LSV: Simpatije prema Rusiji ne mogu biti opravdanje za najnižu rudnu rentu dok je profit NIS-a 200%

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 31. 08. 2022. | Komentara: 0

LSV: Simpatije prema Rusiji ne mogu biti opravdanje za najnižu rudnu rentu dok je profit NIS-a 200%

Novi Sad, 31. avgust 2022 - U odnosu na prvu polovinu prošle godine kompanija NIS, u većinskom vlasništvu ruske kompanije Gaspromnjeft, ostvarila je profit 198%, pa Liga socijademokrata Vojvodine pita da li će konačno rukovodstvo naše države zahtevati raskid Energetskog sporazuma, po kojem za eksploataciju naših naftnih izvora Rusi plaćaju mizernih 3% rudne rente.

LSV

Sporazum sklopljen na štetu građana Srbije godinama unazad uskraćuje budžet Srbije za milione evra. Rudna renta u zemljama okruženja je višestruko veća. Zakon Srbije propisuje 7%, a specijalnim Energetskim sporazumom Rusima je smanjena na 3%, čime se naša država neracionalno odrekla duplo većeg priliva u zajedničku, državnu kasu.

U Rusiji je, na primer, rudna renta 22%.

Političke i lične simpatije prema Rusiji ne mogu biti osnova za neekonomsko poslovanje države i nanošenje finansijske štete našim građanima.

Novac koji bi se slio u zajedničku kasu mogao se upotrebljavati za unapređenje infrastrukture u našoj zemlji i dobrobit njenih građana uopšte.

Liga socijaldemokrata Vojvodine zato traži raskidanje ili reviziju Energetskog sporazuma sa Rusijom. Zakonska rudna renta u Srbiji je 7% i zahtevamo da je poštuju svi koji koriste naša rudna bogatstva, bilo da su iz Rusije, Kine, EU ili bilo kog drugog dela sveta.

Mlađen Malešević
Član Saveta za budžet i finansije 
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.

Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina i Novi Sad brane se na Limanu

Stanovnici Limana pokazali su juče svojim primerom kako se brane vrednosti demokratskog i modernog društva. U velikom broju odazvali su se pozivu Saveta Mesne zajednice Liman i složno dali crveni karton gradskoj vlasti.
Saopštenja | Nedelja, 10. 03. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI podržali inicijativu ProGlasa za slobodne i poštene izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI podržavaju dokument „Dogovor za slobodne i poštene izbore“, koji je inicirala grupa nestranačkih javnih ličnosti okupljenih u inicijativi ProGlas.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook