Kostreš: Bez imovine i prihoda Vojvodina blokirana

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Petak, 18. 03. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: Bez imovine i prihoda Vojvodina blokirana

NOVI SAD - Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine i republički poslanik Bojan Kostreš ocenio je da je funkcionisanje pokrajine trenutno blokirano, jer još uvek nije rešeno pitanje finansiranja nadležnosti njene administracije, niti je Vojvodini vraćena imovina. U intervjuu za portal Autonomija.info, Kostreš je kazao da su zbog toga iz LSV-a zatražili sastanak s premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, do kojeg će doći za nekoliko dana.

- Glavni odbor LSV je još krajem februara doneo odluku da se pokrene pitanje imovine i izvornih prihoda APV, zato što donošenje ovih zakona ne samo da je ustavna obaveza republičkog parlamenta, već i zbog toga što su oni veoma važni i za evropske integracije Srbije. A neophodni su i za dalje  funkcionisanje Pokrajine, koje je u ovom trenutku blokirano, jer su joj formalno prenete nadležnosti, ali nije rešeno pitanje imovine i prihoda. Pošto je okončana rekonstrukcija Vlade, očekujem da ćemo u toku sledeće nedelje imati sastanak s premijerom Mirkom Cvetkovićem tim povodom. Od premijera ćemo tražiti da se pod hitno pokrene proces donošenja ovih zakona. Takođe, predočićemo mu i stavove Lige o tome šta je to vojvođanska imovina. Tražićemo da se Vojvodini i formalno vrati sve ono čime danas upravljaju Vlada APV i pokrajinska javna preduzeća, ali i ona imovina koja Pokrajini oduzeta za vreme Miloševićevog režima, početkom 90-ih godina. Tada je, na primer, spajanjem Naftagasa, koji je činio 95 odsto imovine, i Jugopetrola, sa pet odsto imovine, napravljena Naftna industrija Srbija.

Ali, reč je o kompaniji koja je u međuvremenu privatizovana?
- Tražićemo da Vojvodina bude obeštećena zbog poklanjanja naftne industrije Rusima. Ali i to da se Pokrajini vrati železnica, pošta, telekom, putevi, elektroprivreda i sva imovina kojom je vojvođanska administracija upravljala pre puča 1988. godine. Videćemo kako će to premijer prihvatiti, na osnovu čega ćemo donositi odluke o daljim potezima Lige. Ipak, verujem da ćemo imati plodonosne razgovore s premijerom i da će on biti maksimalno kooperativan, te da ćemo uspeti vrlo brzo da postavimo osnove koje će ova pitanja pokrenuti s mrtve tačke.

Zašto mislite da će u Beogradu biti političke volje da ova pitanja, koja se godinama ne rešavaju, sad biti stavljena na dnevni red?
- Nerealno je očekivati da se nešto što nije urađeno godinama sad završi za dve nedelje. Ali, mora da se definiše neki rok, kao i način na koji će se ove odluke doneti, kako bi se rešavale korak po korak.

Iz LSV je najavljeno da će u paketu biti ponovo pokrenuta i inicijativa za formiranje vojvođanske policije?
- Ideju o formiranju vojvođanske policijske uprave Liga zagovara još od 2000. godine. Naime, 2003. godine urađen je nacrt zakona u Ministarstvu unutrašnjih poslova koji je predviđao formiranje takve uprave za Pokrajinu, kao i upravu policije Beograda, uz otvorenu mogućnost formiranja drugih uprava na teritoriji Srbije po potrebi. Međutim, onda je došlo do atentata na premijera Zorana Đinđića i do smene vlasti. Tako da je u vreme mandata prve vlade Vojislava Koštunice, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić taj nacrt zakona uputio parlamentu, ali modifikovan. Naime, ukinuta je odredba o vojvođanskoj policijskoj upravi, ali je ostavljena mogućnost  da Vlada Srbije, na predlog resornog ministra, može da formira takvu upravu. I mi se sad samo pozivamo na taj deo zakona. Smatramo da je to neophodno zbog specifičnosti Vojvodine, njene multietičnosti i multijezičnosti. Sa druge strane, smatramo da bi takvom organizacionom transformacijom policije bila povećana njena efikasnost na teritoriji APV.

Savez vojvođanskih Mađara vam ipak zamera da nema podršku poslanika LSV u republičkom parlamentu u borbi za ineterese Vojvodine, per svega kad je reč o definisanju pokrajinskog budžeta?
- Treba iskreno kazati da SVM nikad nije inicirao sastanak  sa našim poslanicima u parlamentu o bilo kojoj temi. I nikad nije predložio neku formulu po kojoj bi mi kao vojvođanski poslanici mogli da funckionišemo i donosimo zajedničke odluke o tome šta je interes građana APV i kako ga zastupati. Kada govorimo o budžetu, SVM  i LSV su za 2008. i 2009. godinu u dogovoru s premijerom pronašli rešenje. Isto rešenje SVM 2010. godine nije prihvatio, da bi 2011. godine ponovo glasali za budžet. Tu je, čini se, dosta nejasno postavljen stav Saveza vojvođanskih Mađara o tome šta je njihov zahtev i šta su spremni da urade da bi ga realizovali. Sa druge strane, LSV nije spreman da ruši Vladu Srbije i da izaziva političku nestabilnost u zemlji. Mi, za razliku od SVM-a, nemamo potencijal da pravimo koaliciju sa Srpskom naprednom strankom.

Zbog čega ste uvereni u takav koalicioni potencijal SVM-a?
- Samo ću podsetiti na izjave koje su i jedni i drugi davali pre godinu dana, kad je postojala određena komunikacija između te dve stranke. Nadam se da je SVM u međuvremenu odustao od te ideje. U svakom slučaju, važno je da se inicira dogovor među našim  poslanicima kako bi se zaštitio interes Vojvodine. Ako uspemo da se dogovorimo, to bi bila velika stvar za očuvanje autnomije Vojvodine. Ali, da bi do toga došlo, neko mora da iznese konkretan predlog.

Da li će LSV izneti takav predlog povodom pitanja imovine i prihoda APV?
- Mi poštujemo red, kao i u slučaju usvajanja Statuta i zakona o nadležnostima Vojvodine. Tek kad se odustalo od Novog Sada kao glavnog grada, VANU, razvojne banke, kancelarije u Briselu, mi smo sa premijerom rešili ova pitanja. Tako i sad pokušavamo da postignemo sličan rezultat kad je reč o imovini i prihodima APV. Ako ne dobijemo podršku premijera za to, onda ćemo se obratiti koalicionim partnerima, ali i svim poslanicima iz Vojvodine u Skupštini Srbije. Ali, moramo ići korak po korak.

(BILSV, 17. 03. 2011.)
Saopštenja | Ponedeljak, 11. 09. 2023. | Komentara: 0

Marton (LSV-VOJVOĐANI): Objaviti imena napadača na Predraga Voštinića

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI snažno osuđuje jučerašnji napad na Predraga Voštinića iz kraljevačkog Lokalnog fronta.
Saopštenja | Petak, 08. 09. 2023. | Komentara: 0

LSV-VOJVOĐANI: Vučić, Brnabić i Dačić sramno ćute na čin postavljanja biste Mikloša Hortija u zgradi mađarskog parlamenta

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI pita predsednika republike Aleksandra Vučića, premijerku Anu Brnabić i ministra inostranih poslova Ivicu Dačića da li je uklonjena bista ratnog zločinca Mikloša Hortija, koja je pre godinu dana postavljana u zgradi mađarskog parlamenta.
Odbori LSV | Sreda, 06. 09. 2023. | Komentara: 0

Ljudima u selima obezbediti adekvatnu zdravstvenu zaštitu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zahteva da se problem dostupnosti primarne zdravstvene zaštite ljudima koji žive u seoskim sredinama u Zrenjaninu reši.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook