Kostreš: Zašto Srbija nije glasala za rezoluciju o Iranu u Skupštini UN?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 21. 11. 2022. | Komentara: 0

Kostreš: Zašto Srbija nije glasala za rezoluciju o Iranu u Skupštini UN?

21. novembar 2022 - LSV pita predsednika Aleksandra Vučića, premijerku Anu Brnabić i šefa diplomatije Ivicu Dačića, zbog čega je Srbija odbila da se izjasni o osudi brutalnih zločina režima u Iranu prema mirnim demonstrantima? 

LSV

Generalna skupština UN je u Rezoluciji podvrgla osudi brutalnost iranskog režima prema ženama koje protestvuju, a predstavnik Srbije nije bio u sali u trenutku glasanja. Podsećamo, u brutalnostima i prebijanjima, od početka mirnih protesta u Iranu, do sada je ubijeno 58-oro dece i desetine devojaka i žena.
Pitamo vladajuću koaliciju u Srbiji: koju vrstu međunarodnih obaveza naša zemlja ima prema režimu u Iranu kada tako olako rušimo svoj ugled stajući iza čudovišnih zločina i brutalnosti koje Hamneijev režim čini prema svojim građankama i građanima? 
LSV smatra da Srbija nije ništa dužna Iranu, ali da je nečasno ponasanje predstavnika Srbije u UN i na očigled celog sveta – rezultat obaveza koje je naprednjačka vlast preuzela prema Putinovom režimu. Znajući da se ruska agresija na Ukrajinu trenutno temelji na iranskom oružju i dronovima, kao i da je Rusija veliki dužnik Irana, sumnjamo da je sramno uzdržavanje Srbije od osude zločina prema ženama u Iranu, rezultat obaveza koje vlast u Srbiji ima prema Putinovoj Rusiji. 
Još jednom, aktuelna vlast je pokazala da su joj od ugleda i interesa Srbije, preči interesi zločinačkog režima Vladimira Putina i da su spremni da nas međunarodno obrukaju. Takođe, ovim sramotnim glasanjem u UN Srbija se još jedan korak udaljila od jedinstvene spoljne politike Evropske unije. 
Stajući ponovo na stranu jednog represivnog i nasilničkog režima, a protiv evropskih demokratija, naprednjačka vlast nam je pokazala kako će se odnositi i prema svojim građankama i građanima kada budu javno manifestovali svoje nezadovoljstvo poretkom.

Bojan Kostreš
Predsednik LSV



Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook