Nema više sedenja na dve stolice

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 18. 11. 2022. | Komentara: 0

Nema više sedenja na dve stolice

BEOGRAD / NOVI SAD – Pogrešili smo i svesni smo toga. Svojim delima ćemo pokazati šta mislimo i šta želimo da uradimo. Mi moramo da dođemo u novo vreme, sa novim idejama i novom energijom da se borimo za ono zbog čega smo osnovani. Liga socijaldemokrata Vojvodine 32 godine nije odustala, niti će odustati od svog vrednosnog sistema, kazao je generalni sekretar LSV Bojan Kostreš, koji se nada da će na subotnjem Kongresu LSV biti izabran za novog predsednika stranke. On je gostujući na televiziji N1 rekao da stranka mora da prođe kroz neku vrstu pročišćenja i da Liga mora vrednosno da bude tamo gde je oduvek bila.

LSV

- Moja poruka svim ligašicama i ligašima i onima koji će u subotu doći na Kongres je da, ako hoće da ja budem predsednik LSV, nema sedenja na dve stolice. Nema više razmišljanja o tome da li može ovako ili onako. Znači, Liga mora vrednosno da bude tamo gde je oduvek bila, gde smo bili 32 godine. Ja se izvinjavam što smo grešili, ali ne znam nikog ko nije pogrešio za 32 godine. Nama je sada potrebno samo dati malo vremena da uspemo – rekao je on.

Od starta podeljena mišljenja oko komunalne koalicije

Kostreš je kazao i da je u samoj LSV, od momenta ulaska u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom u Novom Sadu, postojao sukob mišljenja da li je to dobro ili ne. On je, kaže, bio protiv saradnje sa SNS, o čemu je govorio i u javnosti. Kazao je i da zbog te koalicije i dugog ostanka u njoj postoji i njegova odgovornost, ali i odgovornost svih ligašica i ligaša. Na pitanje zašto nije napustio stranku, Kostreš je kazao da je čekao povoljan momenat za ispravljanje grešaka.

- Imam 48 godina, 31 godinu sam u LSV i procenjujem da je možda bolje da sedim nekoliko godina u stranci i pokušavam da sačekam momenat kada ćemo ispraviti greške i kada ćemo ispraviti stvari koje su loše učinjene. Jer, svaki onaj koji na prvu teškoću, na prvi put kada je preglasan napušta stranku, ne razume kako funkcioniše demokratija – napomenuo je Kostreš.

Prema njegovim rečima, pre šest godina je bila pogrešna procena da Liga neće ugroziti svoje vrednosti ulaskom u koaliciju sa SNS na lokalu.

- Naša pozicija oko Ukrajine je vrlo jasna. Naša pozicija o „srpskom svetu“ je vrlo jasna. Naša pozicija o tim ključnim političkim pitanjima je nepromenjena i uvek je bila vrlo jasna. Ono što jeste problem i ono što jeste bila pogrešna procena i ono sa čime se LSV borila i nadam se da ćemo se 19. novembra izboriti, jeste procena da Liga može u lokalu da bude na vlasti, jer je to tzv. komunalna koalicija. Mi smo bili u koaliciji sa SNS, napravili smo grešku i ta greška će, nadam se, uskoro biti ispravljena – kazao je Kostreš.

Čankovo iskustvo veoma korisno

- Odluke o lokalnim koalicijama donose lokalni odbori. Postojala je jedna klima o neophodnosti saradnje. Kada se počeo približavati kongres, jačala je struja unutar LSV koja smatra da to nije dobro, da je to pogrešno i štetno i za LSV, i za politiku, i za ono što LSV 32 godine predstavlja. Konkretno na pitanje da li smo mi doneli odluku zato što se on (Nenad Čanak) ne kandiduje (za predsednika LSV) ili se on ne kandiduje zato što smo mi doneli takvu odluku, to ostavimo ligašicama i ligašima, ali sigurno je povezano jedno sa drugim – istakao je Kostreš odgovarajući na pitanje da li izlazak iz komunalne koalicije u Novom Sadu koincidira sa odlukom Nenada Čanka da se povuče, odnosno da li je on bio prepreka da Liga izađe te koalicije.

Kostreš je kazao i da Nenad Čanak ostaje član LSV i da njegovo 32-godišnje iskustvo može biti veoma korisno.

- Razgovaraćemo o tome koji su u budućnosti njegovi potencijali i šta bi on mogao da radi u stranci, ali se on u ovom momentu nije kandidovao ni za jednu funkciju, niti za članstvo u Glavnom odboru, Predsedništvu, niti bilo čemu – dodao je.

Boljitak Novosađana je važniji od ličnih frustracija

Gradski odbor LSV u Novom Sadu je raspušten i od tada odbornici Lige ne odlaze na zasedanja gradskog parlamenta. U martu su izbori za gradsku organizaciju, a Kostreš je najavio da će, ako bude izabran za predsednika LSV, novoj gradskoj organizaciji postaviti uslov da ne može biti koalicije sa naprednjacima.

Na konstataciju voditeljke da se za šest godina koalicije LSV sa SNS u Novom Sadu desilo ubistvo Olivera Ivanovića, afera Krušik i brojni drugi skandali, ali i da mediji donose navode o pranju novca i poslovima Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića u Novom Sadu, Kostreš je pozvao državne organe i ljude koji su o tome pisali da pruže dokaze. 

- Ja ću prvi biti za to da oni koji su prekršili zakon odgovaraju - kazao je.

Ukazao je i da su ligašice i ligaši bili na protestima građana i ekoloških aktivista ispred Skupštine AP Vojvodine, gde je u tom momentu zasedala gradska skupština i donosila GUP, kada je došlo do sukoba građana sa privatnim obezbeđenjem.

- Liga je prestala da ide u skupštinu upravo na toj sednici kada je to obezbeđenje uradilo to što je uradilo. Drugo, mi smo tražili da nasilnici budu kažnjeni jer ne možete da tučete ljude privatnim obezbeđenjem. Možete da se slažete sa nečim ili ne slažete, ali ne možete nasiljem, koje je eskaliralo od kad je SNS na vlasti, da rešavate svoje političke neistomišljenike. To je razlog zbog kojeg Liga nije više ušla u salu i to je jedan od razloga zbog kojih je raspušten GrO u Novom Sadu. Ta ekipa (vlast u SNS) će biti napuštena ako ja budem izabran za predsednika Lige i ta ekipa će da bude na suprotnoj strani od nas ako mlađa generacija ligašica i ligaša pobedi na ovom kongresu. Ja razumem bes i kritike ljudi koje postoje prema Ligi. Verujte mi, i ja sam besan. Ali Liga nije savršena, Liga nije odigrala kako treba i mi moramo to da promenimo. Prvi korak je da priznamo grešku i da krenemo da je ispravljamo. Da li smo mogli ranije? Mogli smo. Da li smo trebali da uđemo u vlast? Nismo trebali. Da li je to greška koja je Ligu jako, katastrofalno koštala? Jeste – kazao je Kostreš.

Dodao je da ako on bude sutra izabran za predsednika neće biti sedenja na dve stolice.

On je ranije kao moguće saveznike pomenuo PSG, koaliciju Moramo-Zajedno i Ne davimo Beograd. Na konstataciju voditeljke da niko od njih nije rekao da je ta saradnja prihvatljiva, Kostreš je kazao da se centrale tih organizacija još nisu oglasile o tome.

- Ja se zahvaljujem na njihovim rečima. Neki od njih imaju frustracije sa LSV, a neki, kao što je PSG, su oštro ali vrlo korektno odgovorili. Ja samo želim da pitam šta ćemo da uradimo ako Ligini odbornici budu tas na vagi. Da li će ti ljudi, koji imaju frustraciju, zbog svojih frustracija i mržnje prema Ligi da kazne građanke i građane Novog Sada i da spreče opozicionu vlast u Novom Sadu? Veliki gradovi će prvo da promene vlast. Novi Sad ima ozbiljan potencijal da bude jedan od prvih opozicionih gradova u Srbiji i Vojvodini. Imamo dve godine da se posmatra da li je Liga ozbiljna u svom delovanju ili ne. Ako dođe do promena, mnogo je važnije da ispoštujemo volju građana i da Novi Sad dobije opozicionu vlast, nego da imamo neke animozitete – istakao je Kostreš.

On je naveo da se ove promene u LSV događaju da bi ona ostala jedinstvena. 

- Moj veliki poraz bi bio kada bi se Liga posle svega ovoga pocepala i moj ogroman poraz bi bio ako bi u martu, kada budemo imali izbore za lokalne odbore, GrO LSV Novi Sad doneo odluku koja nije u skladu sa ovim što sam ja pričao – zaključio je Bojan Kostreš.

(SzILSV, 18.11.2022)




Saopštenja | Sreda, 17. 01. 2024. | Komentara: 0

Poglavar Srpske pravoslavne crkve treba da pomaže ženama umesto što ih napada

U vreme kada Republika Srbija ima nezapamćeno visoku godišnju statistiku ubistava žena (femicida) i kada bi trebalo sistemski rešavati ovaj, kao i druge ogromne probleme vezane za ekspanziju nasilja u društvu koje kao rezultat ima smrtne ishode, svi akteri bi trebalo prevashodno da se bave prevencijom i rešavanjem ovih gorućih problema.

Saopštenja | Petak, 12. 01. 2024. | Komentara: 0

Sela u Srbiji nestaju. Zahtevamo decentralizaciju zemlje i oporavak sela

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI podseća  da je tačno pre pet godina Vlada Srbije započela postupak formiranja Nacionalnog tima za spas sela.

Saopštenja | Utorak, 09. 01. 2024. | Komentara: 0

Potonula barža na Dunavu nije samo ekološki problem

Akcident na Dunavu, kada je barža sa 1.000 tona veštačkog đubriva udarila u stub mosta kod Bačke Palanke i potonula, zahteva da bude proglašen za vanrednu situaciju. To nije samo ekološki problem.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook