Vojvodina je spona između Srbije i zemalja regiona

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 24. 03. 2011. | Komentara: 0

Vojvodina je spona između Srbije i zemalja regiona

NOVI SAD -  U Skupštini AP Vojvodine održana je danas prezentacija nordijskog modela saradnje između država i regiona, u organizaciji Igmanske inicijative u Srbiji, a uz podršku potpredsednice Skupštine AP Vojvodine Maje Sedlarević. Otvarajući ovaj skup, Sedlarevićeva je istakla da  Vojvodina, osim što predstavlja "Evropu u malom", kao multikulturalna, multinacionalna i višejezična regija, predstavlja i sponu između Srbije i zemalja iz regiona.

- Podsetiću da su AP Vojvodina i Skupština AP Vojvodine, bile te koje su nakon nemilih događaja iz devedesetih godina bile prve koje su uspostavljale saradnju i dijalog sa regijama iz zemlja sa kojima je Srbija imala nesporazume. Prvi oblik saradnje uspostavljen je sa Istarskom i Vukovarsko-srijemskom županijom, a ubrzo potom i sa Tuzlanskiom kantonom - rekla je Sedlarevićeva. Ona je uverena i da je ovom međuregionalnom saradnjom napravljen prvi korak u uspostavljanju dijaloga i saradnje na državnom nivou između Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Sedlarevićeva je dodala i da nordijski model saradnje može da posluži kao primer dobre prakse uspostavljanja odnosa u regionu.

- Naravno da ne možemo u potpunosti kopirati i preslikavati model saradnje jedne zemlje i regije na druge jer smo svi različiti, ali svakako možemo iskoristiti ideje na koji način može da se unapredi i institucionalizuje međudržavna i međuregionalna saradnja - naglasila je potpredsednica Sedlarević. Kopredsednik Igmanske inicijative i direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov istakao je da nordijski model saradnje može da posluži kao primer Srbiji, jer su i nordijske zemlje u prošlosti imale izvesne nesporazume, koji su prevaziđeni a saradnja institucionalizovana. On je naglasio da se Igmanska inicijativa zauzima za uspostavljanje stalnih interparlamentarnih veza Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, te da u tome ima punu podršku predsednika ove četiri države i njihovih parlamenata. Popov je rekao da je zadovoljan što smo, prema njegovim rečima, na putu trenda koji donosi nadu da se događaji iz prošlosti neće ponoviti i da će se odnosi država u regionu normalizovati. O nordijskom modelu saradnje koji podrazumeva unapređivanje interparlamentarne saradnje, kroz stvaranje stalnih interparlamentarnih tela za pojedine oblasti kao što su bezbednost, ekologija, EU integracije, govorili su ambasador Finske u Srbiji Kari Vijalajinen, ambasadorka Danske Met Kjuel Nilsen i ambasador Švedske Krister Asp. Pored predstavljanja ovog modela saradnje, ambasadori su govorili i o praktičnim rezultatima saradnje nordijskih zemalja, kao i o mogućnostima njihove primene na naš region.

(BILSV, 24.03.2011.)




Izjave | Ponedeljak, 17. 04. 2023. | Komentara: 0

Marton (LSV): Predsednik i premijerka etiketiraju novinare i gaze slobodu medija

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je da su pretnje novinarima nedopustive, pogotovo od strane predsednika republike i premijerke.

Izjave | Subota, 08. 04. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Nikada više zloupotreba u javnom sektoru kao danas

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da nikada nije bilo toliko zloupotreba u javnom sektoru kao danas. Komentarišući izjavu narodnog poslanika DS-a Srđana Milivojevića da Nikola Tesla danas ne bi mogao da očitava strujomere bez članske karte SNS, Kostreš je rekao da to nije daleko od istine.
Izjave | Četvrtak, 06. 04. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Srbija ne treba da se bavi Crnom Gorom, nego da rešava svoje probleme i ubrza evropske integracije

Komentarišući predsedničke izbore u Crnoj Gori, na kojima je Jakon Milatović pobedio doskorašnjeg predsednika crnogorske države Mila Đukanovića, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš je istakao da je Milatović pobedio voljom građana. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook