Marton: Vratićemo Vojvodinu u parlament

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 05. 02. 2022. | Komentara: 0

Marton: Vratićemo Vojvodinu u parlament

NOVI SAD – Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je da će Glavni odbor LSV u narednih nekoliko dana doneti odluku sa kim će izaći u koaliciji na parlamentarnim izborima, kao i da li će imati svog kandidata ili će podržati nekog kandidata za predsednika Srbije. On je gostujući u emisiji „Politbiro“ na Radio-televiziji Vojvodine istakao da LSV trenutno vodi razgovore sa demokratskim, proevropskim, ali i autentičnim  vojvođanskim i manjinskim političkim grupacijama sa kojima je i do sada sarađivala, a to su Demokratski savez Hrvata Vojvodine, Crnogorska partija, Zajedno za Vojvodinu, Rusinska partija... Kako ističe, cilj je vratiti Vojvodinu u republički parlament.

LSV

Da se u Skupštini Srbije ponovo pominje Vojvodina

Marton navodi da je Zakon o izborima katastrofalan, te da je izborni proces za regionalne stranke izazovan. 

- Mi (LSV) postojimo na samo 25-26% teritorije Srbije, u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, a trčaćemo trku u celoj Srbiji. Moramo da osvojimo 200 hiljada glasova u Vojvodini da bi se trkali i prešli cenzus na nivou države Srbije. Zakon je loš, praktično ne postoji nigde u Evropi da je cela država jedna izborna jedinica. Zbog toga smo mi i predlagali alternativu, odnosno organizaciju Srbije u pet izbornih jedinica, gde bi svaki region imao određeni broj poslanika. Da ne bude kao sada, od 250 poslanika u Skupštini Srbije, 150 je iz Beograda, a Beograd čini 20 i nešto posto Srbije – kazao je on. 

Portparol LSV je rekao i da su u ovom trenutku postoje dve jasno konstituisane regionalne celine u Srbiji – Vojvodina i Sandžak. U Skupštini Srbije postoje samo manjinske partije iz Sandžaka i to je u ovom trenutku ozbiljan problem.

Ističe da se u republičkom parlamentu vidi nedostatak autentičnih poslanika iz Vojvodine. 

- U ovom sazivu Skupštine Srbije, tokom više od 10 hiljada sati ukupnog obraćanja narodnih poslanika, reč Vojvodina se pomenula 20 puta. Reč Vojvodina je pomenuta u 0,2% izlaganja poslanika Skupštine Republike Srbije. U sazivu 2007/2008, taj saziv je trajao 15-ak meseci, poslanici LSV su 8,79% ukupnog izlaganja svih poslanika pominjali reč Vojvodina – ukazao je Marton.

Navodi da niko u Skupštini Srbije nije pomenuo da 700.000 građana nema pijaću vodu, nije bilo pomena o seči Fruške gore, nije bilo razgovora o ceni veštačkog đubriva.

- U ovom trenutku, dok se gradi metro u Beogradu, a gradimo ga svi, novcem svih građana Srbije, preko 400 kilometara pruga se skida iz Vojvodine, ukidaju se pruge, prodaju u staro gvožđe. Znači, pruge na jugu Banata koje su postojale 120 godina i tada predstavljale žilu kucavicu tog regiona sada praktično nestaju. Videćete, selo koje sada ima 1.200 stanovnika će imati 700 stanovnika, zato što ljudi kada vide da se skida pruga shvataju da tu država na njih ne računa. U Skupštini Srbije o tome nema reči jer nema autentičnih poslanika Vojvodine i ako ima pojedinaca iz Vojvodine koji Vojvodinu vide, vole, ali ne smeju da pričaju zbog neke koalicione saradnje sa SNS i ćute o vojvođanskim problemima – naglasio je Marton.

Partneri LSV su demokratske i proevropske stranke

Aleksandar Marton kaže i da LSV u SDS-u i dalje vidi političkog partnera. Prema njegovim rečima, Liga je spremna da razgovara sa svim demokratskim, proevropskim strankama. Trenutno, dodaje, LSV pregovara, pre svega, sa autentičnim vojvođanskim partijama sa centralom u Vojvodini, sa manjinskim političkim organizacijama, proevropskim i demokratskim.

- Mi bismo voleli da sarađujemo i sa Savezom vojvođanskih Mađara, ali je, nažalost, SVM u poslednjih šest-sedam godina izabrao put koji je bliži vlastima i to je njihov legitimni stav. Činjenica da se oni nisu puno javljali i pominjali Vojvodinu u Skupštini govori da je njima vlast bitnija nego neka zajednička borba za autonomiju Vojvodine – naglasio je. 

Kada su u pitanju predsednički izbori, kaže da ponuda predsedničkih kandidata nije sjajna. On lično ne vidi da je general Zdravko Ponoš kandidati koji može da pobedi na predstojećim izborima i ne vidi da je to „istinski proevropski, prodemokratski kandidat“. 

- Mislim da treba tražiti nekog boljeg i LSV će prva učestvovati u traženju nekog ko je proevropski, prodemokratski, a ako ga ne nađe podržaće nekog ko je na glasačkom listiću a ko je najbliži nečemu što predstavlja LSV, a to je evropska Srbija, demokratska Srbija, Srbija u kojoj  se poštuju manjinska prava i autonomija Vojvodine – rekao je Marton, dodavši da je otvorena i opcija da LSV ima svog kandidata.

- Kandidata SNS ne možemo podržati jer smo mi opoziciona politička stranka i to je potpuno jasno. Kada SNS bude proevropska, prodemokratska, jasno opredeljena za ulazak u EU, NATO, onda bismo teoretski mogli o tome da razmislimo. Ali, što se tiče kandidata opozicije, bude li taj kandidat ono što predstavlja i LSV, svakako da ćemo pozvati da se glasa za njega i da Srbija dobije novog predsednika države – naglasio je. 

Povodom zamerki da je LSV vladajuća stranka, Marton kaže da to nije istina. 

- LSV je u komunalnoj koaliciji u Novom Sadu, a mesto u Ministarstvu uopšte nije iz LSV. Gospođa Olena Papuga je predsednica stranke Zajedno za Vojvodinu i došla je na poziv ministarke Gordane Čomić. I još jedna stvar, da sva ministarstva imaju službenika koji toliko zna o ljudskim i manjinskim pravima koliko Olena Papuga, koja toliko radi za manjinska prava, ne samo svoje rusinske zajednice, ja bih bio jako srećan i znao bi da Srbija ide u dobrom pravcu – zaključio je. 

Rekao je i da će se LSV priključiti akciji opozicije da se objedine timovi kontrolora na izborima, ali je poručio da Vojvodina nisu samo Novi Sad, Subotica i Pančevo, već i manja mesta poput Margite, Sečnja, Tavankuta... 

Komentarišući nedavni referendum, Marton je rekao da je LSV pozvala svoje birače da ga ne podrže, odnosno da na glasačkom listiću zaokruže „ne“, jer je i sam Ustav katastrofalan.

(SzILSV, 05.02.2022) 



Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook