Čanak: Otvoreni Balkan nije zamena za EU već stranputica

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 08. 06. 2022. | Komentara: 0

Čanak: Otvoreni Balkan nije zamena za EU već stranputica

PODGORICA - Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je u razgovoru za Pobjedu da je „Otvoreni Balkan“ stranputica koja treba da pravi privide nekakvog otvaranja i integracija na Balkanu, a suštinski da uradi nešto što je potpuno drugačije.

LSV

- Nije poenta samo u integracijama nego i u osnovama na kojima se one vrše. Vi ako mislite da silom namećete integracije pod uslovima kao što to radi fašistički režim u Rusiji ovoga trenutka, dobićete upravo kontraefekat - rekao je Čanak u razgovoru za Pobjedu.

Ističe da sa druge strane velikosrpski nacionalisti u Beogradu, i to naročito oni koji su „poreklom iz Crne Gore“, i dalje smatraju da je Crna Gora obala srpskog mora i da „srpski svet“, kako oni nazivaju danas „veliku Srbiju“, za XXI vek nezaobilazno u sebi sadrži i Crnu Goru.

- Crna Gora je tema koja je za Aleksandra Vučića u ovom trenutku suviše osetljiva da bi smo da se izjasni: sa jedne strane on je lično svestan da bilo kakvo preterano mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore, iako to ne bio prvi put, u uslovima Crne Gore kao članice NATO-a, može da izazove veoma negativne posledice po Srbiju – rekao je Čanak komentarišući zašto predsednik Srbije u inauguracionom govoru nije pomenuo Crnu Goru sa ostalim susedima.

- Razlog je preosetljiva tema gde je „Otvoreni Balkan“, po mom dubokom uverenju, stranputica koja treba da pravi privide nekakvog otvaranja i integracija na Balkanu, a suštinski da uradi nešto što je potpuno drugačije. Nije poenta samo u integracijama nego i u osnovama na kojima se one vrše. Ujedinjena Evropa danas nije prvi put u istoriji ujedinjena: pre samo 80 godina ona je, takođe, bila ujedinjena ali pod čizmom Trećeg rajha – pa su se svi slobodoljubivi narodi bunili protiv toga, imali pokrete otpora i na kraju uspeli da svi zajedno slome nacizam u Nemačkoj. Vrlo slična stvar je i ovde. Vi ako mislite da silom namećete integracije pod uslovima kao što to radi fašistički režim u Rusiji ovoga trenutka dobićete upravo kontraefekat. Tako da „Otvoreni Balkan“ nije zamena za evrointegracije i EU nego stranputica - kaže Čanak.

Prema njegovim rečima, izostavljanje Crne Gore u ovome trenutku je pokušaj da se u ovoj vrlo komplikovanoj situaciji u kojoj se nalazi Aleksandar Vučić ne zameri onom tvrdom nacionalističkom delu onih koji ga podržavaju i koji su mu potrebni, jer ga sve čvršći pritisak da se opredeli između Rusije i Zapada dovodi u situaciju da će mu to opredeljivanje odlomiti polovinu onih koji ga podržavaju.

– S tim što je polovina onih koji su za proevropske integracije manja od one polovine u kojoj vladaju mitomanija – proruska, što suštinski znači provelikosrpska nadanja nekakvog „srpskog sveta“, što sve možete čuti iz načina obraćanja javnosti koji radi i ministar policije – objašnjava Čanak i ocenjuje da zbog te situacije Srbija i ne uvodi sankcije Rusiji.

Srbija bi dobila sankcije da je došao Lavrov

Čanak je i rekao da bi Srbija dobila sankcije međunarodne zajednice da je došao Sergej Lavrov.

- Lavrov nije hteo da dođe zbog Srbije i njenih građana već da bi izdemonstrirao pred ruskom javnošću da Rusija ima još uvek nekoga u Evropi ko je podržava. Jedini ko je podržava je aktuelna Srbija. Što je najgore, time se poništavaju pomaci na bolje koji su učinjeni glasanjem u UN o osudi fašističke agresije Rusije na Ukrajinu - kaže Čanak i dodaje da ako neko hoće da vidi kako izgleda državništvo neka pogleda kako su se prema ruskoj agresiji na Ukrajinu postavile Letonija ili Finska, pa će shvatiti o čemu se tu radi.

(SzILSV, 08.06.2022)




Izjave | Utorak, 24. 05. 2011. | Komentara: 0

Uručene knjige školskim bibliotekama u Orlovatu i Farkaždinu

ZRENJANIN - Omladina Gradskog odbora LSV Zrenjanin i ove godine, u sklopu obeležavanja Svetskog dana knjige, organizovala je veliku akciju prikupljanja knjiga pod nazivom "Knjiga se srcem daje". Na taj način ponovo je stavljen akcenat na značaj razvijanja kulture čitanja kod dece osnovnoškolskog uzrasta. Knjige su ovih dana uručene Osnovnim školama "Uroš Predić" u Orlovatu i "Dositej Obradović" u Frakaždinu.
Izjave | Ponedeljak, 23. 05. 2011. | Komentara: 0

Jerkov: Svaka treća osoba na izbornoj listi da bude žena

NOVI SAD - Portparolka i poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Narodnoj skupštini Republike Srbije Aleksandra Jerkov izjavila je za RTS da se LSV zalaže da se u novi Zakon o izboru narodnih poslanika unese odredba koja će omogućiti da svaka treća osoba na izbornoj listi bude žena.
Izjave | Nedelja, 22. 05. 2011. | Komentara: 0

Čanak: Ja sam najveći protivnik separatistima

BEOGRAD - List Politika objavio je danas tekst o incidentima na finalnoj utakmici fudbalskog Kupa Srbije između FKVojvodine i FK Partizan, tumačeći ih u svetlu sukoba na relaciji AP Vojvodina- centralna vlast u Beogradu, koji su se tih dana intenzivirali.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook