kontaktu, sa drugima krajnje neopravdano nisam, ali dajemo prednost obavezama i svakodnevnoj rutini. Svakom i svakoj od njih sam zahvalna što sam uspela da naučim bar mrvicu i što smo uprkos svemu izgradili zdrav odnos. Ponosna sam na sve uspomene koje imam... 

Zašto se bavim politikom? 

Kroz osnovne studije sociologije i kasniju domasterizaciju sam učila da je politika „veština upravljanja“, pa sam je tako i shvatila, koristeći informacije kojima raspolažem da uredim svoj mikrosvet i pomognem u rešavanju problema, pronalaženju rešenja, savladavanju prepreka... Moja misija u bavljenju politikom je upravo to: pomoći svakodnevnom životu, poštujući pravila i propise, ostati dosledan nameri da iz svakog postupka, izađe nešto dobro, korisno... 
Politika „na visokom nivou“ je takođe važna, ali po mom mišljenju nije neophodna za svakodnevni život. Pravo na dostojanstven rad, zdravstvene i socijalne usluge, adekvatna nega i obrazovanje dece, mnogi su od razloga zbog kojih ulazim u borbe protiv vetrenjača...
 
Moja odlučnost ne prestaje, a da li je vredelo, vreme će pokazati. 
 
Ana Pataki



Izbori LSV | Ponedeljak, 24. 09. 2018. | Komentara: 0

Predstavljanje kandidata i kandidatkinja na izborima u LSV

Kratke biografije i poruke kandidatkinja i kandidata za Glavni odbor i Predsedništvo LSV
Izbori LSV | Nedelja, 23. 09. 2018. | Komentara: 0

LSV u EFI - višegodišnja borba za pravo na samoopredeljenje

Svaki narod i regija Evrope ima pravo da bira svoju sudbinu i institucionalni okvir u kojem će se najbolje razvijati. Da li je u pitanju poštovanje jezičkih ili kulturnih prava, zahtevanje autonomije ili postizanje nezavisnosti putem referenduma,  moraju se podržati svi predlozi koji omogućavaju ljudima da se izraze na demokratski, transparentan i miran način.
Izbori LSV | Subota, 22. 09. 2018. | Komentara: 0

Vojvodina mora da bude primer ekološke i energetski samoodržive regije

Autonomna Pokrajina Vojvodina raspolaže brojnim prirodnim resursima: plodnim zemljištem, rezervama vode, lekovitim biljem, termalnim izvorima, naftom i gasom. Međutim, sadašnji model prostornog i ekonomskog razvoja doveo je do sve očiglednijeg ugrožavanja ovih resursa, do vidljivih klimatskih promena i velikog gubitka biodiverziteta.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook