Vojvođanska imovina otišla u dva koraka

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 18. 04. 2011. | Komentara: 0

Vojvođanska imovina otišla u dva koraka

BEOGRAD - Radna grupa za izradu zakona o imovini i prihodima AP Vojvodine koja je formirana u petak, na osnovu nedavnog dogovora premijera Mirka Cvetkovića i predsednika LSV Nenada Čanka, prvi radni sastanak imaće u četvrtak u Beogradu - potvrdio je za Večernje Novosti Bojan Kostreš, koji je imenovan za predsednika te radne grupe.

Kostreš, narodni poslanik i zamenik lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine, veruje da će nacrt zakona kojima će biti definisani izvori finansiranja i imovina AP Vojvodine biti sačinjen u roku od 45 do 90 dana. Nacrt bi, prema njegovom očekivanju, trebalo da u septembru bude dostavljen Narodnoj skupštini Srbije.

"U izradi zakona polazna osnova biće nam nekoliko nacrta koji su u prethodnom periodu već načinjeni i odlagani u stranu " kaže Kostreš, koji odluku premijera Cvetkovića, da baš njega imenuje za predsednika Radne grupe, tumači kao pokušaj da se pomire različita politička gledišta o konačnoj verziji zakona.

Tražimo sve oduzeto od Miloševićevog puča

Bojan Kostreš je za današnji Press objasnio da je Vojvodina svoju imovinu izgubila u dva koraka.

"U prvom koraku, pučem Miloševića 1988. godine, desilo se to da su spajana velika preduzeća. Tada su, recimo, ŽTP "Beograd", ŽTP "Novi Sad" i ŽTP "Priština" postali JP "Železnice Srbije", a PTT "Beograd", PTT "Novi Sad" i PTT "Priština" postali su JP PTT "Saobraćaja Srbije". Isto se desilo sa "Naftagasom" i "Jugopetrolom" " podsetio je Kostreš, i dodao da je u drugom koraku lokalnim samoupravama 1995. godine oduzeta sva imovina i data im na korišćenje.

"Postoje dve mogućnosti. Da povratimo onu imovinu datu Vojvodini Ustavom iz 1974. godine, koja obuhvata sve, ili deo te imovine, od 1995. godine do danas " kaže naš sagovornik, i ističe da se LSV zalaže da Vojvodini bude vraćena celokupna imovina oduzeta još 1988. godine, nakon takozvanog Miloševićevog puča.

- To su "Železnice", "Putevi", "Pošta","Telekom", "Lutrija", "Elektrodistribucija" i sva druga velika preduzeća " nabraja Kostreš, i kaže da je minimum na koji bi pristali povraćaj one imovine oduzete 1995. godine, ali da će LSV ipak insistirati na tome da ona bude vraćena u celosti.

Popisana  imovina pokrajine

Press piše i da je Uprava za zajedničke poslove pokrajinske vlade već popisala pokretnu i nepokretnu imovinu kojom raspolaže, kao i vrednost i njeno stanje. Ta imovina podrazumeva sve što je republička vlada po zakonu iz 1995. godine dala pokrajini na korišćenje, ali bez mogućnosti zaloga ili prodaje. U inventarskom dokumentu koji je dostavljen Republičkoj direkciji za imovinu uredno je popisana pokretna imovina: 132 automobila, oko 800 kompjutera, umetničke slike, oko 700 mobilnih telefona, pa čak i saksije sa cvećem... dok se u nepokretnoj imovini nabrajaju zgrade pokrajinskih javnih preduzeća, stanovi, rezidencijalni objekti, bolnice i zdravstveni centri, domovi učenika i studenata, zgrade fakulteta, kao i zgrada banovine, u kojoj se nalaze pokrajinske skupština i vlada.

(BILSV, 18.04.2011.)




Izjave | Četvrtak, 22. 06. 2023. | Komentara: 0

Šućurović: Vojvodina decenijama zanemarena, budžeti i rebalansi su Dani mrmota

Poslanička grupa „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ u Skupštini AP Vojvodine neće podržati rebalans budžeta AP Vojvodine, izjavio je predsednik ove poslaničke grupe Saša Šućurović. On je istakao da ga rebalans vojvođanskog budžeta asocira na film Harolda Ramisa „Dani mrmota“. 
Izjave | Nedelja, 28. 05. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Vučević na čelu SNS-a - Vučić posle Vučića

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI Bojan Kostreš ocenio je da izbor nekadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića za predsednika Srpske napredne stranke (SNS) zapravo može da se sažme u rečenicu „Vučić posle Vučića“.
Izjave | Subota, 20. 05. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: U LSV nema konfuzije, vreme je za mlađe ljude

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da u stranci nema konfuzije posle odlaska višegodišnjeg lidera.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook