LSV: Orbanova vlast rehabilituje Hortija. Ne zaslužuje orden države Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 16. 09. 2022. | Komentara: 0

LSV: Orbanova vlast rehabilituje Hortija. Ne zaslužuje orden države Srbije

Novi Sad, 16. septembar 2022 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je dodela ordena Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje, koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, samo još jedan u nizu neprimerenih i loših gestova u odnosima dve države.

LSV

Pitamo se da li je predsednik Vučić, pre dodele ordena, pitao Viktora Orbana zašto vlada Mađarske odobrava i pomaže rehabilitaciju ratnog zločinca Mikloša Hortija.
Da li je Orbanova vlast uklonila Hortijevu bistu iz zgrade mađarskog parlamenta? Do kada će ulice i trgovi nositi nazive Mikloša Hortija? Da li je uklonjena spomen ploča na Bogoslovskom fakultetu u Debrecinu posvećena Hortiju?

Odnosi građana Srbije i Mađarske su dobri. Saradnja između dve države u interesu je svih građana, ali zločini počinjeni od strane fašista ne smeju se zaboraviti.

Agresije Hortijeve Mađarske na Jugoslaviju 1941, okupacija 1941-1944, deportacija bačkih Jevreja, zločini počinjeni nad hiljadama građana Novog Sada, Čuruga, Žablja, Bečeja i drugih gradova nikada ne smeju biti zaboravljeni.

Danas se treba prisetiti grofa Pala Telekija, premijera Mađarske, čoveka koji je zbog Hortijeve odluke da se Mađarska pridruži napadu na Jugoslaviju 1941. godine počinio samoubistvo.

„Prekršili smo svoju reč – iz kukavičluka. Nacija to oseća, i odbacili smo svoju čast. Stali smo na stranu nitkova. Postaćemo pljačkaši grobova! Nacija đubreta. Nisam vas zaustavio. Kriv sam“, napisao je Teleki u oproštajnom pismu pre samoubistva.

Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook