Vojvođanska imovina otišla u dva koraka

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 18. 04. 2011. | Komentara: 0

Vojvođanska imovina otišla u dva koraka

BEOGRAD - Radna grupa za izradu zakona o imovini i prihodima AP Vojvodine koja je formirana u petak, na osnovu nedavnog dogovora premijera Mirka Cvetkovića i predsednika LSV Nenada Čanka, prvi radni sastanak imaće u četvrtak u Beogradu - potvrdio je za Večernje Novosti Bojan Kostreš, koji je imenovan za predsednika te radne grupe.

Kostreš, narodni poslanik i zamenik lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine, veruje da će nacrt zakona kojima će biti definisani izvori finansiranja i imovina AP Vojvodine biti sačinjen u roku od 45 do 90 dana. Nacrt bi, prema njegovom očekivanju, trebalo da u septembru bude dostavljen Narodnoj skupštini Srbije.

"U izradi zakona polazna osnova biće nam nekoliko nacrta koji su u prethodnom periodu već načinjeni i odlagani u stranu " kaže Kostreš, koji odluku premijera Cvetkovića, da baš njega imenuje za predsednika Radne grupe, tumači kao pokušaj da se pomire različita politička gledišta o konačnoj verziji zakona.

Tražimo sve oduzeto od Miloševićevog puča

Bojan Kostreš je za današnji Press objasnio da je Vojvodina svoju imovinu izgubila u dva koraka.

"U prvom koraku, pučem Miloševića 1988. godine, desilo se to da su spajana velika preduzeća. Tada su, recimo, ŽTP "Beograd", ŽTP "Novi Sad" i ŽTP "Priština" postali JP "Železnice Srbije", a PTT "Beograd", PTT "Novi Sad" i PTT "Priština" postali su JP PTT "Saobraćaja Srbije". Isto se desilo sa "Naftagasom" i "Jugopetrolom" " podsetio je Kostreš, i dodao da je u drugom koraku lokalnim samoupravama 1995. godine oduzeta sva imovina i data im na korišćenje.

"Postoje dve mogućnosti. Da povratimo onu imovinu datu Vojvodini Ustavom iz 1974. godine, koja obuhvata sve, ili deo te imovine, od 1995. godine do danas " kaže naš sagovornik, i ističe da se LSV zalaže da Vojvodini bude vraćena celokupna imovina oduzeta još 1988. godine, nakon takozvanog Miloševićevog puča.

- To su "Železnice", "Putevi", "Pošta","Telekom", "Lutrija", "Elektrodistribucija" i sva druga velika preduzeća " nabraja Kostreš, i kaže da je minimum na koji bi pristali povraćaj one imovine oduzete 1995. godine, ali da će LSV ipak insistirati na tome da ona bude vraćena u celosti.

Popisana  imovina pokrajine

Press piše i da je Uprava za zajedničke poslove pokrajinske vlade već popisala pokretnu i nepokretnu imovinu kojom raspolaže, kao i vrednost i njeno stanje. Ta imovina podrazumeva sve što je republička vlada po zakonu iz 1995. godine dala pokrajini na korišćenje, ali bez mogućnosti zaloga ili prodaje. U inventarskom dokumentu koji je dostavljen Republičkoj direkciji za imovinu uredno je popisana pokretna imovina: 132 automobila, oko 800 kompjutera, umetničke slike, oko 700 mobilnih telefona, pa čak i saksije sa cvećem... dok se u nepokretnoj imovini nabrajaju zgrade pokrajinskih javnih preduzeća, stanovi, rezidencijalni objekti, bolnice i zdravstveni centri, domovi učenika i studenata, zgrade fakulteta, kao i zgrada banovine, u kojoj se nalaze pokrajinske skupština i vlada.

(BILSV, 18.04.2011.)




Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.
Izjave | Ponedeljak, 22. 01. 2024. | Komentara: 0

Naprednjačka vlast promoviše Bajine koncerte i nameće govor mržnje

Predsednica novosadskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Maja Mrnuštik izjavila je da je neprimereno što aktuelna vlast na sve načine promoviše koncerte Baje Malog Knindže čiji su tekstovi puni mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima drugih nacionalnosti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook