Marton: Muralu sa likom Mladića nije mesto ni u jednom gradu

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Petak, 12. 11. 2021. | Komentara: 0

Marton: Muralu sa likom Mladića nije mesto ni u jednom gradu

BEOGRAD / NOVI SAD – Muralu sa likom Ratka Mladića nije mesto ni u Beogradu, ni u bilo kom drugom gradu. Komunalna policija ili inspekcija su morale reagovati ranije i naložiti uklanjanje murala u Njegoševoj ulici u Beogradu, izjavio je portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton. On je gostujući na televiziji K1 rekao da je neverovatno da mi u 21. veku pričamo o pitanjima koja su civilizacijska. 

LSV

- Neko je osuđen na sudu koji je formiran od strane Saveta bezbednosti UN. Srbija je članica UN i mora da poštuje sve odluke sudova koje su UN formirale. Ratko Mladić je osuđen na doživotnu kaznu, jasno je presuđeno zbog genocida u Srebrenici, ali i zbog drugih ratnih zločina i to je fakat. Republika Srbija to mora da poštuje i nepojmljivo je da 2021. na ulicama Beograda i drugih gradova imamo murale, osuđene ratne zločince koji su svoje kazne odslužili imamo u medijima. To nije samo u Srbiji, slično je u Hrvatskoj. Nedavno je nova gradska vlast u Zagrebu izdala nalog da se prekreči mural posvećen ratnom zločincu Slobodanu Praljku koji se u Hagu ubio. Po meni i po nama u LSV je ta stvar jasna – tom muralu u Beogradu nije bilo mesta. Komunalna policija ili inspekcija, grad Beograd su to trebali brzo da reše – naveo je Marton. 

On je dodao i da građani zgrade na kojoj se nalazi mural za to nisu dali dozvolu, niko ih nije ni pitao. Zbog toga, kako je istakao, stanari te zgrade ne bi smeli imati nikakav trošak oko uklanjanja murala, već bi taj posao trebalo da ide na teret grada. Marton navodi da bi autora murala trebalo prekršajno ili krivično goniti. 

- Ratko Mladić je osuđen za genoci i ne bi trebao da posmatra građane Beograda i bilo kog drugog grada u Srbiji, Evropi ili svetu sa bilo kog javnog prostora. Svi osuđeni za ratne zločine treba da idu na smetlište istorije, bez obzira da li je to lice srpske, hrvatske, bošnjačke, slovenačke, makedonske ili bilo koje nacionalnosti – dodao je.

Na konstataciju Milice Đurđević Stamenkovski, predsednice Srpske stranke Zavetnici, koja je, takođe, gostovala u emisiji, da LSV nije reagovala kada je u Bujanovcu podignut spomenik u slavu Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, Marton je rekao da je LSV uvek reagovala na takve pojave, ali je pitanje zašto ne reaguje država.

- LSV nije država. Zašto država Srbija, koja revnosno radi svoj posao u Vojvodini, Beogradu, Nišu, Knjaževcu, ne radi svoj posao u Bujanovcu i Preševu? To nije pitanje za LSV, to je pitanje za Aleksandra Vulina, Nebojšu Stefanovića... – rekao je on.

O tvrdnji Đurđević Stamenkovski da LSV i njeni članovi krše Ustav i pozivaju na separatizam, Marton je rekao da to nije tačno i da je LSV oduvek poštovala i ustave i zakone Republike Srbije. 

- Mi smo politička partija koja poštuje Ustav, odredbe zakona, a to da nam neko oduzima pravo da Vojvodinu nazivamo Vojvodinom, Autonomnom Pokrajinom i da tražimo ono što smo do 1989. godine imali, kada je režim Slobodana Miloševića odlučio da ujedinjuje Srbiju, a znamo šta se posle 1989. godine dešavalo, to je njihov problem. Mi imamo puno pravo da kažemo da je Srbija centralizovana država, da građani Vojvodine, ali i ostatka Srbije, ne treba da plaćaju za beogradski metro, jer nemaju ni vodu, kao što 800.000 građana Vojvodine nema zdravu pijaću vodu. Beograd je sređen grad, sa prosečnim platama za 20.000 dinara većim iznad proseka. Mislim da oni imaju dosta para da finansiraju svoj metro – naglasio je portparol LSV. 

(SzILSV, 12.11.2021)Odbori LSV | Nedelja, 07. 08. 2022. | Komentara: 0

LSV: Zašto avioni nisu gasili požar na Vršačkom bregu?

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od vlasti da u najkraćem mogućem roku obaveste javnost o uzrocima požara koji je juče popodne zahtvatio Vršački breg.
Izjave | Subota, 06. 08. 2022. | Komentara: 0

Proruska struja u Srbiji želi da Crna Gora nestane

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je potpisivanje Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve udaljavanje od procesa evropskih integracija po standardima srpske agenture.
Saopštenja | Petak, 05. 08. 2022. | Komentara: 0

Marton (LSV): Srbija i Hrvatska da zaborave ratove i grade bolju budućnost za svoje građane

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od najviših državnih vlasti Srbije i Hrvatske da prestanu sa suparničkom i ratničkom retorikom i okrenu se rešavanju problema svojih građana.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook