Kostreš: Grafiti su skretanje pažnje da pored Kosova postoji i Vojvodina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 17. 11. 2022. | Komentara: 0

Kostreš: Grafiti su skretanje pažnje da pored Kosova postoji i Vojvodina

NOVI SAD – Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš kritikovao je grafite „Brigada Sever, Vojvodina Vojvođanima“, koji su osvanuli na nekoliko lokacija u Novom Sadu, a čiji je autor organizacija Mlada Vojvodina. 

LSV

- S obzirom na to da je reč o, pretpostavljam, mladima ljudima, takva rigidna i možda agresivna poruka nije dobra. Zatezanje odnosa ili bilo kakav konflikt između Vojvodine i Beograda nije dobar u ovom momentu ni za Vojvodinu ni za čitavu državu Srbiju - ocenio je Kostreš za Radio Slobodna Evropa.

On ocenjuje da su grafiti u Novom Sadu pokušaj „skretanja pažnje“. 

- Mislim da je takva jedna poruka praktično pokušaj skretanja pažnje i vlastima u Srbiji, ali i srpskim nacionalistima da pored takozvane južne srpske pokrajine, čiju je nezavisnost priznao veliki broj zapadnih zemalja, postoji, takođe, po nacionalističkoj nomenklaturi, i takozvana severna srpska pokrajina, odnosno Vojvodina – rekao je Kostreš i dodao da „ljudi koji tu žive žele da budu deo Srbije, ali žele i da žive kvalitetnije i da se prihvati pravo Vojvodine da upravljanja svojim resursima“.

Pitanje autonomije Vojvodine je jedna od glavnih političkih tema u toj pokrajini, a stranke su svoje programe polarizovale na zahteve za veću autonomiju pokrajine i one koje se tome protive. Stranke čiji su zahtevi veća autonomija za Vojvodinu su zbog toga često bile optuživane za separatističke težnje od strane desno orijentisanih političkih snaga, podseća RSE. 

- Ne treba da se vraćamo u prošlost, naravno, ali u budućnosti treba da pronađemo mehanizme kojima će Vojvođani moći da upravljaju svojom ekonomijom i da budu odgovorni za svoj prosperitet - smatra Kostreš.
(SzILSV, 17.11.2022)



Izjave | Utorak, 21. 02. 2023. | Komentara: 0

Kolar: Pravo na pijaću vodu zaštititi Ustavom

Liga socijaldemokrata Vojvodine podržava predlog struke da se pravo na pijaću vodu zaštiti Ustavom, kaže za portal N1 član Predsedništva LSV Zdenko Kolar, navodeći primer Slovenije koja je još 2016, kao prva evropska zemlja, pravo na pijaću vodu uvela u Ustav.
Izjave | Subota, 18. 02. 2023. | Komentara: 0

Marton: Proterati ruskog ambasadora, Rusija je iza desničarskih protesta

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton pozvao je premijerku Anu Brnabić da iz Srbije protera ruskog ambasadora Aleksandra Bocan Harčenka, ukoliko se dokaže da Rusija stoji iza desničarskih protesta.
Izjave | Četvrtak, 16. 02. 2023. | Komentara: 0

Bešlin: Poruka Sretenja je sloboda, sve suprotno od onog kako je vlast tumači

"Poruka Sretenja, kao dvostrukog praznika - ustanka i ustavnosti, je potpuno drugačija od one kakvom je sadašnja vlast tumači. Prava poruka je emancipacija, oslobođenje, sloboda, i to ne samo ka spolja, nego i unutrašnja, od lične vlasti i autoritarizma", izjavio je istoričar Milivoj Bešlin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook