Sedlarević: Ne mogu biti zadovoljna položajem AP Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 05. 04. 2011. | Komentara: 0

Sedlarević: Ne mogu biti zadovoljna položajem AP Vojvodine

NOVI SAD - Kao Vojvođanka i kao aktivistkinja za najširu autonomiju AP Vojvodine ne mogu ni u kom slučaju biti zadovoljna sadašnjim položajem APV. U ovom momentu imamo Ustav koji iz puno razloga nije dobar, a po pitanju Vojvodine mislim da su napravljene najveće greške " izjavila je u intervjuu za Hrvatsku riječ potpredsednica Skupštine AP Vojvodine i funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine Maja Sedlarević.

Ona je navela da pripada stranci koja je vodila antireferendumsku kampanju 2006. godine, ali da je Ustav donet, takav kakav jeste, i da se sada mora poštovati. Sedlarevićeva je ukazala i na to da je na osnovu tog Ustava donet i Statut APV koji nije ni dobar niti epohalan, ali da je najviše što se moglo uraditi na osnovu ovakvog Ustava.

Autonomiji težimo

- Autonomija Vojvodine je nešto čemu težimo, ali je ona sada daleko od punog ostvarivanja. Ono što trenutno imamo su prenesene nadležnosti i one su samo delić onoga što je Vojvodina imala nekada, odnosno što bi trebala imati. Vojvodina nema svoju imovinu i nema svoje izvorne prihode i dok ih ne dobije ne možemo ni o kakvom boljitku APV govoriti " navela Sedlarevićeva. Prema njenoj oceni, tek nakon toga ćemo moći govoriti o revitalizaciji privrede, rešavanju socijalnih problema i o bilo kakvom razvoju i pokrajine i lokalnih samouprava.

- Onda možemo razgovarati i o decentralizaciji, regionalizaciji, ali i o demokratizaciji Srbije kao društva " navela je ona. Sedlarevićeva je rekla da se trenutno u Srbiji teško živi, ali je i dodala da je u ljudskoj prirodi da se brzo i lako zaboravlja pa se tako potisnu i devedesete godine, ratovi, inflacija, progoni...

- I ja sam verovala 2000. godine da ćemo preko noći uraditi sve što treba. Sad je 2011. Moramo priznati kako nije tačno da ništa nije urađeno, ali isto tako moglo je i više i brže " navela je ona.

Bespotrebna politizacija

Govoreći o otvaranju kancelarije AP Vojvodine u Briselu, Sedlarevićeva je rekla da to pitanje nije trebalo biti ispolitizovano.

- Postoji s jedne strane blago nerazumevanje koje proističe iz čistog neznanja, ali kada je netko dobronameran on se raspita pa dođe do saznanja, a kada je netko zlonameran proizvodi svakakve zaključke " navela je ona. Sedlarevićeva je rekla i da kancelarija Vojvodine nije nikakvo diplomatsko predstavništvo, te da u Briselu, kao administrativnom centru Evrope, svoje kancelarije ima preko 300 regija i različitih institucija iz različitih evropskih država.

- Da ne postoji ozbiljan razlog verujem da ni tih 300 regija ne bi imalo svoja predstavništva. Sada smo na na primer zakasnili za neke stvari koje se dešavaju početkom godine, kao što su konkursi " navela je ona, dodajući da se obično govori kako će to sve puno koštati, ali da ona smatra da od svega najviše košta nečinjenje.

(BILSV, 05.04.2011.)




Izjave | Sreda, 12. 07. 2023. | Komentara: 0

U Srbiji su zakoni i dobrosusedski odnosi iza ličnih interesa

Upitan da prokomentariše neizručenje Svetozara Marovića Crnoj Gori, a o čemu su pitani i predsednici Crne Gore i Srbije Jakov Milatović i Aleksandar Vučić prilikom nedavnog susreta, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš je rekao da je takva situacija neverovatna.
Izjave | Utorak, 27. 06. 2023. | Komentara: 0

Marton: Vučić svojim istupima produbljuje podele u našem društvu

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Aleksandar Marton izjavio je za zrenjaninsku KTV da su građani sa pravom veoma nezadovoljni  i da je to razlog zašto već nedeljama protestuju. 
Izjave | Četvrtak, 22. 06. 2023. | Komentara: 0

Pokrajinska vlada da učini sve da RTV što pre dobije direktora

Predsednik poslaničke grupe „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ u Skupštini AP Vojvodine Saša Šućurović pozvao je Pokrajinsku vladu i njenog predsednika Igora Mirovića da učine sve da Upravni odbor RTV u što kraćem roku izabere direktora pokrajinskog javnog medijskog servisa. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook