Građani Vojvodine smeju da budu Vojvođani

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 08. 10. 2022. | Komentara: 0

Građani Vojvodine smeju da budu Vojvođani

NOVI SAD - Poziv da se građanima ne osporava pravo da se slobodno izjasne kao Vojvođani nije nikakav separatizam, niti poziv na formiranje nove nacije, izjavio je portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton. On je u izjavi za Radio Slobodna Evropa istakao da je to „samo zahtev za poštovanjem Ustava i zakona“. 

LSV

- Siguran sam da na popisu niko nikome neće praviti problem da se izjasni kao Vojvođanin. Želimo da se poštuju prava građana i građanki Vojvodine, što od 1990. do danas često nije bio slučaj. Građani imaju pravo da slobodno kažu ili ne kažu šta su, i da posle Zavod za statistiku izađe sa podacima – ističe Marton.

Dodaje da je Autonomna Pokrajina Vojvodina prepoznata kao ustavna kategorija.

- Vojvodina kao politička celina postoji više od 170 godina. Svakako da se kod građana Vojvodine stvorio taj nadnacionalni tip identiteta. Vojvođanski identitet je višestruki i nije od juče - naglašava.

Na pitanje šta bi bio naredni korak, ukoliko bi se utvrdilo koliko je Vojvođana u Srbiji, Marton odgovara da ga – nema.

- Nismo razmišljali o drugom koraku, želimo samo da kažemo da je to naše pravo da se izjasnimo kao Vojvođani - ističe on.

Na tvrdnje partija desnice, da je inicijativa o Vojvođanima na popisu „poziv na separatizam“, Marton odgovara:

- Po njima se sve što je drugačije i izlazi iz okvira „nacionalne ujedinjenosti“ smatra „pogrešnim i opasnim po društvo i državu“. Otkako desnica dominira društvom i politikom, od 1990. pa na ovamo, broj stanovnika u Srbiji se smanjuje. Bolje da se ne oglašavaju.

(SzILSV, 08.10.2022)



Izjave | Ponedeljak, 17. 04. 2023. | Komentara: 0

Marton (LSV): Predsednik i premijerka etiketiraju novinare i gaze slobodu medija

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je da su pretnje novinarima nedopustive, pogotovo od strane predsednika republike i premijerke.

Izjave | Subota, 08. 04. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Nikada više zloupotreba u javnom sektoru kao danas

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da nikada nije bilo toliko zloupotreba u javnom sektoru kao danas. Komentarišući izjavu narodnog poslanika DS-a Srđana Milivojevića da Nikola Tesla danas ne bi mogao da očitava strujomere bez članske karte SNS, Kostreš je rekao da to nije daleko od istine.
Izjave | Četvrtak, 06. 04. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Srbija ne treba da se bavi Crnom Gorom, nego da rešava svoje probleme i ubrza evropske integracije

Komentarišući predsedničke izbore u Crnoj Gori, na kojima je Jakon Milatović pobedio doskorašnjeg predsednika crnogorske države Mila Đukanovića, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš je istakao da je Milatović pobedio voljom građana. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook