LSV neće učestvovati u obesmišljavanju Skupštine opštine Žitište

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 30. 11. 2021. | Komentara: 0

LSV neće učestvovati u obesmišljavanju Skupštine opštine Žitište

Žitište, 30. novembar 2021 - Liga socijaldemokrata Vojvodine neće učestvovati na današnjoj sednici Skupštine opštine Žitište pošto ne želi da učestvuje u urušvanju uloge Skupštine opštine sazivanjem sednica Skupštine po hitnom postupku i kada ne postoje opravdani razlozi za to.

LSV

Napominjemo da se na dnevnom red današnje sednice nalazi Predlog odluke o izmeni i dopune odluke o pristupanju izradi Plana detaljne regulacije područja infrastrukturnog kompleksa „Vetroelektrana“ na teritoriji opštine Žitište. Radi se o izmeni i dopuni odluke koja je doneta pre mesec dana, a koja se odnosi na izgradnju vetroparka u ataru sela Torak, što samo po sebi dokazuje da je odluka sadržala neprecizne i netačne odredbe koje sada treba korigovati.

Liga socijaldemokrata Vojvodine nije protiv izgradnje vetroparka i korišćenja obnovljivih izvora energije, što je dokazala u periodu kada je učestvovala u lokalnoj vlasti, pripremom i prekograničnog projekta GEROS čiji je dugoročni efekat urušen, pošto aktuelna lokalna vlast nije uspela da obezbedi održivost i funkcionisanje Centra za promociju zelene energije i savetovanje koji je osnovan i opremljen kroz ovaj projekat, a već godinama stoji zaključan.

Međutim, smatramo da je neophodno konsultovati i uključiti širu zajednicu u aktivnosti vezanih za izgradnju vetroparka na teritoriji Mesne zajednice Torak. Nedopustivo je da savet Mesne zajednice i meštani sela u kom se planira izgradnja vetroparka ne budu zvanično obavešteni i uključeni u proces odlučivanja o uslovima izgradnje vetroparka.

Današnja sednica Skupštine opštine Žitište je već druga sednica u nizu koja se saziva po hitnom postupku, a da je poslednja sednica skupštine trajala ukupno osam minuta. Za osam minuta je izvršena i prozivka odbornika, obrazložene su dve tačke, a verovatno su obrazloženi i razlozi za hitnost. Iz izvoda iz zapisnika se može konstatovati da se nijedan odbornik nije javio za reč. 

Liga socijaldemokrata Vojvodine ne želi da bude deo glasačke mašine i da učestvuje u urušavanju demokratskih institucija i poziva sve aktere da vrate transparentnost i dostojanstvo lokalnog parlamenta vraćanjem video prenosa sednica Skupštine opštine, kako bi građani mogli da prate rad svojih izabranih predstavnika i da istovremeno uključuje širu zajednicu u proces donošenja odluka od lokalnog javnog interesa.


Opštinski odbor
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Žitište



Odbori LSV | Utorak, 18. 10. 2011. | Komentara: 0

Protiv odlaganja ispravljanja istorijske nepravde

SOMBOR - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine saopštio je danas da će od denacionalizacije i pravedne restitucije otetih materijalnih dobara nakon Drugog svetskog rata u velikoj meri zavisiti hoće li Srbija sebe graditi kao građansku državu.
Odbori LSV | Utorak, 18. 10. 2011. | Komentara: 0

Zrenjaninaca manje nego na prošlom popisu

ZRENJANIN - Prvi rezultati popisa pokazuju manji broj stanovnika u Vojvodini, a taj trend postoji i u Zrenjaninu, naveo je na današnjoj konferenciji za novinare regionalni koordinator LSV za Srednji Banat Marko Stanimirović. Prema njegovim rečima, jasno se pokazalo da je u svim delovima Srbije broj stanovnika manji u odnosu na prethodni popis.
Odbori LSV | Utorak, 18. 10. 2011. | Komentara: 0

Akcija LSV Ruma: skuvali 450 obroka i podelili 1000 kiflica

RUMA - Opštinski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Ruma juče je, povodom 16. i 17. oktobra, Svetskog dana hrane i Međunarodnog dana borbe protiv gladi, organizovao akciju kuvanja i podele hrane korisnicima narodne kuhinje Crvenog krsta u Rumi.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook