Politizacija pitanja bunjevačkog govora donosi štetu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Četvrtak, 06. 05. 2021. | Komentara: 0

Politizacija pitanja bunjevačkog govora donosi štetu

Novi Sad, 06. maj 2021 - Liga socijaldemokrata Vojvodine traži od vladajućih stranaka u Subotici, pre svega Srpske napredne stranke, da prestanu sa politizacijom pitanja bunjevačkog govora i to prepuste merodavnim lingvističkim institucijama.

LSV

Neprikosnoveno je pravo svih građana na slobodno izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti, kao i pravo na službenu upotrebu jezika, informisanje i obrazovanje na maternjem jeziku.

Nažalost, umesto da se ovom pitanju prišlo sa pozicija struke, nastupila je potpuna politizacija, pre svega od strane vladajućih političkih opcija u Subotici.

„Bunjevačko pitanje“ se kroz istoriju uvek otvaralo u krizna vremena, a to nikako nije dobro.

Nedopustivo je kršiti ustavne i zakonske norme koje regulišu pitanje službene upotrebe jezika nacionalnih zajednica.

Još je neprimerenije što Srpska napredna stranka ne čini ništa da pitanje službene upotrebe jezika ne rešava u celovitosti, nego se ograničava samo na bunjevački govor.

Postavlja se pitanje šta je sa hrvatskim jezikom u Somboru, Apatinu i Baču, crnogorskim u Vrbasu i romskim u opštinama u kojima Romi žive u većem broju.

Nije li Ustav Srbije jasno naglasio da su svi građani jednaki?

LSV se plaši da će ovakav način rešavanja ozbiljnih pitanja proizvesti veoma loše posledice po međunacionalne odnose u Subotici, ali i drugim krajevima Vojvodine, a može dovesti i do narušavanja odnosa Srbije i Hrvatske.

Baš zato insistiramo na poštovanju Ustava i zakona i presudnoj reči struke.

Robert Damjanović Čokić
Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine
 u Skupštini grada Subotice



Odbori LSV | Sreda, 14. 02. 2024. | Komentara: 0

Zrenjanin mora krasiti mural sa likom Snežane Perić Pantić

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas gradonačelniku Simi Salupuri inicijativu kojom se predlaže da naša proslavljena karatistkinja Snežana Perić Pantić, koja je preminula pre dve godine, dobije mural u gradu Zrenjaninu.
Odbori LSV | Utorak, 13. 02. 2024. | Komentara: 0

Zahtevamo nadoknadu štete građanima kojima su uređaji stradali zbog eksperimentalne tehničke vode

Predstavnici Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Zrenjanin doneli su ispred Gradske kuće neke od uređaja koji su pokvareni zbog toga što zrenjaninskim cevima teče ko zna kakva eksperimentalna tehnička voda.
Odbori LSV | Četvrtak, 08. 02. 2024. | Komentara: 0

Zašto gori Fruška gora?

Novosadski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani poziva ministre unutrašnjih poslova i zaštite životne sredine da hitno obaveste javnost koji su uzroci požara koji su besneli sinoć na Fruškoj gori, kao i kako se planira sanacija posledica požara.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook