Malešević: Srbija treba da preuzme upravljanje Naftnom industrijom Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 25. 07. 2022. | Komentara: 0

Malešević: Srbija treba da preuzme upravljanje Naftnom industrijom Srbije

NOVI SAD - Član Saveta za budžet i finansije Lige socijaldemokrata Vojvodine Mlađen Malešević izjavio je da Srbija treba Rusiji da uvede sankcije i ukine energetski sporazum, te da preuzme upravljanje Naftnom industrijom Srbije. On je gostujući u emisiji „Politbiro“ istakao da Srbija mora pronaći drugi način snabdevanja energentima, a ne da zavisi od jedne strane, pogotovo ne od one koja je uslovljava.

LSV

Malešević kaže da je Srbija postala zavisna od Rusije jer je dozvolila da do toga dođe. Osim toga, kada je, kako kaže, otet NIS, planirano je da bude urađena revizija posle 10 godina, ali se to nije dogodilo.

- Svi zaboravljamo da tu (u energetskom sporazumu) piše da zakoni o energetici ne bi smeli da se menjaju za njih na lošije u tih 10 godina. Odgovorno tvrdim da skoro svi elementi ugovora nisu ispoštovani i da su se stekli uslovi za njegov raskid, za raskid energetskog sporazuma – ističe Malešević dodajući da je sporazum sa Ruskom Federacijom štetan za građane Vojvodine i Srbije.

Srbija može ponovo da upravlja NIS-om

Kaže i da Srbija ponovo može dobro da upravlja NIS-om.

- NIS i Naftagas je država vodila do 2009. godine, dok nije otet. U tim vremenima je država vodila i upravljala tom kompanijom. Pogledajmo Telekom Srbije koji je dva puta prodavan i dva puta vraćan. Sad ova vlast tvrdi da će to biti najbolja kompanija na Balkanu, u Evropi ili gde. Samo upravljanje NIS-om nije nepoznato. Imamo kadrove koji su njime upravljali godinama - napominje.

Malešević objašnjava i da sam sistem funkcionisanja nabavke nafte nije uslovljen da se dovozi baš nafta iz Rusije. Za gas nam je potrebno rešenje.

- Rusi kupuju naftu u Beču na svetskoj berzi, pa tu naftu kad kupe dođe tanker, istovari tu naftu u Rijeci, naftovod preko Hrvatskog, Novog Sada dođe u Pančevo i domaća nafta iz vojvođanskih polja dođe u Pančevo i to je sirovina za proizvodnju. Da li će je oni kupiti ili mi, koja je razlika? Što se tiče gasa, tačno je da naši kapaciteti nisu dovoljni. Mi trpimo štetu 12 godina od davanja NIS-a uz neka obećanja sa isporukama i cenama gasa. Kada bi se ova šteta preračunala, ukradena rudna renta i ostalo, mnogo gasa bi oni nama trebali da daju besplatno. Ne možete da uzmete neki proizvod, kao što je prirodni gas, pa da izazovete rat, napravite veštačku krizu, pa da cenu tog energenta podignete 20 puta pa kažete – pošto ste mi vi braća, za vas samo 10 puta. Ali i dalje je 10 puta skuplje – napominje on. 

Navodi i da se alternativa ne može pronaći za nekoliko meseci, ali da je postojala strategija izvora snabdevanju nafte i gasa, ali se nije na vreme radilo na njegovom rešavanju. Osim toga, Malešević je stava da Srbija ne može sama da pronalazi rešenje, već su joj za to potrebni evropski partneri.

- Kao što u energetici ne možete da planirate na kratke staze, tako ne možete da planirate sami. Niko na svetu nije sam, pa ni mi. Mi sa našim evropskim partnerima treba da uskladimo svoje politike, da uečstvujemo u svim njihovim akcijama gde oni traže izvore snabdevanja, alternativne, bez obzira šta će biti sa Ukrajinom, ratom, Rusijom itd. Čak je i po prirodi stvari da ne zavisite uvek od jednog, da imate alternativu koja funkcioniše. Jednog dana možda ćemo imati taj isti gas sa druge strane, ali mi smo potrošači koji biraju da li će da kupe sa leve ili desne strane, po višoj ili nižoj ceni i to je po prirodi stvari – rekao je.

U Banatskom dvoru namerno postavljena slabija oprema

Malešević naglašava i da skladišta gasa igraju ključnu ulogu u zimskom periodu, ali smo i tu zavisni od Rusa. 

- Niko sem nas nije prepustio većinsko vlasništvo nad skladištem gasa stranoj državi ili stranom partneru. Nama Banatskim dvorom upravlja ruska firma – njihovo je 51%, naše 49%. Isto tako se taj gas koji se skladišti je nešto naše, nešto je njihovo - navodi. 

Osim toga, oprema koja je korištena za potiskivanje gasa je, po rečima Maleševića, namerno slabog kapaciteta.

- Oprema koja je ugrađena za potiskivanje tog gasa, za korišćenje je ugrađena na pet miliona kubika dnevno, a Srbija troši između 10 i 12 miliona kubika kad je period potrošnje. Zašto je neko instalirao opremu sa pet miliona ako mi trošimo 12? Ko je donosio odluku? Srbija nije donosila tu odluku, nije je niko ni pitao. Ruski partner je ugradio opremu koja ne zadovoljava ni 50%. Oni su to uradili da bi nam nedostajućih 5,6,7 miliona kubika on uvek dovozio sa strane i time nas ucenjivao i dovodio u situaciju da mi od njega zavisimo – pojašnjava Malešević.

A Itebej?

Kaže i da skladišta gasa nisu ništa drugo do istrošene bušotine Naftagasa, NIS-a pod gasom. 

- NIS je po zakonu dužan da kad završi eksploataciju gasa to preda državi jer je to državna imovina. On mora državi da vrati tu, da kažem, rupu. Država u Itebeju ima takvo jedno skladište koje je uz vrlo malo napora moglo da se pretvori da bude skladište kao Banatski dvor. Čak se i EU nudila da finansira izgradnju tog skladišta, koje bi bilo za potrebe Republike Srbije i za ono što mi kažemo. Kada su to Rusi čuli, oni su dali nalog NIS-u da ne vrati te istrošene bušotine Republici Srbiji, nego da ih vode u nekom statusu da to još nije gotovo, da oni imaju još nešto da rade. Znači, na svakom koraku i sa svake strane mi smo ucenjeni na neke uslove koji se nama predstavljaju kao bratski ili povlašćeni, a proizvodnja gasa nema nikakve veze sa proizvodnjom nafte. Cena gasa što prati cenu nafte ili se sa njom obračunava, oni tehnološki nemaju veze jedno sa drugim. To kao da ste rekli da ćete na osnovu krompira da računate cenu gasa. A upravo se tako računa zbog Rusije i njene metode koja je uvedena, da bi gledali svoj interes i svoju državu – zaključio je Mlađen Malešević.

O izborima i lokalnim problemima

Rekao je da LSV prati konsultacije stranaka i koalicija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali da u njima ne učestvuje. Kako je istakao, Liga je na ovogodišnjim parlamentarnim izborima podržala koaliciju „Vojvođani“, jer su to „naše komšije, prijatelji, ljudi sa kojima delimo iste vrednosti“, jer je sigurna da će se oni boriti za Vojvodinu i pitanja građana Vojvodine. Istakao je i da su stranke koje čine koaliciju „Vojvođani“ – DSHV i Zajedno za Vojvodinu – samostalne stranke koje će same doneti odluku da li će biti deo izvršne vlasti ili ne. 

Malešević je istakao i da LSV, kao i druge regionalne stranke, ne mogu učestvovati na parlamentarnim izborima zbog lošeg izbornog zakona koji Srbiju vidi kao jednu izbornu jedinicu. 

- Takav sistem nameće nama kao regionalnoj stranci isti cenzus kao i strankama koje deluju na celoj teritoriji Republike Srbije. Mi da bismo sami prešli cenzus, moramo u Vojvodini da osvojimo 20% i više glasova da bi prešli cenzus od 5%. Ako želimo da pređemo cenzus od 3%, treba u Vojvodini da osvojimo 12, 13, 14, 15% glasova. Znači, trebali bi da budemo najjača opoziciona stranka u Vojvodini da bi ušli u republički parlament. To je problem i anomalija izbornog sistema na koji smo mi godinama ukazivali. Predstoje nam lokalni i pokrajinski izbori 2024. godine i tada pitanje Vojvodine mora da se vrati na dnevni red i nametne kao tema za građane Vojvodine – naglašava Malešević.

Govoreći o nedavnoj sednici Skuštine grada Novog Sada na kojoj je usvojen Generalni urbanistički plan grada do 2030. godine, a kojoj nisu prisustvovali odbornici LSV, Malešević je rekao da je ta sednica zakazana u vreme kad joj vreme nije, te da su odbornici Lige mesecima unapred isplanirali odmore. Istakao je i da stranke, kao što je DS, koja je bojkotovala prethodne izbore, sada šalje pisma odbornicima kako da postupaju na sednicama, umesto da je izašla na izbore i iz odborničkih klupa iznela svoj stav. 

Što se tiče spomenika nevinim žrtvama, Malešević ističe da su stavovi LSV 32 godine jasni po pitanju antifašizma, ljudskih i građanskih prava. 

(SzILSV, 25.07.2022)



Odbori LSV | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani: Uvrstite manifestacije Dani zrenjaninske pijaće vode i Dani plastične ambalaže

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u zrenjaninskoj skupštini juče su na sednici Skupštine grada pokrenuli dvadesetak tema koje su od značaja za život Zrenjaninki i Zrenjaninaca.
Odbori LSV | Četvrtak, 29. 02. 2024. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani za nove rekreativne i zelene površine na Limanu umesto verskih objekata

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Novi Sad smatra bespotrebnim izgradnju verskog objekta na zelenoj površini koju stanovnici Limana 1 i 2 već godinama rado koriste kao prostor za rekreaciju.
Saopštenja | Sreda, 28. 02. 2024. | Komentara: 0

Da Vojvodini vratimo stari sjaj, a njenim građanima dostojanstven i dobar život

Autonomna Pokrajina Vojvodina danas obeležava 50 godina od proglašenja njenog prvog Ustava, koji joj je garantovao veoma visok stepen autonomije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook