LSV: Pad političkih prava i građanskih sloboda dramatičan. Rešenje je u ubrzanju evropskog puta Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 16. 03. 2023. | Komentara: 0

LSV: Pad političkih prava i građanskih sloboda dramatičan. Rešenje je u ubrzanju evropskog puta Srbije

Novi Sad, 16. mart 2023 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je veoma loše što u našem društvu nije započela rasprava o katastrofalnom izveštaju neprofitne orgnizacije „Fridom haus“ koja je u svom godišnjem izveštaju konstatovala da se Srbija nalazi na 16. mestu zemalja u kojima je u poslednjih deset godina zabeležen dramatičan pad sloboda, za minus 18 stepeni. Srbija je pozicionirana između Avganistana i Mjanmara.

LSV

U izveštaju je naglašeno da je prošlogodišnji izborni proces bio narušen velikim izbornim prednostima koje je imala vladajuća stranka, a to uključuje ogromnu medijsku pristrasnost i zloupotrebu javnih resursa.

Izveštaji „Fridom hausa“ su iz godine u godinu sve negativniji i jasno ukazuju na negativne tendencije demokratskih procesa u Srbiji.

Ovih dana se u javnosti pojavio i izveštaj Platforme za promovisanje zaštite novinarstva i bezbednosti novinara Saveta Evrope u kojem stoji nalaz da se Srbija nalazi među zemljama u kojima su novinari prethodne godine najviše puta bili zastrašivani. Poslednja u nizu pretnji novinarima stigla je na adresu Nezavisnog društva novinara Vojvodine. U ovoj pretnji posebno se targetiraju novinari Dinko Gruhonjić i Teofil Pančić.

Demokratska, građanska i evropska Srbija moraju naći kvalitetan odgovor na ove loše tendencije.

Srbija mora prestati sa lutanjem na svom evropskom putu i tako olakšati procese modernizacije.

Samo to je garant podizanja i osnaživanja demokratakih standarda i sloboda u našem društvu.

Aleksandar Marton
Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook