Obeležena godišnjica proboja Sremskog fronta

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 12. 04. 2011. | Komentara: 0

Obeležena godišnjica proboja Sremskog fronta

NOVI SAD/ADAŠEVCI - Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević i pokrajinska poslanica Marija Radojčić prisustvovale su danas obeležavanju 66. godišnjice proboja Sremskog fronta i položile venac na spomen obeležju u selu Adašavci, kod Šida.

Obeležavanje proboja Sremskog fronta održano je uz najviše državne i vojne počasti, a komemoraciji i odavanju pošte poginulima prisutvovali su najviši predstavnici Vlade Republike Srbije, Vojske Srbije, opština i gradova, predstavnici SUBNOR-a, delegacije boraca iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, diplomatskog kora, rodbina i prijatelja boraca.  Sremski front je jedno od najtežih i najtragičnijih bojišta Drugog svetskog rata, na kome je u rovovskoj borbi, od oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine, učestvovalo oko 250 hiljada vojnika na obe strane. Tokom borbi na Sremskom frontu, koje su trajale 175 dana, poginulo je više od 13 hiljada boraca Narodno-oslobodilačke Vojske Jugoslavije.

Posle proboja Sremskog fronta, u sadejstvu sa savezničkom ofanzivom, jugoslovenske snage su za nepunih mesec dana oslobodile celu teritoriju zemlje, čime je označen i kraj Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije.

(BILSV, 12.04.2011.)




Saopštenja | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Vlast gasi škole a diže crkve

Građani su već navikli na katastrofalne poteze vlasti, ali ono što se ovih dana dešava u Novom Sadu i Zrenjaninu pokazuje potpuno odsustvo bilo kakvog osećaja za istinskim potrebama građana.
Odbori LSV | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani: Uvrstite manifestacije Dani zrenjaninske pijaće vode i Dani plastične ambalaže

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u zrenjaninskoj skupštini juče su na sednici Skupštine grada pokrenuli dvadesetak tema koje su od značaja za život Zrenjaninki i Zrenjaninaca.
Odbori LSV | Četvrtak, 29. 02. 2024. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani za nove rekreativne i zelene površine na Limanu umesto verskih objekata

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Novi Sad smatra bespotrebnim izgradnju verskog objekta na zelenoj površini koju stanovnici Limana 1 i 2 već godinama rado koriste kao prostor za rekreaciju.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook