Cela Srbija plaća metro u Beogradu, a sela i mala mesta nestaju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 24. 11. 2021. | Komentara: 0

Cela Srbija plaća metro u Beogradu, a sela i mala mesta nestaju

BEOGRAD / NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine se zalaže za decentralizaciju cele Srbije. Vojvodina kao najveći poljoprivredni proizvođač u državi, nema nijednu instituciju ministarstva poljoprivrede, izjavio je predsednik Izvršnog odbora LSV i pokrajinski poslanik Saša Šućurović. On je gostujući na RTS-u istakao da u Srbiji ne propadaju samo sela, već i cela Autonomna Pokrajina Vojvodine.

LSV

- Primera radi, budžet Grada Beograda 2008. godine bio je isti kao budžet AP Vojvodine, a sada, 12 godina kasnije, budžet Grada Beograda je dva puta veći od budžeta AP Vojvodine – ukazao je on. 

Šućurović je istakao i da će se LSV truditi da se vojvođanski glas i Vojvođani čuju u republičkom parlamentu.

Zašto fabrika guma na najplodnijoj zemlji?

Napomenuo je da problemi u poljoprivredi datiraju od sredine osamdesetih godina prošlog veka, te da sadašnji model nije održiv. 

- Ako ovako nastavimo, poljoprivreda će nam skroz propasti. Stopa rasta koju poljoprivreda ima, kada je uporedimo na globalnom nivou, je na nivou najnerazvijenijih zemalja sveta. Glavni problemi u poljoprivredi su nedovoljno radne snage, staračka poljoprivredna domaćinstva, zastarela poljoprivredna mehanizacija, neregulisano tržište i nedostatak subvencija. Očekujemo od vlade da dâ tačne dugoročne mere, da poljoprivrednici znaju kako će naši proizvodi biti konkurentni na evropskom tržištu i tržištu regiona, kao i da znamo koje su to podsticajne mere koje će naši poljoprivrednici imati, na koji rok i na koji način – naglasio je.

Istakao je da je proizvodnja svinja opala za 1.200.000 tovljenika u odnosu na prethodne godine, kao i da stočari nisu mogli da plate cenu kukuruza. Ukazao je i da stočari u okolini Novog Bečeja, odakle je on, ne mogu da dobiju dobru državnu zemlju u zakup, već onu lošijeg kvaliteta, dok u nekim naseljenim mestima ni nema dovoljno obradivog zemljišta, što dodatno poskupljuje proizvodnju. 

Navodi da bi se oblast poljoprivrede morala regulisati boljim zakonima. 

- Ako pričamo o budućnosti, ne možemo da shvatimo kako smo 100 hektara najkvalitetnije zemlje u Banatu dali za fabriku guma. To je nedopustivo. Da li je ta fabrika Linglong mogla biti na drugoj teritoriji Republike Srbije, a na teritoriju Banata da je došla neka prerađivačka, poljoprivredna fabrika koja bi mobilisala sve poljoprivrednike u okruženju, koji bi joj bili kooperanti i zajedno sa njima poboljšali svoju proizvodnju? Posle njih će ta zemlja biti zagađena i to ne samo tih 100 hektara, nego i okolno zemljište – istakao je.

- Zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, koji stupa na snagu 1. januara 2022. godine je dobar. Ne možemo u potpunosti da ga podržimo, ali ćemo svakako biti korektivni faktor, jer toliko poskupljenje repromaterijala i sve što će poljoprivrednike zateći u narednom periodu, će biti veliki problem i zato će se LSV truditi da se čuje glas Vojvodine u republičkoj skupštini – dodao je Šućurović.

Preporod

Naglasio je da je cena nafta od marta do danas porasla za 30 dinara, te da nije dovoljno da se država odrekne svoje akcize i PDV-a, već je potrebno da imamo nižu cenu. Ukazao je i da su subvencije do 2012. godine po hektaru iznosile 14.000 dinara plus 3.000 dinara za dizel na 100 hektara, a sada su svega 4.000 dinara po hektaru i to za 20 hektara. To najviše pogađa poljoprivrednike iz Vojvodine, jer su tamo najveće površine. 

- Moramo da konstatujemo da u Sribji ima 1.200 praznih sela, 100.000 praznih poljoprivrednih domaćinstava, a 250.000 staračkih domaćinstava. Prvi put čujem sad da je Tim za preporod sela nešto uradio, a trudio sam se da vidim rezultate. Jedino što vidim je da mladi i dalje napuštaju sela i da će popis 2022. pokazati koliko je mladih napustilo sela. Prošle godine iz pokrajinskog budžeta jedini program koji u poljoprivredi nije realizovan je upravo pomoć mladim poljoprivrednicima. S druge strane, iz budžetske rezerve se dodaju i sredstva za finansiranje metroa u Beogradu, planira se da cela Srbija plaća metro u Beogradu, Beograd na vodi se finansira, gondola u Beogradu. Pitam se da li će posle ovoga biti preporod Bočara, Bašaida ili nekog drugog mesta u mojoj okolini ili će biti preporod Beograda – zaključio je Šućurović.

(SzILSV, 24.11.2021)




Izjave | Četvrtak, 22. 06. 2023. | Komentara: 0

Pokrajinska vlada da učini sve da RTV što pre dobije direktora

Predsednik poslaničke grupe „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ u Skupštini AP Vojvodine Saša Šućurović pozvao je Pokrajinsku vladu i njenog predsednika Igora Mirovića da učine sve da Upravni odbor RTV u što kraćem roku izabere direktora pokrajinskog javnog medijskog servisa. 
Izjave | Četvrtak, 22. 06. 2023. | Komentara: 0

Šućurović: Vojvodina decenijama zanemarena, budžeti i rebalansi su Dani mrmota

Poslanička grupa „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ u Skupštini AP Vojvodine neće podržati rebalans budžeta AP Vojvodine, izjavio je predsednik ove poslaničke grupe Saša Šućurović. On je istakao da ga rebalans vojvođanskog budžeta asocira na film Harolda Ramisa „Dani mrmota“. 
Izjave | Nedelja, 28. 05. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Vučević na čelu SNS-a - Vučić posle Vučića

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI Bojan Kostreš ocenio je da izbor nekadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića za predsednika Srpske napredne stranke (SNS) zapravo može da se sažme u rečenicu „Vučić posle Vučića“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook