Policijska uprava za Vojvodinu u skladu sa zakonom

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 14. 05. 2011. | Komentara: 0

Policijska uprava za Vojvodinu u skladu sa zakonom

BEOGRAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine ne traži osnivanje paralelnih policijskih snaga, nego drugačiju organizaciju postojeće policije, a komandir te policijske mreže bio bi biran u Vojvodini i direktno podređen ministru policije, što nije u suprotnošću sa zakonom, rekao je danas za RTS zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.

On je podsetio da je Vojvodina svoju policiju imala do devedesetih godina, a da je ona ukinuta usvajanjem tadašnjeg  Ustava Republike Srbije

Pokrajina ima svoje specifičnosti

Bojan Kostreš je potrebu za posebnom policijskom upravom obrazložio time što je Vojvodina kao region specifična u odnosu na druge regione u Srbiji " ona je multietnička, multikonfesionalna i višejezička. Zbog toga bi, prema Kostrešovim rečima, bilo mnogo korisnije da bude koordinisana od strane pokrajinske policijske uprave.
" Vojvodina ima svoju vladu i neophodno je da ona može da komunicira sa tom policijskom upravom, kako bi se svi neophodni poslovi završavali. Sa druge strane, mislim da procedura formiranja ove policije nije komplikovana, jer bi Vlada Republike Srbije mogla da formira vojvođansku policiju jednom uredbom " naveo je Kostreš. On ističe da nije reč o posebnim policajcima, koji bi imali posebne uniforme i funkcionisali paralelno sa postojećom policijom, već bi samo sadašnji MUP bio drugačije organizovan.
" U tom drugačijem, reorganizovanom ministarstvu bi i dalje ministar policije, direktor policije i sve ostale nadležne starešine u Beogradu bile nadležne i vojvođanskim policajcima " istakao je Kostreš.

Voditi računa i o nacionalnoj pripadnosti

Zamenik predsednika LSV navodi da bi policijska uprava za Vojvodinu sigurno bi bila primerenija interesima i potrebama građanki i građana Vojvodine, pa bi samim tim vodila računa i o nacionalnoj pripadnosti ljudi koji su u policiji.
" Mislim da nije prvenstvenmo važno koji je policijski službenik koje nacionalnosti, ali je mnogo važnije da policijski službenici govore jezik sredine u kojoj deluju " naveo je on. Kostreš je za RTS još rekao da će LSV o svojoj inicijativi pokušati da razgovara sa ministrom Ivicom Dačićem, kao i da se neće odustati od ideje pokrenute pre 11 godina. Kako je dodao, i komunalna policija je ranije bila tabu tema, ali je ipak zaživela i daje rezuultate, tako da je pitanje vojvođanske policije zapravo pitanje političkog sazrevanja u Srbiji.

(BILSV, 14. 05. 2011.)




Izjave | Sreda, 12. 07. 2023. | Komentara: 0

U Srbiji su zakoni i dobrosusedski odnosi iza ličnih interesa

Upitan da prokomentariše neizručenje Svetozara Marovića Crnoj Gori, a o čemu su pitani i predsednici Crne Gore i Srbije Jakov Milatović i Aleksandar Vučić prilikom nedavnog susreta, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš je rekao da je takva situacija neverovatna.
Izjave | Utorak, 27. 06. 2023. | Komentara: 0

Marton: Vučić svojim istupima produbljuje podele u našem društvu

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Aleksandar Marton izjavio je za zrenjaninsku KTV da su građani sa pravom veoma nezadovoljni  i da je to razlog zašto već nedeljama protestuju. 
Izjave | Četvrtak, 22. 06. 2023. | Komentara: 0

Pokrajinska vlada da učini sve da RTV što pre dobije direktora

Predsednik poslaničke grupe „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ u Skupštini AP Vojvodine Saša Šućurović pozvao je Pokrajinsku vladu i njenog predsednika Igora Mirovića da učine sve da Upravni odbor RTV u što kraćem roku izabere direktora pokrajinskog javnog medijskog servisa. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook