LSV: Zaštitnik građana da spreči kršenje prava građana koji žive izvan Beograda

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 27. 12. 2022. | Komentara: 0

LSV: Zaštitnik građana da spreči kršenje prava građana koji žive izvan Beograda

Novi Sad, 27. decembar 2022 - Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od zaštitnika građana Republike Srbije Zorana Pašalića da pokrene postupak protiv svih odgovornih u političkom sistemu naše zemlje koji su odgovorni za ogromne razlike u iznosu budžeta grada Beograda u odnosu na Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu i lokalne samouprave.

LSV

Budžet grada Beograda za 2023. godinu iznosi 205,5 milijardi dinara, a budžet Autonomne Pokrajine Vojvodine je gotovo duplo manji, odnosno 108,5 milijardi dinara.

Ako se ovi brojevi posmatraju po glavi svakog stanovnika, za svakog građanina Beograda odvaja se preko 1.000 evra godišnje, a za građanina Vojvodine oko 500 evra godišnje.

Da li to neko poručuje da građani Beograda vrede duplo više od građana Vojvodine?

Centralizacija u Srbiji već je odavno poprimila elemente bezobrazluka.

Pored velikog budžeta, Vlada Srbije iz svoje budžetske rezerve redovno daje finansijske injekcije glavnom gradu.

Tako i ne čude vesti da Beograd svakom detetu poklanja vaučere od 6.000 dinara, najavljuju se besplatni udžbenici, besplatni smeštaj u vrtiću i mnoge druge povlastice o kojima građani ostatka zemlje mogu samo da sanjaju.

Kada se uzme u obzir da su zarade u Beogradu za 30% više od prosečne, jasno je da Beograd postaje država za sebe, a svemu ostalom je predodređena uloga pustinje.

Srbija krši i svoj Ustav i svoje zakone, a krši i Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi, koju je ratifikovala još 2007. godine.

Baš zato, LSV očekuje da zaštitinik građana Pašalić započne proceduru utvrđivanja odgovornosti za ovakvo stanje i da predloži mere koje će ispraviti ovu nepravdu.

Života ima i izvan Beograda.

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Saša Šućurović



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook