Borba za imovinu i prihode AP Vojvodine, kao i regionalizaciju Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 11. 03. 2011. | Komentara: 0

Borba za imovinu i prihode AP Vojvodine, kao i regionalizaciju Srbije

BEOGRAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine podnela je nekoliko amandmana na Zakon o ministarstvima sa ciljem da se što je moguće više popravi položaj AP Vojvodine, kao i da pozitivno utiče na procese poput regionalizacije zemlje, navedeno je danas tokom rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Obrazlažući amandman kojim se traži da se u nadležnosti Ministarstva finansija kao obaveza uvede i uređenje imovine i izvornih prihoda AP Vojvodine i lokalnih samouprava na teritoriji Republike Srbije, narodna poslanica LSV Aleksandra Jerkov je istakla de se ne readi ni o kakvom hiru Lige, već jasnoj obavezi koja proističe iz nekoliko članova Ustava Republike Srbije - članu 183., 184. i 188.
" Vlada nije prihvatila ovaj amandman. Nadamo se da će se Narodna skupština u danu za glasanje drugačije izjasniti. I nadam se da ćemo naići na podršku svih onih poslanika koji predstavljaju građane, a koji su u strankama koje se deklarativno zalažu za povraćaj imovine. Evo prilike da nešto na tom polju konkretno i uradimo " zaključila je Aleksandra Jerkov tokom rasprave.

Istinska, a ne kvaziregionalizacija

Liga socijaldemokrata Vojvodine podnela je i amandman kojim se traži da se nadležnosti Ministarstva ekonomije i  regionalnog razvoja približe realnoj situaciji u Srbiji, budući da je Srbija, osim Albanije jedina zemlja u Evropi koja nema regione i koja nije regionalno podeljena.
" Smatramo da je jedini način za ravnomerni regionalni razvoj istinska, prava regionalizacija, a ne kvaziregionalizacija kakvu imamo mogućnost da dobijemo. Zbog toga tražimo da se nadležnosti ovog ministarstva ograniče na jedine regione koje u našoj zemlji imamo, a koje Ustav i zakoni poznaju - statističke regioni. Smatramo da bi svako drugo zakonsko rešenje moglo zapravo naštetiti procesu regionalizacije naše zemlje " navela je ona. Jerkova je upozorila da bi delokrug ovog ministarstva u određenoj meri  zadirao u nadležnosti Vojvodine, zbog čega je neophodno nadležnosti ovog ministarstva svesti na realno stanje

Zamerke i na veronauku i na prava nacionalnih zajednica 

Narodna poslanica Olena Papuga obrazložila je i amandman LSV kojim se traži da se u nadležnost novoformiranog Ministarstva za ljudska i manjinska prava unese i obaveza da se brine o potpunoj primeni Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma. Amandman bi trebalo da omogući da se konačno otklone smetnje za izdavanje dvojezičnih izvoda iz matičnih knjiga, a time bi bilo omogućeno i nesmetano izdavanje ličnih isprava na jezicima koji su u službenoj upotrebi na teritoriji na kojoj se izdaju. Takođe, LSV je amandmanom zatražila da se tom ministarstvu u nadležnost stavi i obaveza da formira Komisiju za ispitivanje odgovornosti za kršenje ljudskih prava, koja nije formirana, iako je zakon donet još 2003. godine, objasnila je Olena Papuga. LSV je podnela amandman u vezi rešenjem navedenim u Predlogu zakona o ministarstvima, na osnovu kojeg bi za nastavne planove i programe za versku nastavu, kao i razvoj verske nastave bilo zaduženo Ministarstvo vera. Aleksandra Jerkov je podsetila na stav Lige socijaldemokrata Vojvodine da veronauci nije mesto u školama, kao i da u Ustavu Republike Srbije eksplicitno navodi da je Srbija svetovna država i da su crkve i verske zajednice odvojene od države.
" Ministarstvo prosvete je jedino nadležno, jedino kompetentno i jedino ima dovoljno kapaciteta da pravi nastavne planove i programe za bilo koji predmet, pa između ostalog i predmete iz veronauke " zaključila je Aleksandra Jerkov.

(BILSV, 11. 03. 2011.)




Izjave | Petak, 01. 04. 2011. | Komentara: 0

Sedlarević: Loš odnos republičkih organa prema pokrajinskim

BEOGRAD - Od 2000. godine Skupština AP Vojvodine uputila je Narodnoj skupštini Republike Srbije ukupno 39 zakonskih predloga i na desetine amandmana na različite zakone, a od tog broja usvojeno je svega pet zakona i 13 amandmana, istakla je danas potpredsednica Skupštine AP Vojvodine mr Maja Sedlarević.
Izjave | Petak, 01. 04. 2011. | Komentara: 0

Jerkov: Istina se mora otkriti

NOVI SAD - Inicijativu REKOM svakako treba podržati jer ona vodi ka pomirenju " izjavila je na tribini "Da se zna, da se ne ponovi" portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov. REKOM je inicijativa za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava od 1991. do 2001. godine na prostoru bivše SFRJ.
Izjave | Četvrtak, 31. 03. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: Liga će tražiti sastanak sa ministrom Dačićem

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine će u narednih sedam dana zvanično zatražiti susret sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem da bi ga upoznali sa svojim zahtevom za formiranje vojvođanske policijske uprave, kaže za Politiku zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook