Kostreš: Zrenjaninu su potrebne promene

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Petak, 20. 01. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Zrenjaninu su potrebne promene

ZRENJANIN - Nakon 32 godine na čelu jedne od najdugovečnijih opozicionih struja u našoj zemlji, osnivač Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak dobio je zamenika. Za predsednika LSV-a na Kongresu partije u decembru 2022. izabran je Bojan Kostreš, šef odborničke grupe u Zrenjaninu. Osnovnu školu završio je u Ečki, a po zanimanju je diplomirani ekonomista. Član je LSV-a od punoletstva i jedan je od inicijatora osnivanja odbora stranke u Zrenjaninu. U njegovoj biografiji stoji podatak da je krajem devedesetih i 2000. godine organizovao antirežimske demonstracije zbog čega je 15 puta privođen. U narednom periodu Kostreš je obavljao funkciju poslanika, a takođe je bio i najmlađi predsednik Skupštine Vojvodine. 

LSV

Nakon sve lošijih izbornih rezultata LSV-a poslednjih godina (u Zrenjaninu sada imaju četiri mandata) i kritika zbog stupanja u tzv. komunalnu koaliciju sa naprednjacima u Novom Sadu, iz stranke su jesenas počeli da najavljuju promene. Novi lider Kostreš je poručio da LSV mora proći kroz neku vrstu pročišćenja, priznavši da je ulazak u koaliciju sa SNS-om na lokalu bio pogrešna procena. 

- Ligu je potrebno modernizovati i približiti svim Vojvođanima, ali želimo da napravimo i savez sa svim drugim političkim snagama, koje se bore za evropske vrednosti, civilno društvo i levo-zelene politike. Vojvodini treba partner u Beogradu i drugim krajevima Srbije. Prvi i najvažniji zadatak obnovljene Lige socijaldemokrata Vojvodine je bolja budućnost i kvalitetniji život svih koji žive u Vojvodini, bez obzira na poreklo, maternji jezik, veru, naciju ili dan kada su ovde došli - kazao je Kostreš u intervjuu za list Zrenjanin.   

Koji će biti vaši osnovni ciljevi?
- Mi ostajemo na putu vrednosti koje baštinimo već gotovo 33 godine. To su, svakako, borba za kvalitetniji život svih koji u Vojvodini žive, za autonomiju Vojvodine, antifašizam, stvaranje modernog građanskog društva i ubrzano integrisanje naše zemlje u Evropsku uniju.
Mi se ne mirimo sa centralizacijom koja guši sve izvan Beograda. Nećemo da ćutimo na činjenicu da je zarada radnika u Vojvodini za 20.000 dinara niža od zarade u Beogradu, a 5% niža od prosečne zarade u Republici Srbiji.
Glasno kažemo da problem neispravne pijaće vode u Vojvodini mora da se reši. Predložili smo i rešenje. Sistem regionalnih vodovoda.
Nećemo ćutati na sramotno niske subvencije našim paorima, na rudnu rentu koju ruski vlasnik NIS-a plaća svega 3%, a ne 7%, kako kaže zakon, i tako siromaši budžete naših opština, gradova i pokrajine.
LSV diže glas protiv nelegalne seče šuma na Fruškoj gori i u južnom Banatu.
Sramno je da budžet Beograda bude za 97 milijardi dinara viši od budžeta AP Vojvodine.
 LSV je potrebno modernizovati i približiti svim Vojvođanima, ali želimo da napravimo i savez sa svim drugim političkim snagama u Srbiji koje se bore za evropske vrednosti, civilno društvo, levo-zelene politike. Vojvodini treba partner u Beogradu i drugim krajevima Srbije.

Kako će se Vaše imenovanje odraziti na lokalnu politiku? 
- Živim u Tomaševcu i to se neće promeniti. Zrenjanin je moj grad i sasvim sigurno je da ću puno pažnje i sada, kada sam na funkciji predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, posvetiti mom gradu.
A Zrenjaninu treba mnogo pomoći. Podaci popisa stanovništva su katastrofalni. Izgubili smo više od 10%  stanovnika, preko 13.000. Građani ne odlaze zato što je dobro. Oni uvek traže bolje.
Kako i da ostanu kada Zrenjanin nema ispravnu pijaću vodu, kada su zarade 3.500 dinara niže od republičkog proseka, kada grad ima samo jedan fakultet, kada se skidaju železničke pruge na trasama koje su funkcionisale više od 120 godina. Tamo gde nestaje železnička pruga, tamo nema ni života.
Zrenjaninu je potrebna nova energija, snaga koja će grad podići iz učmalosti.
Zrenjaninski odbor LSV uvek je bio pokretačka snaga grada. Kada smo bili deo vlasti, u gradu se rađao optimizam. Stvari su kretale na bolje, dolazili su investitori, otvarana su radna mesta.
Sledeća godina je godina lokalnih izbora. U Zrenjaninu se moraju dogoditi promene. Grad ne vodi ekipa koja je sposobna da ga pokrene i načini boljim.
Liga socijaldemorkata Vojvodine spremno ulazi u borbu za promene i pozivamo građane da nas podrže.

Da li će odbornici LSV-a nastaviti do kraja mandata da bojkotuju Skupštinu a da dobijaju primanja?
- Poznato vam je da je bojkot jedan od osnovnih alata političkog delovanja u demokratskim sistemima.
Kada vlast pogazi sve principe demokratije, kada izbegava da razgovara o problemima građana, kada odbija na desetine predloga opozicije, šta onda ostaje odbornicima opozicije, nego da iskažu protest i to putem bojkota.
To je način da ukažemo na činjenicu da je Skupština grada Zrenjanina postala samo običan servis za obavljanje naređenja. To nije funkcija gradske skupštine. U njoj se moraju kreirati politike bitne za razvoj Zrenjanina. Nije bitno ko pripada kojoj političkoj opciji, nego koje ideje on predlaže i koliko su one dobre za sredinu. Vlast to nikako ne može da shvati.
Odbornička grupa LSV, od početka ovog mandata Skupštine grada, redovno komunicira sa građanima. Čujemo od njih brojne probleme. Čujemo o milionskim troškovima za kupovinu pijaće vode u prodavnicama, o zapuštenim putevima, o kanalima koji su puni smeća, pružnim prelazima koji nisu bezbedni, o stanju železničkih pruga koje prolaze kroz grad, o tome da Zrenjanin više nema gradski radio na kom bi oni sami mogli da iznesu svoje probleme...
Nije posao odbornika samo da sedi na sednici Skupštine, nego i da sluša birače. Koja je funkcija odbornika vlasti koji dođu na sednicu, glasaju protiv toga da Skupština čuje izveštaj o izgradnji fabrike vode, i ne progovore niti jednu jedinu reč o drugim problemima građana Zrenjanina?
Naravno, mi ćemo razgovarati o mogućem povratku u Skupštinu i svakako doneti odluku koja je u interesu naših građana.

Pratite propadanje železničke mreže u Pokrajini. Na tu temu poslali ste dopis resornom ministru Goranu Vesiću. Da li ste dobili odgovor? 
- Vojvođanska železnica umire već 30 godina. Centralizacija države je učinila svoje. Održavaju se samo osnovni pravci, a ostalo se zanemaruje. Voz „Soko“ je dobra vest, ali šta je sa prugama u Banatu? Šta je sa zapadnom Bačkom? Sremom? Hiljade građana Lukićeva, Orlovata, Tomaševca, Uzdina, Kovačice i drugih mesta koristilo je putnički železnički saobraćaj. Sada toga nema. Zamislite koliko je teško sada iz tih malih mesta doći do Beograda i Zrenjanina. Kako je studentima, đacima, radnicima...?
Zato smo i pitali ministra Gorana Vesića, hoće li, kao što je stigao u Novi Sad vozom, doći na taj način i u Zrenjanin.
Za sada ćuti, jer zna da je to moguće samo nekim teretnim vozom.
Još je sramnije što je u Vojvodini počupano 435 kilometara pruga. Zrenjanin i Vršac više nisu spojeni prugom. A bili su preko 130 godina.
LSV ovo pitanje diže na visok nivo. Ne želimo da ćutimo na ovu nepravdu.
Života ima i izvan Beograda.
 
(SzILSV, 20.01.2023)




Saopštenja | Utorak, 27. 02. 2024. | Komentara: 0

Napad na grb i zastavu Vojvodine napad su na samu autonomiju Vojvodine

Pre 20 godina, odlukom njene Skupštine, Autonomna Pokrajina Vojvodina dobila je svoje simbole. Zastavu i grb.
Odbori LSV | Ponedeljak, 26. 02. 2024. | Komentara: 0

Zašto načelnik Gradske uprave Zrenjanina Nenad Domjeskov krije informacije od javnog značaja?

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina uputila je još 22. januara Gradskoj upravi Zrenjanina zahtev kojim traži informaciju o ukupnom broju građana sa teritorije grada Zrenjanina koji su upisani u birački spisak.

Saopštenja | Petak, 23. 02. 2024. | Komentara: 0

Obustaviti postupak proterivanja Andreja Gnjota i Elene Koposove

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI zahteva od vlasti da zaustave proterivanje aktivista Andreja Gnjota iz Belorusije i Elene Koposove iz Ruske Federacije, koji su spas od progona u svojim državama pronašli u Srbiji.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook