Marton: Mere su korektne, ali Srbiji treba novi izborni zakon i moderan politički sistem

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 19. 09. 2021. | Komentara: 0

Marton: Mere su korektne, ali Srbiji treba novi izborni zakon i moderan politički sistem

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine podržala je mere za unapređenje sprovođenja izbornog procesa predložene od strane posrednika Evropskog parlamenta tokom procesa međustranačkog dijaloga, ali je ocenila da je Srbiji potreban nov izborni zakon i moderan politički sistem, umesto sadašnjeg koji je strogo centralizovan.

LSV

- Predložene mere predstavljaju određeni napredak u pravcu kvalitetnijeg izbornog procesa. Ipak, jasno je da ovim dijalogom nije postignut nikakav napredak u pravcu promena izbornog sistema, koji je strogo centralizovan - naveo portparol LSV-a Aleksandar Marton.

On je ocenio da političke elite u Srbiji nisu spremne na kvalitetno uređivanje izbornog sistema, koji bi omogućio ravnopravnu zastupljenost svih građana Srbije u parlamentu.

- Pričali smo samo o medijima, samo o biračkim kutijama, o problemima na biračkim mestima, ali nismo pričali o izbornom sistemu. Srbija je jedina država u Evropi koja ima izborni sistem i celu republiku kao jednu izbornu jedinicu. Mi smo već dugi niz godina predlagali da to bude pet izbornih jedinica, da se svi regioni u Srbiji zastupe, nažalost politička elita u Srbiji nije spremna za tako nešto – istakao je on. 

Dodao je da LSV podržava sve napore da Srbija postane demokratska država u kojoj je izborni proces normalan. 

- Korak koji je načinjen je veoma mali, ali je ipak korak napred. LSV će i u narednom periodu snažno insistirati na promenama izbornog sistema kojim bi Srbija bila organizovana u pet izbornih jedinica, kao i na modernizaciji celokupnog političkog sistema, što je preduslov napretka naše zemlje - poručio je Marton.

 (SzILSV, 19.09.2021)



Odbori LSV | Ponedeljak, 22. 01. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninski LSV-Vojvođani kontroliše broj upisanih birača u gradu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas Gradskoj upravi zahtev kojim se traži informacija o ukupnom broju građana sa teritorije grada Zrenjanina, koji su upisani u birački spisak.
Odbori LSV | Subota, 20. 01. 2024. | Komentara: 0

SNS vlast nije sposobna da reši problem vode u Zrenjaninu!

Aktivisti Lige socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI podsetili su danas na dvadeset godina od zabrane upotrebe pijaće vode u Zrenjaninu.
Saopštenja | Petak, 19. 01. 2024. | Komentara: 0



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook