Ko izostavlja rusinski jezik u Ruskom Krsturu?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 04. 07. 2018. | Komentara: 0

Ko izostavlja rusinski jezik u Ruskom Krsturu?

Novi Sad, 04. jul 2018 - Prava nacionalnih zajednica su Ustavom Republike Srbije zagarantovana, te se nameće pitanje zašto ih ne poštuju predstavnici vlasti u lokalnim samoupravama.

LSV

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Narodnoj skupštini Republike Srbije Olena Papuga je isto pitanje postavila i pokrajinskom ombudsmanu, ali i Vladi Srbije.

Naime, u Ruskom Krsturu se u nedelju održavaju izbori za Saveta Mesne zajednice. Sa tim u vezi, na adrese građana stigli su pozivi samo na srpskom jeziku, iako je rusinski u zvaničnoj upotrebi u opštini Kula.

Ustav u svom člana 79. precizira da je pravo pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica na očuvanje posebnosti, što podrazumeva i pravo na upotrebu svog jezika i pisma.

Statut AP Vojvodine („Službeni list APV“, br. 20/2014) u članu 24. stav 1. utvrđuje da su u organima i organizacijama AP Vojvodine u službenoj upotrebi srpski jezik i ćiriličko pismo, mađarski, slovački, hrvatski, rumunski i rusinski jezik i njihova pisma. Pored toga, u stavu 2. propisano je i da organi AP Vojvodine u okviru svojih nadležnosti preduzimaju mere u cilju doslednog ostvarivanja zakonom uređene službene upotrebe jezika i pisama nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica.

Papuga u skladu sa važećim propisima zahteva od nadležnih da se ovaj propust preispita želeći da veruje da se radi samo o nečijoj nepažnji.

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Nedelja, 10. 03. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI podržali inicijativu ProGlasa za slobodne i poštene izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI podržavaju dokument „Dogovor za slobodne i poštene izbore“, koji je inicirala grupa nestranačkih javnih ličnosti okupljenih u inicijativi ProGlas.
Saopštenja | Subota, 09. 03. 2024. | Komentara: 0

Šapić krši Zakon o zabrani diskriminacije. Mora biti kažnjen zbog toga!

Izjava Aleksandra Šapića, donedavnog gradonačelnika Beograda i kandidata Srpske napredne stranke za istu funkciju na predstojećim izborima, da „Beogradu treba srpski gradonačelnik, srpska vlast i da je Beograd srpski grad“ klasičan je primer kršenja Zakona o zabrani diskriminacije.
Odbori LSV | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Gradska uprava Zrenjanina, na čelu sa načelnikom Nenadom Domjeskovim, opet krši zakon

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Zrenjanin podneo je danas Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti žalbu protiv Gradske uprave grada Zrenjanina, jer pomenuti organ, čiji je načelnik Nenad Domjeskov, nije odgovorio na pitanje upućeno još 22. januara 2024. godine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook