LSV je insistirala na zabrani SRS, SPS, JUL i SSJ. Nisu nas poslušali

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 21. 11. 2021. | Komentara: 0

LSV je insistirala na zabrani SRS, SPS, JUL i SSJ. Nisu nas poslušali

BEOGRAD / NOVI SAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je na prostorijama LSV istaknut transparent sa porukom da je Ratko Mladić ratni zločinac da ne bi bilo nesporazuma oko toga šta ligaši misle. 

LSV

- Imate potpuno budalastu situaciju u kojoj s jedne strane ratni zločinci kao što je Ratko Mladić dobijaju murale po gradovima širom Srbije, a onda kada napišete na platnu Ratko Mladić je ratni zločinac onda se pojave momci koji se veru po krovovima i gađaju platno jajima. Na transparentu je napisano „Ratko Mladić je ratni zločinac osuđen za genocid. Bio je ispod toga i mali post skriptum, moja lična poruka: Jebo mu ja mater i njemu i onome kome je on heroj. I moj potpis – istakao je Čanak i dodao da ligaši nisu vandali pa da žvrljaju po fasadama.

Transparent je istog dana gađan jajima, a kasnije i skinut sa krova zgrade. Čanak ističe da je poseban problem, koji ga je dodatno zabrinuo, to što je polovina mladića koja je skinula transparent maloletna, rođena između 2003. i 2006. godine.

- To su deca koja imaju potrebu da brane lik i delo Ratka Mladića, to su deca koja su naučena da je to njihov identitet. To govori o dubokom porazu pokušaja da se suoči sa istorijom - istakao je Čanak.

Ponovio je da je još 2000. godine, nakon promena, insistirao „na lustraciji, na zabrani rada tzv. političkih stranaka, a u stvari zlčinačkih organizacija kao što su SRS, SPS, JUL i SSJ, da njihova rukovodstva budu lustrirana, da im se zabrani političko delovanje, da se raspuste te organizacije, da se utvrdi politička odgovornost za sve ono što se događalo za vreme njihove dominacije i da se nešto preduzme na tu temu“. 

- Pošto do toga nije došlo, kao što je neko mudro rekao već tada, 5. oktobra su se plašili za svoj život, 6. za imovinu, 7. su krenuli da se vraćaju. I to se dogodilo. Došli smo u poziciju da danas imamo brutalnu reviziju istorije, nema to veze samo sa najnovijim ratovima iz devedesetih, nego imate i reviziju istorije iz Prvog svetskog rata, iz Drugog svetskog rata – naglasio je on.

Upitan ko bi mogao da instrumentalizuje te mlade ljude, Čanak je istakao da postoje paradržavne organizacije koje se time bave. 

- Ne mislite valjda da su ove fašističke falange, Levijatan i slično, pale sa neba. To sve neko izdržava, plaća, organizuje. Režim to plaća – dodao je.

Osnivačica Centra za evroatlantske studije Jelena Milić, koja je, takođe, gostovala u emisiji, kaže da je vreme da im se vlast zahvali, kao što je i DOS to uradio. Čanak je istakao da se oni nikada neće zahvaliti tim organizacijama, već da je potrebno ponuditi rešenja. 

- Rešenja se nude, konkretna rešenja, a ne galamom Vučiću pederu i drži ne daj. Ako hoćete ozbiljno da razgovaramo o tome, onda se moramo vratiti na početak. Početak se zove da li nama trebaju drugi ljudi u politici. Ja bih rekao ne. Nama trebaju bolji ljudi, a ne drugi ljudi. Ti bolji su nešto što mora da se izneguje i stvori – zaključio je on.

Istakao je da trenutnoj vlasti zamera nacionalizam, etnocentrizam koji je u korenu svega, državni centralizam. 

- SNS je preuzela model kojim je vladala DS uz mnogo manju podršku, ali je isti model uzet i sada je potpuno po vertikali sve preuzeto i sada nemate prostor za političko delovanje, jer je politička scena, kao takva, manje-više ugušena – kazao je lider LSV.

(SzILSV, 21.11.2021)



Izjave | Sreda, 01. 03. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Sporazum je mirovni projekat koji omogućava evropsku budućnost i Kosova i Srbije

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da je najvažnije da pregovori Beograda i Prištine u Briselu idu u smeru postizanja dogovora koji je obavezujući i koji će potpisati i primeniti obe strane. On je za „Danas“ istakao da je sporazum u suštini mirovni projekat koji omogućuje evropsku budućnost i Kosova i Srbije.
Izjave | Ponedeljak, 27. 02. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Srbija treba da se bavi sobom, a ne avetima prošlosti

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da je predlog sporazuma o Kosovu mirovni projekat i da je on poslednja šansa da Srbija postane normalna država i da počne da se bavi sobom, svojim razvojem.
Izjave | Utorak, 21. 02. 2023. | Komentara: 0

Kolar: Pravo na pijaću vodu zaštititi Ustavom

Liga socijaldemokrata Vojvodine podržava predlog struke da se pravo na pijaću vodu zaštiti Ustavom, kaže za portal N1 član Predsedništva LSV Zdenko Kolar, navodeći primer Slovenije koja je još 2016, kao prva evropska zemlja, pravo na pijaću vodu uvela u Ustav.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook