Kostreš: Grafiti su skretanje pažnje da pored Kosova postoji i Vojvodina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 17. 11. 2022. | Komentara: 0

Kostreš: Grafiti su skretanje pažnje da pored Kosova postoji i Vojvodina

NOVI SAD – Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš kritikovao je grafite „Brigada Sever, Vojvodina Vojvođanima“, koji su osvanuli na nekoliko lokacija u Novom Sadu, a čiji je autor organizacija Mlada Vojvodina. 

LSV

- S obzirom na to da je reč o, pretpostavljam, mladima ljudima, takva rigidna i možda agresivna poruka nije dobra. Zatezanje odnosa ili bilo kakav konflikt između Vojvodine i Beograda nije dobar u ovom momentu ni za Vojvodinu ni za čitavu državu Srbiju - ocenio je Kostreš za Radio Slobodna Evropa.

On ocenjuje da su grafiti u Novom Sadu pokušaj „skretanja pažnje“. 

- Mislim da je takva jedna poruka praktično pokušaj skretanja pažnje i vlastima u Srbiji, ali i srpskim nacionalistima da pored takozvane južne srpske pokrajine, čiju je nezavisnost priznao veliki broj zapadnih zemalja, postoji, takođe, po nacionalističkoj nomenklaturi, i takozvana severna srpska pokrajina, odnosno Vojvodina – rekao je Kostreš i dodao da „ljudi koji tu žive žele da budu deo Srbije, ali žele i da žive kvalitetnije i da se prihvati pravo Vojvodine da upravljanja svojim resursima“.

Pitanje autonomije Vojvodine je jedna od glavnih političkih tema u toj pokrajini, a stranke su svoje programe polarizovale na zahteve za veću autonomiju pokrajine i one koje se tome protive. Stranke čiji su zahtevi veća autonomija za Vojvodinu su zbog toga često bile optuživane za separatističke težnje od strane desno orijentisanih političkih snaga, podseća RSE. 

- Ne treba da se vraćamo u prošlost, naravno, ali u budućnosti treba da pronađemo mehanizme kojima će Vojvođani moći da upravljaju svojom ekonomijom i da budu odgovorni za svoj prosperitet - smatra Kostreš.
(SzILSV, 17.11.2022)



Izjave | Petak, 01. 04. 2011. | Komentara: 0

Jerkov: Istina se mora otkriti

NOVI SAD - Inicijativu REKOM svakako treba podržati jer ona vodi ka pomirenju " izjavila je na tribini "Da se zna, da se ne ponovi" portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov. REKOM je inicijativa za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava od 1991. do 2001. godine na prostoru bivše SFRJ.
Izjave | Četvrtak, 31. 03. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: Liga će tražiti sastanak sa ministrom Dačićem

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine će u narednih sedam dana zvanično zatražiti susret sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem da bi ga upoznali sa svojim zahtevom za formiranje vojvođanske policijske uprave, kaže za Politiku zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.
Izjave | Četvrtak, 31. 03. 2011. | Komentara: 0

Jerkov: Novi Sad da pokaže da je tolerantan grad

NOVI SAD - Novi Sad ima priliku da pokaže kako je još tolerantan grad koji može da ima problem s onim što je na bilbordu, ali neće nasiljem reagovati na to " izjavila je za današnji Nacionalni građanski portparolka LSV Aleksandra Jerkov povodom bilborda, koji su se pojavili u Novom Sadu, a na kojima se dva muškarca odnosno dve žene zaklinju na vernost jedno drugom.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook