Javni čas o antifašizmu i narodnooslobodilačkoj borbi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 14. 04. 2011. | Komentara: 0

Javni čas o antifašizmu i narodnooslobodilačkoj borbi

NOVI SAD - Javni čas o antifašizmu i narodnooslobodilačkoj borbi, kao i promocija publikacije "Rečnik NOB-a", održani su danas u Velikoj sali Skupštine grada. Javni čas, održan povodom obeležavanja 70-godišnjice od pokretanja antifašističke borbe u nekadašnjoj Jugoslaviji u Drugom svetskom ratu, otvorio je predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović, rekavši da je "tema časa jedna od najvrednijih ideja u istoriji čovečanstva."

- Antifašizam predstavlja civilizacijski i etički stav. Antifašizma je plemenita ideja, koju su prepoznali oni koji su se borili protiv sumanute ideologije fašizma - istakao je Jovanović.
On je podsetio da "prava pojedinca, definisana ideologijom fašizma, ne postoje", rekavši da je fašizam institucionalizovao nasilje kao glavno oružje politike. Jovanović je još istakao da je pojava fašizma pokrenula jedan od najvećih ustanaka naroda.

- Ustanak koji se razvijao na području čitave nekadašnje Jugoslavije i koji je okupio sve narode bivše države. Sreća je što su tu ideju prepoznali mnogi, jer kroz njihovu borbu i mnogobrojne žrtve, naše društvo je nastavilo normalan tok - zaključio je Jovanović.

Đacima novosadskih srednjih škola i gimanzija, pored predsednika gradskog parlamenta obratili su se istoričar mr Milivoj Bešlin i učesnika NOB-a i predsednik Društva za istinu o NOB-u i Jugoslaviju Bogdan Tanasković, dok je o publikaciji "Rečnik NOB-a" govorio priređivač Zoran Petakov.

(BILSV, 14.04.2011.)




Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook