Vojvodina od 2006. zakinuta za 200 milijardi dinara, 15 milijardi dovoljno za jedan regionalni vodovod

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 08. 02. 2022. | Komentara: 0

Vojvodina od 2006. zakinuta za 200 milijardi dinara, 15 milijardi dovoljno za jedan regionalni vodovod

NOVI SAD – Poslanik poslaničkog kluba Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija Saša Šućurović izjavio je da poslanici ovog kluba neće podržati predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2022. godinu. Šućurović je na današnjoj sednici istakao da je neverovatno da se o rebalansu odlučuje ni posle dva meseca od početka godine, te da je neshatljivo kako je moguće da krajem decembra nije bilo vidljivo da će ostati 1,4 milijarde dinara neutrošenih sredstava, pa da je to odmah isplanirano u budžetu.

LSV

Nema više novca za privredu, turizam, sport

On je pozdravio što će deo prenetog novca biti preusmeren na protivgradnu zaštitu, da se AP Vojvodina ne bi dodatno zaduživala.

- Poslanici LSV, odnosno poslanički klub Vojvođanskog fronta, su svaki put kada se donosila odluka u ovoj skupštini o zaduživanju, upravo o tome govorila – da se ne zadužujemo nego da trošimo i da iskoristimo neutrošena sredstva iz prethodnog perioda. To se sada prvi put dešava i tome možemo da damo podršku – rekao je Šućurović. 

Međutim, istakao je da poslanici Vojvođanskog fronta ne podržavaju drugi deo rebalansa, gde se stalna budžetska rezerva, kojom direktno raspolaže vlada bez odluke skupštine, povećava sa 499 miliona na 1,2 milijardi dinara. 

- I prošle godine je bila slična situacija. Tekuća budžetska rezerva bila je veća nego četiri sekretarijata što imaju svoj budžet. U ovom slučaju je slična situacija. Odnosno, 1,2 milijarde je veće od 803 miliona što ima Sekretarijat za privredu i turizam. Svima su nam puna usta pandemije, a ko je to najviše pretrpeo, svakako privreda i turizam. Zar nije bilo logično da dodatna sredstva dodamo i Sekretarijatu za privredu i turizam kako bi radnici u turizmu, koji su najgore prošli u ovoj pandemiji, možda dobili dodatnu pomoć? Veća je tekuća budžetska rezerva i od Sekretarijata za sport i omladinu i od Sekretarijata za energetiku, saobraćaj i građevinarstvo – naglasio je Šućurović.

Samo 300 miliona za rešavanje problema pijaće vode u tri opštine

Naglasio je i da je po planu za 2022. samo 300 miliona dinara odvojeno za gorući problem koji je u AP Vojvodini - za čistu, odnosno pijaću vodu. 

- Mi smo u planu budžeta za 2022. odvojili 300 miliona i to za tri opštine – Odžake, Temerin i Beočin. Mislim da tu treba puno više raditi i doći do rešenja. Po prostornom planu Republike Srbije iz 2007. godine, planirano je da bude pet regionalnih vodovoda. Jedino rešenje su regionalni vodovodi da bi došli do zdrave pijaće vode. Znamo da lokalne samouprave nisu u stanju da reše problem, odnosno da imaju ispravnu pijaću vodu i za to nam je Zrenjanin idealan primer. Pre dve godine, 2020, je ista ova skupština budžetom usvojila da moja opština Novi Bečej dobije 160 miliona za pravljenje Fabrike vode. Do te realizacije nije došlo, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je rekao da ta sredstva povlačimo zato što lokalna samouprava u Novom Bečeju nije dovoljno sredila papire, ne zato što nisu hteli, nego nisu bili u stanju. Plašim se da će i ove opštine koje su sada dobile da srede svoju pijaću vodu isto proći kao opština Novi Bečej i kao Zrenjanin. Jedino rešenje je da ispoštujemo to što je republika planirala, da uradimo tih pet regionalnih vodovoda i kako bi rešili pijaću vodu za sve građane AP Vojvodine – istaako je Šućurović.

Saša Šućurović je rekao i da ni ove godine nije ispoštovana ustavna odredba da pokrajinski budžet bude sedam odsto republičkog, te da sada iznosi 5,95%. 

- Nekada nam je pokajinski budžet pet, nekad šest posto republičkog budžeta. Trenutno je 15 milijardi dinara manji nego što treba. Ako uzmemo da od 2006. svaki put gubimo ovoliko, to nam dođe više od 200 milijardi dinara za koje je pokrajina oštećena zato što se ne poštuje Ustav. Za 15 milijardi bi mogao da se uradi jedan regionalni vodovod. LSV je 2019. pokrenula inicijativu da se napokon usvoji Zakon o finansiranju Vojvodine. Kada bi se usvojio Zakon o finansiranju Vojvodine, taj problem više ne bi imali. Zbog svega toga poslanici LSV, odnosno poslanički klub Vojvođanski front neće glasati za ovaj rebalans – zaključio je Šućurović.

(SzILSV, 08.02.2022)



Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook