LSV: Srbija ima 4 puta niži GDP po glavi stanovnika od EU, a vodi skupu trku u naoružanju vojske

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 10. 01. 2023. | Komentara: 0

LSV: Srbija ima 4 puta niži GDP po glavi stanovnika od EU, a vodi skupu trku u naoružanju vojske

Novi Sad, 10. januar 2023 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva vlasti Srbije da umesto trke u naoružavanju započnu trku u poboljšanju pozicije naše zemlje na tabeli koja pokazuje iznos bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika.

LSV

Mediji pod kontrolom vlade juče su preneli analizu jednog američkog specijalizovanog sajta za vojna pitanja da je Vojska Srbije 58. vojna sila u svetu, a prva u regionu.

Taj podatak teško da može da utiče na kvalitet života građana Srbije, ali analiza Međunarodnog monetarnog fonda, koja kaže da je godišnji bruto domaći proizvod (GDP) Srbije po glavi stanovnika za 1.000 dolara niži od crnogorskog, za 3.000 dolara od bugarskog, a za 6.000 dolara od rumunskog, to svakako može.

Tabela MMF-a kaže da građani Hrvatske imaju gotovo duplo veći bruto domaći proizvod po glavi stanovnika od građana Srbije, Mađari 2,3 puta, Slovenci 3,3 puta veći, Italijani 3,6 puta veći, Austrijanci gotovo šest puta veći, a stanovnici Irske čak 11,5 puta veći.

U proseku, Srbija ima četiri puta niži bruto domaći proizvod po glavi stanovnika od Evropske unije - 9.000 dolara u odnosu na 37.000 dolara.

Mediji u Srbiji veoma retko pominju ove brojeve kako bi prikrili lošu ekonomski poziciju naše zemlje.

Ovi podaci jasno ukazuju na ekonomsko zaostajanje Srbije za zemljama regije, posebno onih koje su članice Evropske unije.

Umesto nepotrebnog i nimalo korisnog naoružavanja raketama i tenkovima, Srbiji je potrebna jasna proevropska politika koja će našu zemlju uvesti u porodicu evropskih nacija i omogućiti njen brži ekonomski rast.

Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton




Odbori LSV | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani: Uvrstite manifestacije Dani zrenjaninske pijaće vode i Dani plastične ambalaže

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u zrenjaninskoj skupštini juče su na sednici Skupštine grada pokrenuli dvadesetak tema koje su od značaja za život Zrenjaninki i Zrenjaninaca.
Odbori LSV | Četvrtak, 29. 02. 2024. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani za nove rekreativne i zelene površine na Limanu umesto verskih objekata

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Novi Sad smatra bespotrebnim izgradnju verskog objekta na zelenoj površini koju stanovnici Limana 1 i 2 već godinama rado koriste kao prostor za rekreaciju.
Saopštenja | Sreda, 28. 02. 2024. | Komentara: 0

Da Vojvodini vratimo stari sjaj, a njenim građanima dostojanstven i dobar život

Autonomna Pokrajina Vojvodina danas obeležava 50 godina od proglašenja njenog prvog Ustava, koji joj je garantovao veoma visok stepen autonomije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook