Kostreš: Zašto Srbija nije glasala za rezoluciju o Iranu u Skupštini UN?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 21. 11. 2022. | Komentara: 0

Kostreš: Zašto Srbija nije glasala za rezoluciju o Iranu u Skupštini UN?

21. novembar 2022 - LSV pita predsednika Aleksandra Vučića, premijerku Anu Brnabić i šefa diplomatije Ivicu Dačića, zbog čega je Srbija odbila da se izjasni o osudi brutalnih zločina režima u Iranu prema mirnim demonstrantima? 

LSV

Generalna skupština UN je u Rezoluciji podvrgla osudi brutalnost iranskog režima prema ženama koje protestvuju, a predstavnik Srbije nije bio u sali u trenutku glasanja. Podsećamo, u brutalnostima i prebijanjima, od početka mirnih protesta u Iranu, do sada je ubijeno 58-oro dece i desetine devojaka i žena.
Pitamo vladajuću koaliciju u Srbiji: koju vrstu međunarodnih obaveza naša zemlja ima prema režimu u Iranu kada tako olako rušimo svoj ugled stajući iza čudovišnih zločina i brutalnosti koje Hamneijev režim čini prema svojim građankama i građanima? 
LSV smatra da Srbija nije ništa dužna Iranu, ali da je nečasno ponasanje predstavnika Srbije u UN i na očigled celog sveta – rezultat obaveza koje je naprednjačka vlast preuzela prema Putinovom režimu. Znajući da se ruska agresija na Ukrajinu trenutno temelji na iranskom oružju i dronovima, kao i da je Rusija veliki dužnik Irana, sumnjamo da je sramno uzdržavanje Srbije od osude zločina prema ženama u Iranu, rezultat obaveza koje vlast u Srbiji ima prema Putinovoj Rusiji. 
Još jednom, aktuelna vlast je pokazala da su joj od ugleda i interesa Srbije, preči interesi zločinačkog režima Vladimira Putina i da su spremni da nas međunarodno obrukaju. Takođe, ovim sramotnim glasanjem u UN Srbija se još jedan korak udaljila od jedinstvene spoljne politike Evropske unije. 
Stajući ponovo na stranu jednog represivnog i nasilničkog režima, a protiv evropskih demokratija, naprednjačka vlast nam je pokazala kako će se odnositi i prema svojim građankama i građanima kada budu javno manifestovali svoje nezadovoljstvo poretkom.

Bojan Kostreš
Predsednik LSV



Saopštenja | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Vlast gasi škole a diže crkve

Građani su već navikli na katastrofalne poteze vlasti, ali ono što se ovih dana dešava u Novom Sadu i Zrenjaninu pokazuje potpuno odsustvo bilo kakvog osećaja za istinskim potrebama građana.
Odbori LSV | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani: Uvrstite manifestacije Dani zrenjaninske pijaće vode i Dani plastične ambalaže

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u zrenjaninskoj skupštini juče su na sednici Skupštine grada pokrenuli dvadesetak tema koje su od značaja za život Zrenjaninki i Zrenjaninaca.
Odbori LSV | Četvrtak, 29. 02. 2024. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani za nove rekreativne i zelene površine na Limanu umesto verskih objekata

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Novi Sad smatra bespotrebnim izgradnju verskog objekta na zelenoj površini koju stanovnici Limana 1 i 2 već godinama rado koriste kao prostor za rekreaciju.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook