Kostreš: Srbija treba da se bavi sobom, a ne avetima prošlosti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 27. 02. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Srbija treba da se bavi sobom, a ne avetima prošlosti

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da je predlog sporazuma o Kosovu mirovni projekat i da je on poslednja šansa da Srbija postane normalna država i da počne da se bavi sobom, svojim razvojem. On je u emisiji „Most“ Radija Slobodna Evropa istakao da je za LSV svaki mirovni prihvatljiv jer misli da Srbija više nema ni vremena, ni snage, a ni volje da se bori sa avetima prošlosti. 

LSV

- Moramo da se okrenemo evropskim integracijama, boljem i kvalitetnijem životu i demokratskim standardima - slobodi medija, ljudskim i građanskim pravima. A sve to Srbija neće moći da uradi ako je u konstantnom zamrznutom konfliktu. Pogledajte šta se desilo Ukrajini. Desila se ruska agresija na Krim i na jedan deo njene teritorije, a onda je nekoliko godina kasnije eksplodirao rat. Zamrznuti konflikt nikome ne odgovara. Mislim da je sporazum o Kosovu poslednja šansa da Srbija postane normalna država i da počne da se bavi sobom, svojim razvojem, svojim građanima, a ne da se šokiramo činjenicom koliko smo stanovnika izgubili u poslednjih 10 godina i da smo četvrta najsiromašnija zemlja u Evropi – kazao je Kostreš. 

Nebeska pravda

Istakao je i da neka vrsta nebeske pravde to što će Aleksandar Vučić, koji je svoju politiku izgradio na ekstremnom nacionalizmu, biti primoran da potpiše taj sporazum. On se složio sa potpredsednicom Demokratske stranke Draganom Rakić, koja je takođe bila gošća emisije, da je Vučić autokrata i da je uništio i institucije i politički život u Srbiji. 

- Ali ono oko čega ne mogu da se složim je da je taj plan ispostavljen samo Vučiću. To je plan koji je stavljen i pred nas i on je važan zato što Srbija nema više vremena da čeka kad je reč o rešavanju kosovskog problema. Ako još budemo čekali, samo ćemo ekonomski propadati i institucije će se još više urušavati. Sa zamrznutim konfliktom ne možemo rešiti nijedan problem u Srbiji. Što se tiče garanta implementacije, ja sam razumeo da sporazum mora da se implementira u narednih nekoliko meseci i da je Vučić garancija da će se to sprovesti. Ne mislim da treba podržavati Vučića, ali treba podržavati mirovni projekat. Srbija mora da kosovski problem ostavi iza sebe. Pripadam generaciji političara koja ne želi da deci ostavlja potencijalne ratove i sukobe – naveo je Kostreš.

Predsednik LSV je naveo da je kosovski problem stravično težak, te da će francusko-nemački plan podeliti društvo i ostaviti velike posledice, ali taj Gordijev čvor mora da se preseče jer moramo da idemo napred. 

- Vučić jeste autoritaran vladar, on je u dobroj meri uništio i unazadio demokratiju u Srbiji, ali pitanje Kosova je na agendi zapadnih saveznika i ono mora da bude rešeno. Zbog toga se iskreno nadam da će sporazum biti potpisan i da će to biti početak ubrzavanja evropskih integracija i Srbije i Kosova – naglasio je on.

Odgovarajući na pitanje voditelja da li misli da se problem Kosova može na pravi način rešiti tek kad Vučić više ne bude na vlasti, Kostreš je rekao da je sasvim sigurno da ne postoji demokratski kapacitet u Srbiji i da bi situacija bi bila mnogo drugačije da je Srbija demokratska zemlja. Ali, kao dodaje, Zapad sada hoće da reši pitanje Kosova i neće čekati da se Srbija demokratizuje. 

- Ja samo pokušavam da budem realan. Mislim da je u ovim okolnostima mnogo bolje da se postigne sporazum koji će omogućiti evropsku budućnost i Srbiji i Kosovu, nego da čuvamo zamrznuti konflikt koji u svakom momentu može da preraste u rat. Da bi raširili ukrajinski front i Evropljanima napravili još jedan problem, Rusima je u interesu da se zapuca ili u Srbiji, ili na Kosovu, ili bilo gde na Zapadnom Balkanu. Mi ne smemo sebi da dozvolimo da opet budemo poligon za tuđe ratove i tuđa raskusurivanja. Ponavljam, bilo bi mnogo bolje i za Srbiju i za Kosovo i za region da Srbija ima demokratski kapacitet. Ali ga nema. Problem mora da se reši i Vučić će biti primoran da potpiše sporazum. Pa, kad već odlučuje o svemu, onda neka podnese i taj teret – rekao je Kostreš.

Do demokratizacije neće doći zatvaranjem

Smatra da prihvatanje sporazuma otvara Srbiji vrata Evropske unije. Kako kaže, Evropska unija nije spremna da u svoje članstvo primi nijednu zemlju koja nema rešeno granično pitanje i koja ima potencijalni ratni konflikt na svojoj teritoriji. 

- Zbog toga toliko i insistiram na prihvatanju francusko-nemačkog plana. Nisam ja protiv interesa države Srbije - samo mislim da svi ljudi, koji žive u Srbiji, imaju pravo na evropsku budućnost. A do demokratizacije neće doći zatvaranjem - dodaje.

Kostreš ne veruje da je odbijanje sporazuma dobro za Srbiju jer će nas uvesti u izolaciju. 

- Ja sam bio u Briselu pre dve-tri nedelje i čuo sam poprilično drugačije informacije od onoga što govori gospođa Rakić. Ljudi sa kojima sam razgovarao u Evropskom parlamentu neće reći kakve će posledice imati Srbija ako ne prihvati sporazum, ali ni u Rambujeu nisu rekli - bombardovaćemo Srbiju, ako ne potpiše sporazum, pa se to ipak desilo. Treba nam snage i hrabrosti da prihvatimo realnost i da kažemo da je evropska budućnost naših građana mnogo važnija od mitske prošlosti. I da su nam stabilnost i mir mnogo bitniji od zamrznutog konflikta. Na kraju krajeva, evropska Srbija će mnogo lakše smeniti Vučića nego Srbija koja je izolovana i koja je prepuštena Rusima na milost i nemilost. A to će nam se desiti ukoliko odbijemo ovaj plan – naglasio je Kostreš.

Rekao je i da nema utisak da je Vučić već prihvatio francusko-nemački predlog, ali da se nada da hoće. 

- Rat u Ukrajini je promenio i ubrzao mnoge stvari. Evropa je mnogo odlučnija nego što je bila. Ideja sa stabilokratijom - tako su bar meni u Briselu rekli - bila je pogrešna. Evropska administracija je svesna da je njen odnos prema Vučiću bio veliki promašaj. Već vidimo da se taj odnos menja i menjaće se u budućnosti. Ali oni sada žele da se taj sporazum potpiše. Ako Vučić to učini, uradiće dobru stvar za Srbiju. Sigurno će izgubiti dobar deo birača koji su verovali da on štiti nacionalne interese na način kako oni to vide. Ali to nije moj problem. To je njegov problem. Dakle, mislim da još nije potpisao, ali se iskreno nadam da će potpisati – ističe Kostreš.

Podrška Srbiji i njenom putu u EU

On je rekao da je za Ligu socijaldemokrata Vojvodine crvena linija svaka aktivnost koja će dovesti do zamrznutog konflikta, koja će pogodovati interesima putinovske Rusije na Zapadnom Balkanu i koja može dovesti do oružanih sukoba ili bilo kakve eskalacije sukoba. Da li će status Kosova biti rešen po principu dve Nemačke ili na neki drugi način - o tome treba razgovarati i pronaći rešenje koje je prihvatljivo ili najmanje neprihvatljivo i za jednu i za drugu stranu, smatra Kostreš.

- Mislim da bi bilo ravno katastrofi da se Srbija vrati u devedesete godine. To sebi ne smemo da dozvolimo. Svaki put kad su vlastodršci u Srbiji odbili neki sporazum, sledeći put su uslovi bili još gori. Srbi u Hrvatskoj su odbili plan Z4, pa se desila Oluja, a sporazum u Rambujeu, koji je takođe odbijen, davao je Srbiji mnogo veća prava i mogućnosti nego sadašnji francusko-nemački plan. Ako odbijemo i taj plan, ne samo da ćemo imati zamrznuti konflikt, nego će, bojim se, svaki sledeći biti još gori i pogubniji za Srbiju – navodi on.

A kada je u pitanju priznanje Kosova i prijem Kosova u Ujedinjene nacije, Kostreš kaže da treba pronaći rešenje koje može da bude održivo. 

- Da li je to model dve Nemačke ili ulazak Kosova u Ujedinjene nacije - u ovom momentu ne mogu da kažem. Ali mnogo je manji problem da se razgovara i o tim pitanjima, nego da imamo zamrznuti konflikt i da rizikujemo rat u nekoj skorijoj budućnosti – navodi on.

Upitan da li bi on i LSV podržali Vučića ako potpiše sporazum, Bojan Kostreš je istakao da Vučića ne bi podržali, ali podržali bi Srbiju.

- A Srbiji je u interesu da ide putem Evropske unije i evropskih integracija. Nema to veze sa Vučićem, to ima veze sa budućnošću Srbije. Pošto mi želimo da vidimo Srbiju u Evropskoj uniji, mi bismo podržali takav potez. Znači, ne Vučića, nego put Srbije u Evropsku uniju – zaključio je Kostreš.

Sekretarijat za informisanje
Lige socijaldemokrata VojvodineIzjave | Ponedeljak, 10. 06. 2024. | Komentara: 0

Olenik: U Vojvodini je sve počelo, u Vojvodini će se i završiti

Član predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik kaže da izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su „nad našim narodom počinjeni brojni i strašni zločini, da mi nismo zapodenuli ratove u svetu i da smo za agresore bili kolateralna šteta“ nije istinita.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook