LSV: Srbiji trebaju specijalizovani sudovi za radno pravo, jaki sindikati i iskorenjivanje robovskog rada

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 21. 03. 2023. | Komentara: 0

LSV: Srbiji trebaju specijalizovani sudovi za radno pravo, jaki sindikati i iskorenjivanje robovskog rada

Novi Sad, 21. mart 2023 - Liga socijaldemokrata Vojvodini smatra da je položaj radnika u našoj državi izuzetno loš. Zarade su čak pet ili šest puta niže nego u zemljama Evropske unije. Srbija je četvrta najsiromašnija država Evrope. Naš bruto domaći proizvod po glavi stanovnika dostiže svega 25% proseka Evropske unije.

LSV

U nekim kompanija je prisutan robovski rad, daleko duži od osmočasovnog. Sve su češće vesti o smrti i povredama radnika.

Srbija mora temeljno menjati svoj odnos prema problemima radnika. Radno zakonodavstvo u Srbiji, od devedesetih godina pa do danas, sve manje štiti interese radnika. Organizovana moć radnika decenijama je u opadanju, ne samo u Srbiji. Sindikati nisu na visini zadatka i često su samo mrtvo slovo na papiru. Zakoni koji se odnose na radnike, donose se, uglavnom, oktroisano. Radnici, ili njihovi predstavnici, veoma retko učestvuju u njihovom pisanju.

Pozicija radnika mora biti postavljena na mnogo viši nivo. Pravo na štrajk ne sme biti bauk, nego ustavno i zakonsko pravo zaposlenih. Niko ne sme da se boji da će izgubiti posao ili deo primanja ako izrazi protest ili pita za neko svoje pravo. Srbiji su potrebni i specijalizovani sudovi za radno pravo, koji bi u kratkom roku rešavali sporove, a ne kao sada, da se presude čekaju i godinama.

Najnovije divljanje cena koje na prati povećanje plata radnike dovode u veoma lošu situaciju.

U Srbiji čak 27,4% građana živi u apsolutnom siromaštvu ili riziku od siromaštva.

Nažalost, državna politika Srbije još više otežava položaj radnika. Naša zemlja luta na svom evropskom putu i članstvo u porodici evropskih naroda i dalje nije blizu.

Vlast se ne bavi rešavanjem problema radnika. Kosovski problem postaje alibi za sva druga pitanja. Institucije ćute o lošim ekonomskim pokazateljima.

Nije li bilo logično da se u Narodnoj skupštini Republike Srbije progovori i o poskupljenjima? Nije li činjenica da je neki proizvod sada 50, 60, pa i 100% skuplji nego pre godinu dana dovoljna za reakciju državnih institucija? Znaju li ministri ili poslanici kako žive radnici na selima? Kako im deca putuju u škole i na fakultete i koliko ih to košta?

Jedan od najvećih benefita ulaska Srbije u Evropsku uniju svakako je popravljanje stanja u našem radno-pravnom sistemu i položaja radnika generalno.


Potpredsednica
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandra Marković Maleš



Saopštenja | Četvrtak, 22. 02. 2024. | Komentara: 0

Nedopustiv pritisak na prosvetne radnike

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI poziva Ministarstvo prosvete da obezbede nesmetani rad prosvetnih radnika, kako onih u nastavi, tako onih koji učestvuju u kreiranju nastavnog sadržaja.
Saopštenja | Sreda, 21. 02. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina je naša kuća - očuvaćemo vojvođanski način života

Dan maternjeg jezika prilika je da se naglasi potreba afirmisanja višejezičnosti u Vojvodini.
Odbori LSV | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Nesposobna zrenjaninska vlast prevazilazi samu sebe u neradu

Predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani su danas obeležili godinu dana nerada na parkingu u centru grada.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook