Građani Vojvodine smeju da budu Vojvođani

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 08. 10. 2022. | Komentara: 0

Građani Vojvodine smeju da budu Vojvođani

NOVI SAD - Poziv da se građanima ne osporava pravo da se slobodno izjasne kao Vojvođani nije nikakav separatizam, niti poziv na formiranje nove nacije, izjavio je portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton. On je u izjavi za Radio Slobodna Evropa istakao da je to „samo zahtev za poštovanjem Ustava i zakona“. 

LSV

- Siguran sam da na popisu niko nikome neće praviti problem da se izjasni kao Vojvođanin. Želimo da se poštuju prava građana i građanki Vojvodine, što od 1990. do danas često nije bio slučaj. Građani imaju pravo da slobodno kažu ili ne kažu šta su, i da posle Zavod za statistiku izađe sa podacima – ističe Marton.

Dodaje da je Autonomna Pokrajina Vojvodina prepoznata kao ustavna kategorija.

- Vojvodina kao politička celina postoji više od 170 godina. Svakako da se kod građana Vojvodine stvorio taj nadnacionalni tip identiteta. Vojvođanski identitet je višestruki i nije od juče - naglašava.

Na pitanje šta bi bio naredni korak, ukoliko bi se utvrdilo koliko je Vojvođana u Srbiji, Marton odgovara da ga – nema.

- Nismo razmišljali o drugom koraku, želimo samo da kažemo da je to naše pravo da se izjasnimo kao Vojvođani - ističe on.

Na tvrdnje partija desnice, da je inicijativa o Vojvođanima na popisu „poziv na separatizam“, Marton odgovara:

- Po njima se sve što je drugačije i izlazi iz okvira „nacionalne ujedinjenosti“ smatra „pogrešnim i opasnim po društvo i državu“. Otkako desnica dominira društvom i politikom, od 1990. pa na ovamo, broj stanovnika u Srbiji se smanjuje. Bolje da se ne oglašavaju.

(SzILSV, 08.10.2022)



Izjave | Nedelja, 03. 04. 2011. | Komentara: 0

Marton: Sav gradski inventar ne pripada Zrenjaninu

ZRENJANIN - Iako se služe imovinom na svojoj teritoriji, opštine tom imovinom ne raspolažu. Pošto se, prema važećem zakonu, za sve se pita centralna vlast, zbog gomile dozvola, ni u najmanjem zaseoku nije lako otvoriti prodavnicu, preno je danas RTS.
Izjave | Petak, 01. 04. 2011. | Komentara: 0

Obeležena godišnjica tragične pogibije Olega Nasova

NOVI SAD - Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović i zamenik gradonačelnika Zoran Mandić, povodom obeležavanja godišnjice tragične pogibije Novosađanina Olega Nasova, položili su danas cveće na spomen-ploču na platou ispred Varadinskog mosta.
Izjave | Petak, 01. 04. 2011. | Komentara: 0

Sedlarević: Loš odnos republičkih organa prema pokrajinskim

BEOGRAD - Od 2000. godine Skupština AP Vojvodine uputila je Narodnoj skupštini Republike Srbije ukupno 39 zakonskih predloga i na desetine amandmana na različite zakone, a od tog broja usvojeno je svega pet zakona i 13 amandmana, istakla je danas potpredsednica Skupštine AP Vojvodine mr Maja Sedlarević.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook