Marton (LSV): Poziv SPC direktorima beogradskih škola protivustavan i protivzakonit

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 25. 05. 2023. | Komentara: 0

Marton (LSV): Poziv SPC direktorima beogradskih škola protivustavan i protivzakonit

Novi Sad, 25. maj 2023 - Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od Ministarstva prosvete i Školske uprave grada Beograda da u skladu sa Ustavom Srbije i Zakonom o crkvama i verskim zajednicama spreče mešanja Srpske pravoslavne crkve u funkcionisanje škola.

LSV

Javnost je informisana o dopisu Srpske pravoslavne crkve upućenom direktorima osnovnih i srednjih škola u Beogradu, u kom se pozivaju da oni, nastavnici i učenici učestvuju u Spasovdanskoj litiji koja će danas biti organizovana.

Država Srbija, svojim najvišim pravnim aktom, snažno naglašava njen svetovni karaktar, pa tako član 11. Ustava kaže da su crkve i verske zajednice odvojene od države.

Niko ne želi da sprečava verske zajednice da obeležavaju svoje praznike, ali je njihovo mešanje u sferu državnih poslova, krajnje nedopustivo, protivustavno i protivzakonito.

Đaci se iz škola ne mogu pustiti bez dozvole njihovih roditelja.

Očekujemo od vlasti i predstavnika Školske uprave Beograda da nastupe u skladu sa svetovnim karakterom države i zaštite osnovne pravne temelje našeg društva.

A građani Srbije su pokazali da je vreme straha prošlo. Glasno poručuju da njihovu decu više niko neće ugrožavati i ponižavati.

Aleksandar Marton
Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Utorak, 27. 02. 2024. | Komentara: 0

Napad na grb i zastavu Vojvodine napad su na samu autonomiju Vojvodine

Pre 20 godina, odlukom njene Skupštine, Autonomna Pokrajina Vojvodina dobila je svoje simbole. Zastavu i grb.
Odbori LSV | Ponedeljak, 26. 02. 2024. | Komentara: 0

Zašto načelnik Gradske uprave Zrenjanina Nenad Domjeskov krije informacije od javnog značaja?

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina uputila je još 22. januara Gradskoj upravi Zrenjanina zahtev kojim traži informaciju o ukupnom broju građana sa teritorije grada Zrenjanina koji su upisani u birački spisak.

Saopštenja | Petak, 23. 02. 2024. | Komentara: 0

Obustaviti postupak proterivanja Andreja Gnjota i Elene Koposove

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI zahteva od vlasti da zaustave proterivanje aktivista Andreja Gnjota iz Belorusije i Elene Koposove iz Ruske Federacije, koji su spas od progona u svojim državama pronašli u Srbiji.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook