Kostreš: Građani Srbije imaju pravo na evropsku budućnost i bolji život

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 04. 02. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Građani Srbije imaju pravo na evropsku budućnost i bolji život

BEOGRAD / NOVI SAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da se nada da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisati evropski predlog za Kosovo jer je to, kako je rekao, podrška normalnom životu. U suprotnom bi, prema njegovim rečima, bio sprečen ekonomski napredak. Kostreš je u emisiji „Dan uživo“ na televiziji N1 istakao da se LSV od svog osnivanja zalaže za evropske integracije i da je 24. februara 2022, kada je Rusija počela agresiju na Ukrajinu, okačila ukrajinsku zastavu na svoje prostorije. Kako je istakao, on se neće nikome izvinjavati što je Vučić, posle svih ovih godina toga što je radio, prišao vrednosnom sistemu LSV.

LSV

Kostreš je rekao da mu nije jasno šta je ideja sednice Skupštine Srbije na kojoj je predstavljen izveštaj Vlade Srbije o pregovorima o Kosovu, osim da se skrene pažnja sa činjenice da je Srbija danas pred jednom velikom i važnom odlukom koja će sigurno biti bolna i teška. 

- Mislim da je Vučić pre svega pokušao da ovim improvizorijumom okupi oko sebe ljude i da oni kažu „predsednik zna šta treba da radi, a mi svi stojimo iza predsednika“. A predsednik nije rekao šta će da uradi. Ja mislim da predsednik treba da potpiše taj sporazum i mislim da je ova situacija neka nebeska pravda. Vučić je godinama, decenijama na nacionalističkom narativu dobijao glasove, izbore, učvrstio svoju vlast i mislim da je sada, pošto sam ubeđen da će on to potpisati, i u redu da on to uradi, da ispostavi račun – kazao je Kostreš.

On smatra da je važno da se taj problem reši i da se prestane sa odlaganjem zamrznutog konflikta. 

- Ovo jeste jako teška odluka, ona će izazvati ozbiljan politički zemljotres u Srbiji, ali mislim da je ona nužna i da dogod se ne reši ovo pitanje mi ne možemo da razgovaramo ni o građanskim slobodama, ni o političkim slobodama, ni o slobodi medija, ni o čistom vazduhu, ni o zdravoj pijaćoj vodi, infrastrukturi... – istakao je predsednik LSV.

Kostreš je ukazao da je 1988. godine kvalitet života građana tadašnje SFRJ bio daleko bolji od građana Rumunije i Mađarkse koje su bile u istočnom bloku, a da je 35 godina kasnije to sasvim drugačije. Tako je, kaže, jer su Rumunija i Mađarska imale evropski put sa usponima, padovima i izazovima, a mi smo stalno imali neke zamrznute konflikte, sukobe i to nas je ekonomski koštalo. 

- Ja nisam spreman da prihvatim da Srbija dalje tavori i propada zbog toga što mi nešto nećemo. Hajde da rešimo taj problem tako što će se razgovarati. Ministar Vučević je izašao sa idejom da se uvede obavezni vojni rok. Da li mi ponovo treba da uvodimo vojni rok, da mobilišemo našu decu i da ponovo ulazimo u rat? Moja generacija je, nažalost, učestvovala u ratovima i ja ne želim da deca mojih prijatelja ratuju. Hoću da oni žive, da se obrazuju, da putuju... Želim medijske slobode, da standardi koji su u medijskom prostoru u Evropi vladaju i u Srbiji, a ne standardi koji važe u Rusiji i Kini. Hoću da nam u Srbiji ne iskaču vozovi svako malo, nego da imamo normalne vozove. Želimo da živimo u zemlji u kojoj postoje standardi koji su bliski Evropi, da sarađujemo sa onima koji su najveći investitori u našoj zemlji. Ne žeilm da 100.000 ljudi koji rade u nemačkim firmama ostane bez posla – zaključio je Kostreš.

(SzILSV, 04.02.2023)




Odbori LSV | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani: Uvrstite manifestacije Dani zrenjaninske pijaće vode i Dani plastične ambalaže

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u zrenjaninskoj skupštini juče su na sednici Skupštine grada pokrenuli dvadesetak tema koje su od značaja za život Zrenjaninki i Zrenjaninaca.
Odbori LSV | Četvrtak, 29. 02. 2024. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani za nove rekreativne i zelene površine na Limanu umesto verskih objekata

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Novi Sad smatra bespotrebnim izgradnju verskog objekta na zelenoj površini koju stanovnici Limana 1 i 2 već godinama rado koriste kao prostor za rekreaciju.
Saopštenja | Sreda, 28. 02. 2024. | Komentara: 0

Da Vojvodini vratimo stari sjaj, a njenim građanima dostojanstven i dobar život

Autonomna Pokrajina Vojvodina danas obeležava 50 godina od proglašenja njenog prvog Ustava, koji joj je garantovao veoma visok stepen autonomije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook