Južno od Save i Dunava nemamo partnera koji razume probleme Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Subota, 19. 03. 2022. | Komentara: 0

Južno od Save i Dunava nemamo partnera koji razume probleme Vojvodine

BEOGRAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine podržava izbomu listu „Vojvođani“ kao platformu koja će omogućiti svim stanovnicima Vojvodine, koji imaju isti vrednosni sistem kao i članovi i simpatizeri LSV, da u republičkoj skupštini nameću i bore se za ključna pitanja koja se tiču života u Vojvodini. Ovo u intervjuu za „Blic“ kaže Bojan Kostreš, generalni sekretar LSV. 

LSV

- Mi na ovim izborima učcstvujemo na taj način što bezrezervno pružamo podršku ovoj listi. Ni u jednoj drugoj listi mi ne vidimo ono što mi suštinski jesmo. Na ovim izborima Vojvodinu možemo da vratimo u parlament, a time i u politički život Srbije jedino tako što ćemo zaokružiti broj 12, jer o nama mora da odlučuje neko od nas. U aktuelnom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije na 14 redovnih sednica, na vanrednim i posebnim sednicama, reč Vojvodina pomenuta je u 37 od 9.716 izlaganja poslanika. Dakle, problemi Vojvodine su pomenuti u 0,21 odsto svih rasprava, što jasno pokazuje da, ako poslanika sa liste Vojvođani nema u parlamentu, za Vojvodinu neće imati ko da se bori. 

Zašto je odluka pala da podržite ovu manjinsku listu, a ne na izbore da izađete kao do sada? 
- Liga socijaldemokrata Vojvodine u ovom trenutku ne vidi nijednog partnera južno od Save i Dunava koji suštinski razume i spreman je da se bori za rešavanje problema Vojvodine. Centralizam, zloupotreba nacionalističkog sentimenta za sitne dnevnopolitičke dobiti i rusofilija su dominantni narativi na ovim izborima. Jednostavno ne možemo da Vojvodinu vraćamo u skupštinu sa takvim partnerima ili strankama koje jesu građanske orijentacije, ali koje kao da se stide da jasno i glasno osude ove pojave i da kažu da je evropska, decentralizovana, sekularna Srbija sa bogatom i autonomnom Vojvodinom jedini pravi put. 

I izvesno je da ćete ući u parlament? 
- Ulazak u Skupštinu nije upitan jer za listu Vojvođani važi prirodni prag, što znači da se svaki glas „pretvara“ u poslanike bez obzira na osvojeni broj glasova. Ukoliko listu broj 12 „Vojvođani“ podrži onaj broj građana koji je za Ligu glasao u prethodna dva izborna ciklusa, lista „Vojvođani“ će osvojiti bar pet mandata. U situaciji kada je još uvek na snazi Šešeljev izborni zakon koji regionalnim strankama onemogućava ravnopravno učešće na izborima i namerno otežava ulazak u Skupštinu, Liga socijaldemokrata Vojvodine pronalazi jedini mogući način da se autentični Vojvođani u Skupštini bore za Vojvodinu tako što ćemo podržati listu broj 12. 

Koji su urgentni problemi Vojvođana, za šta ćete se boriti u parlamentu? 
- Ono što Vojvođanima treba je sistem regionalnih vodovoda koji će dovesti zdravu pijaću vodu do gotovo 700.000 Ijudi koji danas to nemaju i decentralizovani poreski sistem koji će omogućiti da se u Vojvodinu ulaže ono što se u njoj stvori. Potrebno je ujednačavanje subvencija poljoprivrednicima sa onima koje se primenjuju u nama susednim evropskim zemljama, koje će im omogućiti da žive od svog rada. Vojvođanima su potrebni poslanici koji će se u republičkoj skupštini boriti za očuvanje raznolikosti i bogatstva Vojvodine koje se otima i uništava. Poslanici liste Vojvođani će se u Skupštini Srbije boriti za izjednačavanje položaja naših poljoprivrednika i privrednika sa stranim investitorima. Važno je i da se zaustavi mahnita seča šuma, pre svega na Fruškoj gori i u Deliblatskoj peščari, ali i ogoljavanje cele Vojvodine, da se zaustave prljave tehnologije. Ako ne bude vojvođanskih poslanika u parlamentu, raspavljaće se samo o Rio Tintu, ali ne i o Ling Longu. 

Vratio nam se nacionalizam na velika vrata. Dešavanja u čitavoj državi stvaraju nelagodu. Koliko se to oseti u Vojvodini? 
- Svakim danom Vojvodina je sve manje nalik onoj u kojoj njeni građani zaslužuju da žive i to ne samo u pogledu kvaliteta života nego i slobode, jer se Vojvođani osećaju sve nebezbednije. Narastajuća mržnja i političko nasilje prete da unište naš način života baziran na toleranciji i prihvatanju razlika kao naseg bogatstva, prednosti i snage. To je još jedan od razloga zašto ovu listu snažno podržavamo, jer mi u Vojvodini možemo deliti ljude samo na one koji poštuju zakone i na kriminalce ili na one koji plaćanjem poreza izražavaju svoj patriotizam i one koji to ne čine. Mi znamo da je bogata Vojvodina najboiji put ka stvaranju jake i prosperitetne Srbije. 

Ukrajinskom zastavom branimo čast Srbije 

Na prostorijama LSV razvili ste ukrajinsku zastavu u znak podrške ukrajinskom narodu koji trpi rusku agresiju već više od 20 dana. Kako komentarišete skupove podrške Rusiji i Vladimiru Putinu koji su organizovani dva puta dosad? 
- Ukrajinsku zastavu na sedištu LSV razvili smo u znak podrške državi čiji građani masovno stradaju zbog imperijalne i agresivne politike iz Kremlja. Ali to je podrška i građanima Rusije koji se bune protiv zločinačkog režima, hrabro izlaze na ulice, uprkos drakonskim kaznama i brutalnosti aparata sile. Nama je jasno da svojim postupcima branimo i čast i obraz Srbije. Podršku Putinu i ratu vidim kao poslednje trzaje propagande jednog nakaradnog režima koji nestaje poražen u ratu koji je pokrenuo. Slobodna Ukrajina biće početak oslobađanja i građana Rusije. 
 
(SzILSV, 19.03.2022)




Saopštenja | Utorak, 27. 02. 2024. | Komentara: 0

Napad na grb i zastavu Vojvodine napad su na samu autonomiju Vojvodine

Pre 20 godina, odlukom njene Skupštine, Autonomna Pokrajina Vojvodina dobila je svoje simbole. Zastavu i grb.
Odbori LSV | Ponedeljak, 26. 02. 2024. | Komentara: 0

Zašto načelnik Gradske uprave Zrenjanina Nenad Domjeskov krije informacije od javnog značaja?

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina uputila je još 22. januara Gradskoj upravi Zrenjanina zahtev kojim traži informaciju o ukupnom broju građana sa teritorije grada Zrenjanina koji su upisani u birački spisak.

Saopštenja | Petak, 23. 02. 2024. | Komentara: 0

Obustaviti postupak proterivanja Andreja Gnjota i Elene Koposove

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI zahteva od vlasti da zaustave proterivanje aktivista Andreja Gnjota iz Belorusije i Elene Koposove iz Ruske Federacije, koji su spas od progona u svojim državama pronašli u Srbiji.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook