Građani Vojvodine smeju da budu Vojvođani

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 08. 10. 2022. | Komentara: 0

Građani Vojvodine smeju da budu Vojvođani

NOVI SAD - Poziv da se građanima ne osporava pravo da se slobodno izjasne kao Vojvođani nije nikakav separatizam, niti poziv na formiranje nove nacije, izjavio je portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton. On je u izjavi za Radio Slobodna Evropa istakao da je to „samo zahtev za poštovanjem Ustava i zakona“. 

LSV

- Siguran sam da na popisu niko nikome neće praviti problem da se izjasni kao Vojvođanin. Želimo da se poštuju prava građana i građanki Vojvodine, što od 1990. do danas često nije bio slučaj. Građani imaju pravo da slobodno kažu ili ne kažu šta su, i da posle Zavod za statistiku izađe sa podacima – ističe Marton.

Dodaje da je Autonomna Pokrajina Vojvodina prepoznata kao ustavna kategorija.

- Vojvodina kao politička celina postoji više od 170 godina. Svakako da se kod građana Vojvodine stvorio taj nadnacionalni tip identiteta. Vojvođanski identitet je višestruki i nije od juče - naglašava.

Na pitanje šta bi bio naredni korak, ukoliko bi se utvrdilo koliko je Vojvođana u Srbiji, Marton odgovara da ga – nema.

- Nismo razmišljali o drugom koraku, želimo samo da kažemo da je to naše pravo da se izjasnimo kao Vojvođani - ističe on.

Na tvrdnje partija desnice, da je inicijativa o Vojvođanima na popisu „poziv na separatizam“, Marton odgovara:

- Po njima se sve što je drugačije i izlazi iz okvira „nacionalne ujedinjenosti“ smatra „pogrešnim i opasnim po društvo i državu“. Otkako desnica dominira društvom i politikom, od 1990. pa na ovamo, broj stanovnika u Srbiji se smanjuje. Bolje da se ne oglašavaju.

(SzILSV, 08.10.2022)



Izjave | Utorak, 05. 04. 2011. | Komentara: 0

Sedlarević: Ne mogu biti zadovoljna položajem AP Vojvodine

NOVI SAD - Kao Vojvođanka i kao aktivistkinja za najširu autonomiju AP Vojvodine ne mogu ni u kom slučaju biti zadovoljna sadašnjim položajem APV. U ovom momentu imamo Ustav koji iz puno razloga nije dobar, a po pitanju Vojvodine mislim da su napravljene najveće greške " izjavila je u intervjuu za Hrvatsku riječ potpredsednica Skupštine AP Vojvodine i funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine Maja Sedlarević.
Izjave | Ponedeljak, 04. 04. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: Verujem da će naša dva člana ostati u Vladi Vojvodine

NOVI SAD - Skupština AP Vojvodine trebalo bi sutra da verifikuje odluku o smanjenju pokrajinske vlade sa 17 na 12 resora, tako što će se deset dosadašnjih sekretarijata integrisati u pet novih, a zamenik predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš, rekao je danas za Press da očekuje će oba Ligina predstavnika u izvršnoj vlasti ostati na svojim pozicijama i nakon redukcije Vlade, te da će to uvažiti i vojvođanski premijer Bojan Pajtić.
Izjave | Nedelja, 03. 04. 2011. | Komentara: 0

Čanak: Ne postoje pravne prepreke za formiranje policijske uprave za Vojvodinu

BEOGRAD - Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je danas za Blic da ne vidi u čemu je problem da se realizuje zahtev LSV oko formiranja kooordinatora između sedam vojvođanskih policijskih uprava i centrale MUP-a u Beogradu budući da, kako tvrdi, za to ne postoje ustavne i pravne prepreke.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook