LSV poziva državu na hitnu pomoć poljoprivrednicima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 05. 11. 2021. | Komentara: 0

LSV poziva državu na hitnu pomoć poljoprivrednicima

Novi Sad, 05. novembar 2021 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je stanje u poljoprivredi toliko alarmantno, da bez adekvatne intervencije može da dođe do potpunog zamiranja stočarstva, a da se problemi paora samo gomilaju. Vlast do sada nije preduzela ni jedan efikasan korak da pomogne poljoprivrednicima u krizi.

LSV

Kao što je poznato, ovogodišnja suša je prepolovila rod, a šteta je procenjena na oko 500 miliona evra. Od ratarskih kultura najveću štetu pretrpela je soja (oko 50%). Prinos kukuruza manji je za 40-50%, a suncokreta 10-15%. Početkom jesenje setve paore su zadesile nove nedaće.

Cena veštačkog đubriva je porasla za više nego duplo, pa su paori primorani da redukuju upotrebu đubriva, što će imati loše posledice po prinos.

Cena goriva je, takođe, znatno viša nego prošlogodišnja. Evrodizel je dostigao cenu od 177 dinara po litri, što je za 50 dinara više od cene u Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji.

Koliko je udar na džepove poljoprivrednika snažan, govori i razlika u ceni evrodizela u odnosu na 2020. godinu. Tada se za litar ovog goriva, u proseku, plaćalo oko 142 dinara. Dakle, za samo godinu dana cena je skočila za oko 25%.

Uz ove probleme, niske subvencije dodatno otežavaju konkurentnost i rad paora jer austrijski, slovenački ili mađarski poljoprivredni proizvođač na ime subvencija za poljoprivrednu proizvodnju dobije pet-sedam puta više novca nego naš.

Sve ovo ukazuje na sumornu procenu poljoprivredne proizvodnje u 2022. godini.

Ovo se događa u trenutku u kom cene mesa, ulja, mleka i drugih proizvoda drastično skaču i dodatno siromaše već oskudne kućne budžete.

LSV se pita ima li naša država bilo kakvu politiku prema poljoprivredi. Zašto se uništava privredna grana koja je čak i u najgorim vremenima jedina pokazivala vitalnost? Zašto se uništava paor, koji je svojim radom čuvao socijalni mir u zemlji?

Liga socijaldemokrata Vojvodine predlaže da se sprovodi dobro osmišljena i dosledna politika prema poljoprivrednoj proizvodnji, kako bi se sprečilo potpuno urušavanje ove grane privrede.

Nestabilnost tržišta koje se ogleda u tome što nema konstantnog otkupa stoke, nestabilnim cenama gde je za samo godinu dana, od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine, cena pala za 100 dinara žive vage junadi, 50 dinara svinja i 50 dinara živine, mora se otkloniti ili svesti na najmanju meru.

Da bismo imali optimalnu domaću proizvodnju i zdravo meso za građane, moraju se napraviti ozbiljnije intervencije u stočarskoj proizvodnji, a pre svega korigovati politika subvencionisanja po grlu stoke.

Najbolje rešenje, koje je najmanje podložno zloupotrebama, jeste odricanje države od akciza na dizel gorivo za poljoprivredne proizvođače, čime bi se pomoglo i ratarskoj i stočarskoj proizvodnji.

Nema mnogo vremena da država pokaže da joj je stalo do opstanka poljoprivredne proizvodnje.


Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš



Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.
Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook