Bešlin: Ono što danas gledamo su konsekvence političkog ubistva Zorana Đinđića

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 13. 03. 2023. | Komentara: 0

Bešlin: Ono što danas gledamo su konsekvence političkog ubistva Zorana Đinđića

Autoritarni poredak Aleksandra Vučića i sve ovo što danas gledamo kao antidemokratsku orijentaciju našeg društva, jesu konsekvence političkog ubistva Zorana Đinđića, ocenio je istoričar dr Milivoj Bešlin.

LSV

Bešlin napominje da je u 30 godina naše političke pseudopluralnosti, Đinđić bio najizrazitiji zapadnjak na vlasti, a da nije uživao posebno veliku podršku. Kako je predočio, Đinđić je i „ubijen da bi se zaustavila dalja politička pluralizacija i proevropska orijentacija, i da bi se politički trendovi okrenuli na drugu stranu, kao što i jesu”.

Komentarišući činjenicu da Aleksandar Vučić sebe povremeno poredi sa Đinđićem, Bešlin je primetio da se on poredi i sa Titom, kako mu kad odgovara, ali da poređenje sa ubijenim premijerom ima manipulativnu formu.

- Iako kontroliše sve poluge vlasti u našem društvu i državi, on voli da o sebi govori kao o žrtvi i zloupotrebljava način na koji je uklonjen Đinđić, ne bi li se tako predstavio - ukazao je on i konstatovao da je to možda i najgora i najnemoralnija funkcionalizacija Đinđića.

Ipak, Bešlin se protivi mitologiziranju i naglašava da se ni samom Đinđiću ne čini usluga kad se konstruiše njegova slika. Kako je istakao, Đinđić je bio „čovek velikih intelektualnih i političkih sposobnosti, koji se u tom trenutku i u datom istorijskom kontekstu zaista pokazao kao superioran“. Zato bi jedna njegova racionalna i u naučnom metodu utemeljena slika, bila sasvim poštena i fer interpretacija Đinđića, naglasio je Bešlin.

On nasleđe Zorana Đinđića vidi u proevropskoj i zapadnjačkoj orijentaciji, kao i u metodama političke borbe.

- Samo kroz otpor društva i kroz saznanje da ovo nisu životi kakvim želimo da živimo, moguće je pronaći i mesto Zorana Đinđića i koristiti njegova iskustva i njegove metode iz devedesetih godina u borbi sa ovim našim novim autoritarizmom - zaključio je Bešlin.

(SzILSV, 13.03.2023)



Izjave | Četvrtak, 22. 06. 2023. | Komentara: 0

Pokrajinska vlada da učini sve da RTV što pre dobije direktora

Predsednik poslaničke grupe „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ u Skupštini AP Vojvodine Saša Šućurović pozvao je Pokrajinsku vladu i njenog predsednika Igora Mirovića da učine sve da Upravni odbor RTV u što kraćem roku izabere direktora pokrajinskog javnog medijskog servisa. 
Izjave | Četvrtak, 22. 06. 2023. | Komentara: 0

Šućurović: Vojvodina decenijama zanemarena, budžeti i rebalansi su Dani mrmota

Poslanička grupa „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ u Skupštini AP Vojvodine neće podržati rebalans budžeta AP Vojvodine, izjavio je predsednik ove poslaničke grupe Saša Šućurović. On je istakao da ga rebalans vojvođanskog budžeta asocira na film Harolda Ramisa „Dani mrmota“. 
Izjave | Nedelja, 28. 05. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Vučević na čelu SNS-a - Vučić posle Vučića

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI Bojan Kostreš ocenio je da izbor nekadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića za predsednika Srpske napredne stranke (SNS) zapravo može da se sažme u rečenicu „Vučić posle Vučića“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook