Čanak: Otvoreni Balkan nije zamena za EU već stranputica

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 08. 06. 2022. | Komentara: 0

Čanak: Otvoreni Balkan nije zamena za EU već stranputica

PODGORICA - Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je u razgovoru za Pobjedu da je „Otvoreni Balkan“ stranputica koja treba da pravi privide nekakvog otvaranja i integracija na Balkanu, a suštinski da uradi nešto što je potpuno drugačije.

LSV

- Nije poenta samo u integracijama nego i u osnovama na kojima se one vrše. Vi ako mislite da silom namećete integracije pod uslovima kao što to radi fašistički režim u Rusiji ovoga trenutka, dobićete upravo kontraefekat - rekao je Čanak u razgovoru za Pobjedu.

Ističe da sa druge strane velikosrpski nacionalisti u Beogradu, i to naročito oni koji su „poreklom iz Crne Gore“, i dalje smatraju da je Crna Gora obala srpskog mora i da „srpski svet“, kako oni nazivaju danas „veliku Srbiju“, za XXI vek nezaobilazno u sebi sadrži i Crnu Goru.

- Crna Gora je tema koja je za Aleksandra Vučića u ovom trenutku suviše osetljiva da bi smo da se izjasni: sa jedne strane on je lično svestan da bilo kakvo preterano mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore, iako to ne bio prvi put, u uslovima Crne Gore kao članice NATO-a, može da izazove veoma negativne posledice po Srbiju – rekao je Čanak komentarišući zašto predsednik Srbije u inauguracionom govoru nije pomenuo Crnu Goru sa ostalim susedima.

- Razlog je preosetljiva tema gde je „Otvoreni Balkan“, po mom dubokom uverenju, stranputica koja treba da pravi privide nekakvog otvaranja i integracija na Balkanu, a suštinski da uradi nešto što je potpuno drugačije. Nije poenta samo u integracijama nego i u osnovama na kojima se one vrše. Ujedinjena Evropa danas nije prvi put u istoriji ujedinjena: pre samo 80 godina ona je, takođe, bila ujedinjena ali pod čizmom Trećeg rajha – pa su se svi slobodoljubivi narodi bunili protiv toga, imali pokrete otpora i na kraju uspeli da svi zajedno slome nacizam u Nemačkoj. Vrlo slična stvar je i ovde. Vi ako mislite da silom namećete integracije pod uslovima kao što to radi fašistički režim u Rusiji ovoga trenutka dobićete upravo kontraefekat. Tako da „Otvoreni Balkan“ nije zamena za evrointegracije i EU nego stranputica - kaže Čanak.

Prema njegovim rečima, izostavljanje Crne Gore u ovome trenutku je pokušaj da se u ovoj vrlo komplikovanoj situaciji u kojoj se nalazi Aleksandar Vučić ne zameri onom tvrdom nacionalističkom delu onih koji ga podržavaju i koji su mu potrebni, jer ga sve čvršći pritisak da se opredeli između Rusije i Zapada dovodi u situaciju da će mu to opredeljivanje odlomiti polovinu onih koji ga podržavaju.

– S tim što je polovina onih koji su za proevropske integracije manja od one polovine u kojoj vladaju mitomanija – proruska, što suštinski znači provelikosrpska nadanja nekakvog „srpskog sveta“, što sve možete čuti iz načina obraćanja javnosti koji radi i ministar policije – objašnjava Čanak i ocenjuje da zbog te situacije Srbija i ne uvodi sankcije Rusiji.

Srbija bi dobila sankcije da je došao Lavrov

Čanak je i rekao da bi Srbija dobila sankcije međunarodne zajednice da je došao Sergej Lavrov.

- Lavrov nije hteo da dođe zbog Srbije i njenih građana već da bi izdemonstrirao pred ruskom javnošću da Rusija ima još uvek nekoga u Evropi ko je podržava. Jedini ko je podržava je aktuelna Srbija. Što je najgore, time se poništavaju pomaci na bolje koji su učinjeni glasanjem u UN o osudi fašističke agresije Rusije na Ukrajinu - kaže Čanak i dodaje da ako neko hoće da vidi kako izgleda državništvo neka pogleda kako su se prema ruskoj agresiji na Ukrajinu postavile Letonija ili Finska, pa će shvatiti o čemu se tu radi.

(SzILSV, 08.06.2022)




Izjave | Subota, 02. 12. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina mora biti tema ovih izbora. Sačuvaćemo vojvođanski način života

Koalicija VOJVOĐANI – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš insistira na decentralizaciji i da se pokrajini vrate nadležnosti, kazao je kandidat za pokrajinskog poslanika Aleksandar Marton.
Izjave | Sreda, 29. 11. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Vojvođani se bore za bolju i bogatiju Vojvodinu

Resetovanje Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani je deo procesa smene generacija, a mladi i obrazovani ljudi, koji nameću svoje ideje, preuzeli su stranku. Ta obnovljena Liga treba da pošalje poruku da se mi borimo za bolju i bogatiju Vojvodinu, rekao je za Radio-televiziju Vojvodine predsednik LSV-Vojvođani Bojan Kostreš.
Izjave | Nedelja, 19. 11. 2023. | Komentara: 0

Opozicija da shvati da je i u Vojvodini moguća promena

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Aleksandar Marton izjavio je da Ligi i drugim opozicionim strankama atmosfera, u kojoj su pokrajinski izbori raspisani, ide na ruku. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook