Vojvodini se mora vratiti imovina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 30. 03. 2011. | Komentara: 0

Vojvodini se mora vratiti imovina

NOVI SAD - Mora se vratiti imovina AP Vojvodine. Ona koja joj je oduzeta posle puča 1988. godine koji je Milošević sa njegovim saradnicima napravio " izjavio je večeras u Nacionalnom dnevniku RTV Pink predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. On je precizirao da se tu ne misli samo na "zbir imovine kojom danas upravlja pokrajinska administracija".

- Tu su i ostale stvari kao što su putevi, železnice, pa do Lutrije Vojvodine koja je bila žrtva centralizma Miloševićevog vremena " naveo je Čanak. Kako je rekao, na sastanku sa premijerom Cvetkovićem je razgovarano o širokoj paleti tema, ali se iskristalisalo da je neophodno, ne samo krenuti u pravljenje zakona o imovini AP Vojvodine i lokalnih samouprava i zakona o finasiranju AP Vojvodine, nego i vrlo precizno oročiti kada će to biti učinjeno. On je ocenio da bez ovih zakona autonomija nema smisla.

Bez uslovljavanja

Predsednik LSV je rekao i da su insinuacije, da je LSV zloupotrebila ovaj zahtev kao uslov za glasanje za rekonstruisanu Vladu Srbije, čista laž.
- Prvo mi podržavamo Vladu Mirka Cvetkovića od prvog dana iako u njoj ne učestvujemo iz jednostavnog razloga što je ona do sada uradila, ako ne više barem dve stvari zbog kojih smo je podržali. Jedno je Radovan Karadžić u Hagu, a drugo je crveni pasoš kojim može da se ide bez ponižavajućeg stajanja u redu za vize " rekao je on, dodajući i da je i priča oko imovine Vojvodine takođe stvar zbog koje LSV podržava Vladu, "jer je to bio dogovor od samog početka".

Nema separatizma

Kada je reč o formiranju policijske uprave za Vojvodinu, Čanak je rekao da bi hteo da se sretne sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem i da sa njim o tome razgovara i ukrsti argumente. On je ponovio i da bi policijska uprava za Vojvodinu funkcionisala u okviru MUP-a
- Samo je u pitanju jedan tip organizovanja koji bi pomogao, decentralizacijom, brže reagovanje za potrebe na terenu " objasnio je Čanak. Na pitanje voditeljke da li Liga ima podršku nekih stranka za svoje zahteve, on je rekao da ovi zahtevi nisu pitanje koncenzusa sa drugim organizacijama nego da je u pitanju Program LSV koji stranka zastupa već 21 godinu.
- O tom Programu možemo razgovarati sa svakim, ali od njega ne možemo odustati. Pet su elemenata našeg programa " zakonodavna, sudska, izvršna vlast, pravo na imovinu i pravo na vlasništvo garantovano Ustavom. To je naš program " rekao je Čanak.
O izjavama predstavnika pojedinih stranaka da se u zahtevima LSV radi o separatizmu, on je rekao da se tu manipuliše poluistinama.
- Upravo zato što niko od sagovornika, iz stranaka kao što su SRS i DSS, jednostavno nema odgovor na istinska pitanja kao što su povećanje životnog standarda, brzina evropskih integracija, koja je u funkciji povećanja živitnog standarda, onda se bore protiv nepostojećeg separatizma " rekao je on.

Bez ličnih sujeta

Na konstataciju novinarke da mnogi mešaju zahteve LSV za zahtevima Ujedinjenih regiona Srbije, Čanak je rekao da su se oni pojavili skoro i da bi se, na rečima, reklo da tu postoje sličnosti.
- Ja nisam razgovarao sa njihovim predstavnicima. Nismo imali još službenih kontakata. Lično mi je čudno da se najedanput pojavi neko ko se tako zalaže za decentralizaciju i regionalizaciju, ali nisam ja taj koji treba o tome da sudi nego građani i upravo zbog toga, ako bude bilo razgovora na tu temu, lične sujete nikome ne koriste. Treba razgovarati o svemu što je u interesu građana " rekao je on.

(BILSV, 28.03.2011.)




Izjave | Utorak, 29. 08. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Vlastima lični interes važniji od stabilnosti društva

Nijedna odluka Aleksandra Vučića i njegovog režima neće uspeti da skrene pažnju od činjenice da se u našoj zemlji sve teže živi i da su građanke i građani Srbije spremni za promene, mišljenja je Bojan Kostreš, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani.
Izjave | Ponedeljak, 21. 08. 2023. | Komentara: 0

Marton: Susret Vučića i Orbana dobra prilika da uklone Hortijevu bistu iz parlamenta

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Aleksandar Marton istakao je da bi predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić trebalo da iskoristi priliku da se tokom susreta sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom informiše o uklanjanju biste Mikloša Hortija iz parlamenta te države.
Izjave | Četvrtak, 03. 08. 2023. | Komentara: 0

Protivustavno i neprikladno da državni organi slave krsnu slavu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš izjavio je da je to što je Vojska Srbije dobila i u utorak prvi put proslavila krsnu slavu još jedan dokaz da je u Srbiji sve moguće kada ste na vlasti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook